W ciasto francuskie zawijam dwie rzeczy. Najszybsza przekąska wielkanocna, która znika jako pierwsza

Ciasto francuskie uratowało z niejednej opresji. Jest doskonałą bazą szybkich przekąsek, które zwykle charakteryzują się sporą kreatywnością. Tym razem mamy do czynienia z rozwiązaniem godnym wielkanocnego stołu. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Poznaj przepis na szybką przekąskę na WielkanocPoznaj przepis na szybką przekąskę na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Instagram: Ola Kitek (screenshot)

Jeśli szukasz inspiracji na przekąskę wielkanocną, warto przejrzeć przepastne zasoby mediów społecznościowych. Znajdziesz tam mnóstwo pomysłów na szybkie dania. Wartym odtworzenia przepisem podzieliła się użytkowniczka Instagrama - Ola Kitek. Zobacz, jak przygotować pyszną przekąskę wielkanocną z ciasta francuskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane i zapiekane łódeczki z ziemniaków. Rewelacyjny przepis

Szybka przekąska na Wielkanoc. Wystarczy ciasto francuskie, jajka i biała kiełbasa

Ciasto francuskie jest szalenie uniwersalne, stąd też niemała popularność produktu. Samodzielnie przygotowanie warstw słynnej bazy wypieków jest czasochłonne i wymaga doświadczenia, jednak bez problemu gotowe płaty ciasta francuskiego kupimy w sklepie. Jak wybrać najlepsze ciasto francuskie na zakupach? Przede wszystkim zwróć uwagę na skład produktu. Najlepiej sięgać po ciasto, które w składzie ma tylko podstawowe, niezbędne składniki, czyli mąkę, masło, sól i wodę. Zrezygnuj z zakupu, jeśli na etykiecie ze składem produktu widnieje olej palmowy.

Przekąskę na Wielkanoc z ciasta francuskiego zrobisz szybko i bezproblemowo. Potrzebujesz sosu, a w tej roli doskonale sprawdzi się majonez lub chrzan. Kolejnym składnikiem są jajka i biała kiełbasa, które - w przypadku tej przekąski - są gwoździem programu. Pamiętaj, by zadbać o dobrą jakość produktów.

Biała kiełbasa i jajka w cieście francuskim. Przepis na wielkanocną przekąskę

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego,
  • 4 jajka,
  • 1 biała kiełbasa,
  • chrzan/majonez,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. 3 jajka i białą kiełbasę ugotuj (zobacz, jak zrobić to prawidłowo). Następnie pokrój je w grube plastry.
  2. Ciasto francuskie rozwiń i wytnij w nim kółka od szklanki. Ważny, żeby kółka były większe od plasterków jajek i kiełbasy.
  3. Jajko, które zostało nieugotowane, rozkłóć i posmaruj nim kawałki ciasta.
  4. Na środek każdego kółeczka wyłóż odrobinę chrzanu lub majonezu, a na to po plasterku jajka bądź kiełbasy.
  5. Tak przygotowane porcje ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz całość w 200 st. C przez 12 minut.
  6. Gotowe przekąski udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji