W ciasto francuskie zawijam dwie rzeczy. Najszybsza przekąska wielkanocna, która znika jako pierwsza
Ciasto francuskie uratowało z niejednej opresji. Jest doskonałą bazą szybkich przekąsek, które zwykle charakteryzują się sporą kreatywnością. Tym razem mamy do czynienia z rozwiązaniem godnym wielkanocnego stołu. Koniecznie sprawdź ten przepis.
23.03.2024 17:57
Jeśli szukasz inspiracji na przekąskę wielkanocną, warto przejrzeć przepastne zasoby mediów społecznościowych. Znajdziesz tam mnóstwo pomysłów na szybkie dania. Wartym odtworzenia przepisem podzieliła się użytkowniczka Instagrama - Ola Kitek. Zobacz, jak przygotować pyszną przekąskę wielkanocną z ciasta francuskiego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybka przekąska na Wielkanoc. Wystarczy ciasto francuskie, jajka i biała kiełbasa
Ciasto francuskie jest szalenie uniwersalne, stąd też niemała popularność produktu. Samodzielnie przygotowanie warstw słynnej bazy wypieków jest czasochłonne i wymaga doświadczenia, jednak bez problemu gotowe płaty ciasta francuskiego kupimy w sklepie. Jak wybrać najlepsze ciasto francuskie na zakupach? Przede wszystkim zwróć uwagę na skład produktu. Najlepiej sięgać po ciasto, które w składzie ma tylko podstawowe, niezbędne składniki, czyli mąkę, masło, sól i wodę. Zrezygnuj z zakupu, jeśli na etykiecie ze składem produktu widnieje olej palmowy.
Przekąskę na Wielkanoc z ciasta francuskiego zrobisz szybko i bezproblemowo. Potrzebujesz sosu, a w tej roli doskonale sprawdzi się majonez lub chrzan. Kolejnym składnikiem są jajka i biała kiełbasa, które - w przypadku tej przekąski - są gwoździem programu. Pamiętaj, by zadbać o dobrą jakość produktów.
Biała kiełbasa i jajka w cieście francuskim. Przepis na wielkanocną przekąskę
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego,
- 4 jajka,
- 1 biała kiełbasa,
- chrzan/majonez,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
- 3 jajka i białą kiełbasę ugotuj (zobacz, jak zrobić to prawidłowo). Następnie pokrój je w grube plastry.
- Ciasto francuskie rozwiń i wytnij w nim kółka od szklanki. Ważny, żeby kółka były większe od plasterków jajek i kiełbasy.
- Jajko, które zostało nieugotowane, rozkłóć i posmaruj nim kawałki ciasta.
- Na środek każdego kółeczka wyłóż odrobinę chrzanu lub majonezu, a na to po plasterku jajka bądź kiełbasy.
- Tak przygotowane porcje ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz całość w 200 st. C przez 12 minut.
- Gotowe przekąski udekoruj posiekanym szczypiorkiem.