Zawiń w ciasto francuskie i upiecz. Ta przekąska zniknie ze stołu w mig
Gotowe ciasto francuskie daje mnóstwo możliwości w kuchni. Najczęściej używamy go do przygotowania słodkich przekąsek, jednak maślane ciasto równie dobrze komponuje się z warzywami czy mięsem. Poznaj przepis na prostą przekąskę, która w mig zniknie ze stołu.
03.04.2024 17:21
"Finger food", proste przekąski, które można zjeść rękoma to hit każdej imprezy. Są smaczne, efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka. Zostało ci trochę białej kiełbasy po świętach i nie wiesz, co z nią zrobić? Poznaj prosty przepis na przepyszną przekąskę z białej kiełbasy owiniętej w ciasto francuskie. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 5 minut, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto francuskie i... resztki ze świątecznego stołu. To połączenie robi furorę
Święta, święta i po świętach. Zostały ci resztki białej kiełbasy? Jeśli żurek czy barszcz biały wychodzi ci już uszami, przygotuj tę prostą przekąskę. Nic nie może się zmarnować. To połączenie kruchego, maślanego ciasta francuskiego z białą kiełbasą. Może brzmi to dziwnie, ale wierz nam na słowo — przekąska znika ze stołu w kilka chwil.
Potrzebujesz gotowego ciasta francuskiego oraz białej kiełbasy. Możesz pokusić się o przygotowanie swojego ciasta, jednak jest to bardzo czasochłonne. Gotowe arkusze ciasta znajdziesz w większości marketów. Wybierz taki, który ma w składzie jak największą ilość masła. Poza ciastem potrzebujesz także sosu. Sprawdzi się klasyczne połączenie z musztardy i keczupu, jednak możesz pokusić się o dodanie ajwaru, harissy czy chrzanu. Wybór należy wyłącznie do ciebie.
Biała kiełbasa w cieście francuskim — przepis
Składniki:
- 3 niewielkie białe kiełbasy,
- arkusz gotowego ciasta francuskiego,
- 100 g tartego, źółtego sera,
- 1 żółtko,
- opcjonalnie: keczup, musztarda, chrzan, ajwar, harissa, nasiona sezamu.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stp.C., grzanie góra-dół.
- Rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Przełóż go na blat. Pokrój go w długie pasy, aby można było owinąć nim kiełbaskę.
- Rozsmaruj na nich wybrany przez siebie sos, rozsyp na nie ser, a na końcu owiń nim kiełbaskę. Całość "sklej" żółtkiem.
- Przygotowane kiełbaski wstaw do piekarnika. Piecz je przez 10-15 minut, aż staną się rumiane.
- Podawaj jeszcze ciepłe.
Porady:
- Białą kiełbasę możesz zastąpić dowolną kiełbasą (np. frankfurterką).
- Sos możesz przygotować po upieczeniu kiełbasek. W takim przypadku nie smaruj nim ciasta przed pieczeniem.
- Biała kiełbasa doskonale komponuje się z sosem chrzanowym, serowym i żurawinowym. Taka przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęciu.