PoradyJedz, a twoja wątroba szybko ci podziękuje. Najlepiej ją oczyszczają

Jedz, a twoja wątroba szybko ci podziękuje. Najlepiej ją oczyszczają

Borówka w dużym zbliżeniu
Borówka w dużym zbliżeniu
Źródło zdjęć: © Pexels | On Shot

30.04.2024 14:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wątroba należy do najważniejszych narządów w ludzkim organizmie. Odgrywa istotną rolę w jego prawidłowym funkcjonowaniu i potrafi samodzielnie się regenerować. Stosując właściwą dietę można poprawić działanie wątroby i chronić ją przed uszkodzeniem. Jaka żywność jest najlepsza na wątrobę?

1. Awokado

Awokado wyróżnia się dużą ilością zdrowego jednonienasyconego kwasu tłuszczowego, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi (HDL), podnosząc jednocześnie poziom dobrego (LDL). Owoc ten nie obciąża wątroby, jest bowiem lekkostrawny, a znajdujący się w nim glutation jest wsparciem dla wątroby i systemu nerwowego. Regularne spożywanie awokado przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

2. Grejpfruty

Słynące ze swojego specyficznego, gorzko-kwaśnego smaku grejpfruty, są bogatym źródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie. Grejpfruty zawierają cenne przeciwutleniacze w postaci naringeniny, zmniejszające ryzyko rozwoju komórek raka wątroby. Systematyczne spożywanie grejpfrutów regeneruje komórki wątroby, oczyszcza pęcherzyk żółciowy, a także pomaga w walce z grzybami i bakteriami.

3. Cytryna

Cytryna ma dużą ilość witaminy C oraz cenne antyoksydanty. Jest doskonałym wsparciem dla organizmu w procesie produkcji glutationu - niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania wątroby. Cytryna ma również działanie odkwaszające organizm. Zaleca się, by po obudzeniu, 20 minut przed zjedzeniem śniadania wypić wodę z cytryną (bądź limonką) - taki napój pobudza układ trawienny i przyspiesza tempo wydalania szkodliwych produktów przemiany materii, przetwarzanych w nocy przez wątrobę.

4. Czosnek

Czosnek nie tylko poprawia smak wielu potraw, ale również jest naturalnym antybiotykiem i wspiera proces usuwania substancji toksycznych z wątroby. Zawiera związki siarki, które pomagają w rozkładzie i usuwaniu chemikaliów. Poza tym czosnek obniża poziom złego cholesterolu, który w nadmiarze może obciążać pracę wątroby.

5. Kurkuma

Kurkuma, a dokładnie zawarta w niej kurkumina to kolejny produkt, który pozytywnie wpływa na wątrobę. Kurkumina ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, wspiera zatem oczyszczanie wątroby i łagodzi stany zapalne. Zaleca się, by dodawać kurkumę do szklanki ciepłej wody razem z odrobiną czarnego pieprzu.

6. Borówki

Te niewielkie, fioletowe owoce, tylko na pierwszy rzut oka są niepozorne. W rzeczywistości stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy, szczególnie docenia się je za cenne antocyjany. Zawarte w borówkach przeciwutleniacze chronią wątrobę, niwelując szkodliwe wolne rodniki i działają oczyszczająco.

7. Jabłka i pektyna

Pektyna to wartościowy dla wątroby składnik, znajdujący się w jabłkach. Dzięki temu, że pęcznieje w układzie pokarmowym, działa jak miotełka - oczyszcza jelita i wspiera proces usuwania toksyn. Oczyszczona wątroba lepiej i sprawniej funkcjonuje.

8. Buraki

Na liście produktów poprawiających pracę wątroby nie mogło zabraknąć również buraków. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy, bogate źródło flawonoidów i duża ilość błonnika wspierają detoksykację tego organu i stymulują jego funkcjonowanie. Badania naukowe wykazały, że regularne picie soku z buraka stanowi ochronę przed toksycznym działaniem ołowiu.

9. Brokuły

Spożywanie brokułów jest pomocne w produkcji enzymów potrzebnych do usuwania toksyn z organizmu - jest to zasługa zawartości cennego sulforafanu. Jedzenie tych warzyw zapobiega też rozwojowi grzybów i bakterii. Brokuły mają glutation, będący wsparciem dla wątroby i systemu nerwowego.

10. Cynamon

Cynamon jest nie tylko aromatyczny i smaczny, ale również pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Wspiera proces przemiany materii, przyspiesza trawienie, a także wspomaga działanie nerek. Cynamon wykazuje też działanie detoksykujące, niszcząc szkodliwe bakterie i zapobiegając rozwojowi grzybów w organizmie.

11. Zielona herbata

Regularne picie zielonej herbaty działa oczyszczająco, co bezpośrednio wpływa na wątrobę. W tym leczniczym naparze znajdują się katechiny, będące doskonałym wsparciem dla funkcjonowania wątroby. Dodatkowo, zapobiegają one akumulacji komórek tłuszczowych. Zdaniem badaczy, 2-3 kubki zielonej herbaty w ciągu dnia w znaczący sposób mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka wątroby.

12. Kapusta

Kapusta również wyróżnia się właściwościami oczyszczającymi - zarówno organizm, jak i skórę. W kapuście znajduje się siarka, która pełni istotną rolę w organizmie przy rozkładzie chemikaliów. Poza siarką, w kapuście jest także cenny glutation (patrz wyżej). Na koniec dodajmy, że to warzywo wspomaga trawienie i poprawia perystaltykę jelit.

13. Szpinak

Szpinak oczyszcza z toksyn i zwiększa produkcję żółci. Naukowcy odkryli również, że te niepozorne zielone liście obniżają ryzyko wystąpienia niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.

14. Jarmuż

Jarmuż docenia się za bogate źródło cennego chlorofilu, umożliwiającego oczyszczanie wątroby oraz krwi. Poprawia funkcjonowanie wątroby, wzmacnia pracę nerek, przyspiesza proces trawienia i jest skuteczny w walce z różnymi bakteriami.

15. Marchewki

Marchewki mają karoteny, które wykazują właściwości oczyszczające - pomagają usuwać z wątroby substancje toksyczne i metale ciężkie. Zmniejszają także ryzyko zachorowania na raka, wspierają pracę nerek i proces przemiany materii. Zaleca się, by marchewki jeść na surowo, najlepiej nieobrane i z organicznych źródeł.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także