Keczup czy musztarda? Wiadomo, który dodatek do kiełbaski z grilla jest zdrowszy

Keczup i musztarda mają swoich zagorzałych fanów. Są też tacy, którzy lubią łączyć oba smaki. To dlatego na grillowych biesiadach z reguły nie brakuje tych popularnych dodatków. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, warto wiedzieć, który z sosów jest po prostu zdrowszy.

Ketchup czy musztarda? Zobacz, co jest zdrowsze do kiełbasy z grillaKetchup czy musztarda? Zobacz, co jest zdrowsze do kiełbasy z grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Printemps
Dorota Gepert

Musztarda i keczup to zdecydowanie najpopularniejsze dodatki do kiełbasy. Różnią się kolorem, smakiem i aromatem, ale stosuje się je dokładnie tak samo. Zawsze mamy je w kuchni, bo pasują przecież do wielu innych potraw.

Uwaga na cukier

Keczup bazuje na pomidorach, więc wydaje się, że to zdrowy dodatek. Jednak w jego składzie oprócz tych warzyw pojawiają się jeszcze sól, cukier, ocet, konserwanty, zagęszczacze. Dlatego gdy go wybieramy w sklepie, należy dokładnie przeczytać etykietę.

Pomidorów w keczupie powinno być jak najwięcej, zaś innych wspominanych wyżej dodatków — jak najmniej. Cukier świetnie podbija smak pomidorów i zdarza się, że producenci dodają go naprawdę dużo, więc trzeba zwracać na to uwagę. Takie keczupy nazywa się wręcz "dżemem z pomidorów".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Keczup i jego właściwości

A co pozytywnego? Oczywiście likopen, który zawierają pomidory przetworzone. Ma on właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe. Jednak trudno mówić o czerpaniu z niego korzyści, jedząc keczup, bo to tylko dodatek. Lepiej w tej kwestii postawić na sosy, soki czy zupy. Co do kalorii, wszystko zależy jaki konkretny produkt wybierzemy, ale z reguły jest ich ok. 22 w jednej łyżce. Keczup zawiera także małe ilości błonnika i białka.

Czy musztarda jest zdrowa?

Musztarda bazuje na gorczycy. W jej składzie znajdują się całe lub mielone nasiona gorczycy, ocet, woda, sól i inne przyprawy. Klasyczną musztardę można nazwać  niskokalorycznym dodatkiem - łyżka stołowa to ok. 19 kalorii. Jej wersje z dodatkiem miodu będą miały kalorii nieco więcej. W składzie musztardy rzadko znajdziemy cukier, a jeśli już to jest go niewiele. Na jej prozdrowotne właściwości ma wpływ gorczyca, która od wieków była wykorzystywana do leczenia różnych dolegliwości.

Nawet z owocami

Dla zdrowia najkorzystniejsza jest musztarda z całymi ziarnami gorczycy. Mają one dobry wpływ na trawienie, zawierają witaminę E. Wiele musztard ma w składzie również kurkumę. Ta jasnożółta przyprawa zawiera związek zwany kurkuminą, który według wielu badań naukowych może wykazywać działanie przeciwzapalne. Ponadto musztarda zawiera kilka niezbędnych minerałów takich jak żelazo, selen, wapń i fosfor. Rodzajów musztardy mamy mnóstwo do wyboru, a niektóre dodatki do niej wręcz zadziwiają. Przodują w tym Francuzi. Ich musztardy dijon często doprawiane są owocami, ziołami.

Keczup czy musztarda? Który dodatek do kiełbasy jest zdrowszy?

Musztarda z reguły zawiera znacznie mniej cukru niż keczup, przez co jest też mniej kaloryczna. W dodatku w jej składzie zwykle znajdziemy tylko naturalne produkty, zaś keczup może zawierać też konserwanty, sztuczne aromaty, a nawet barwniki. Poza tym gorzkawy posmak musztardy przekłada się na niższe spożycie sodu, więc jest polecana osobom z nadciśnieniem.

Biorąc pod uwagę powyższe aspekty, można uznać, że musztarda jest zdrowszym dodatkiem, np. do kiełbasy. Jednak keczup również może stanowić element zdrowej diety, o ile przed zakupem będziemy sprawdzać jego dokładną zawartość cukru i sodu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇