Zawiń w ciasto francuskie i upiecz. Ta przekąska zniknie ze stołu w mig

Gotowe ciasto francuskie daje mnóstwo możliwości w kuchni. Najczęściej używamy go do przygotowania słodkich przekąsek, jednak maślane ciasto równie dobrze komponuje się z warzywami czy mięsem. Poznaj przepis na prostą przekąskę, która w mig zniknie ze stołu.

Prosta przekąska, która w mig znika ze stołu!Prosta przekąska, która w mig znika ze stołu!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pjjaruwan

"Finger food", proste przekąski, które można zjeść rękoma to hit każdej imprezy. Są smaczne, efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka. Zostało ci trochę białej kiełbasy po świętach i nie wiesz, co z nią zrobić? Poznaj prosty przepis na przepyszną przekąskę z białej kiełbasy owiniętej w ciasto francuskie. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 5 minut, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Ciasto francuskie i... resztki ze świątecznego stołu. To połączenie robi furorę

Święta, święta i po świętach. Zostały ci resztki białej kiełbasy? Jeśli żurek czy barszcz biały wychodzi ci już uszami, przygotuj tę prostą przekąskę. Nic nie może się zmarnować. To połączenie kruchego, maślanego ciasta francuskiego z białą kiełbasą. Może brzmi to dziwnie, ale wierz nam na słowo — przekąska znika ze stołu w kilka chwil.

Potrzebujesz gotowego ciasta francuskiego oraz białej kiełbasy. Możesz pokusić się o przygotowanie swojego ciasta, jednak jest to bardzo czasochłonne. Gotowe arkusze ciasta znajdziesz w większości marketów. Wybierz taki, który ma w składzie jak największą ilość masła. Poza ciastem potrzebujesz także sosu. Sprawdzi się klasyczne połączenie z musztardy i keczupu, jednak możesz pokusić się o dodanie ajwaru, harissy czy chrzanu. Wybór należy wyłącznie do ciebie.

Biała kiełbasa w cieście francuskim — przepis

Składniki:

  • 3 niewielkie białe kiełbasy,
  • arkusz gotowego ciasta francuskiego,
  • 100 g tartego, źółtego sera,
  • 1 żółtko,
  • opcjonalnie: keczup, musztarda, chrzan, ajwar, harissa, nasiona sezamu.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stp.C., grzanie góra-dół.
  2. Rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Przełóż go na blat. Pokrój go w długie pasy, aby można było owinąć nim kiełbaskę.
  3. Rozsmaruj na nich wybrany przez siebie sos, rozsyp na nie ser, a na końcu owiń nim kiełbaskę. Całość "sklej" żółtkiem.
  4. Przygotowane kiełbaski wstaw do piekarnika. Piecz je przez 10-15 minut, aż staną się rumiane.
  5. Podawaj jeszcze ciepłe.

Porady:

  1. Białą kiełbasę możesz zastąpić dowolną kiełbasą (np. frankfurterką).
  2. Sos możesz przygotować po upieczeniu kiełbasek. W takim przypadku nie smaruj nim ciasta przed pieczeniem.
  3. Biała kiełbasa doskonale komponuje się z sosem chrzanowym, serowym i żurawinowym. Taka przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęciu.


Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis