W ciasto francuskie zawijam dwie rzeczy. Najszybsza przekąska wielkanocna, która znika jako pierwsza
23.03.2024 17:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto francuskie uratowało z niejednej opresji. Jest doskonałą bazą szybkich przekąsek, które zwykle charakteryzują się sporą kreatywnością. Tym razem mamy do czynienia z rozwiązaniem godnym wielkanocnego stołu. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Jeśli szukasz inspiracji na przekąskę wielkanocną, warto przejrzeć przepastne zasoby mediów społecznościowych. Znajdziesz tam mnóstwo pomysłów na szybkie dania. Wartym odtworzenia przepisem podzieliła się użytkowniczka Instagrama - Ola Kitek. Zobacz, jak przygotować pyszną przekąskę wielkanocną z ciasta francuskiego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybka przekąska na Wielkanoc. Wystarczy ciasto francuskie, jajka i biała kiełbasa
Ciasto francuskie jest szalenie uniwersalne, stąd też niemała popularność produktu. Samodzielnie przygotowanie warstw słynnej bazy wypieków jest czasochłonne i wymaga doświadczenia, jednak bez problemu gotowe płaty ciasta francuskiego kupimy w sklepie. Jak wybrać najlepsze ciasto francuskie na zakupach? Przede wszystkim zwróć uwagę na skład produktu. Najlepiej sięgać po ciasto, które w składzie ma tylko podstawowe, niezbędne składniki, czyli mąkę, masło, sól i wodę. Zrezygnuj z zakupu, jeśli na etykiecie ze składem produktu widnieje olej palmowy.
Przekąskę na Wielkanoc z ciasta francuskiego zrobisz szybko i bezproblemowo. Potrzebujesz sosu, a w tej roli doskonale sprawdzi się majonez lub chrzan. Kolejnym składnikiem są jajka i biała kiełbasa, które - w przypadku tej przekąski - są gwoździem programu. Pamiętaj, by zadbać o dobrą jakość produktów.
Biała kiełbasa i jajka w cieście francuskim. Przepis na wielkanocną przekąskę
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego,
- 4 jajka,
- 1 biała kiełbasa,
- chrzan/majonez,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
- 3 jajka i białą kiełbasę ugotuj (zobacz, jak zrobić to prawidłowo). Następnie pokrój je w grube plastry.
- Ciasto francuskie rozwiń i wytnij w nim kółka od szklanki. Ważny, żeby kółka były większe od plasterków jajek i kiełbasy.
- Jajko, które zostało nieugotowane, rozkłóć i posmaruj nim kawałki ciasta.
- Na środek każdego kółeczka wyłóż odrobinę chrzanu lub majonezu, a na to po plasterku jajka bądź kiełbasy.
- Tak przygotowane porcje ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz całość w 200 st. C przez 12 minut.
- Gotowe przekąski udekoruj posiekanym szczypiorkiem.