PrzepisPrzekąskiW ciasto francuskie zawijam dwie rzeczy. Najszybsza przekąska wielkanocna, która znika jako pierwsza

W ciasto francuskie zawijam dwie rzeczy. Najszybsza przekąska wielkanocna, która znika jako pierwsza

Ciasto francuskie uratowało z niejednej opresji. Jest doskonałą bazą szybkich przekąsek, które zwykle charakteryzują się sporą kreatywnością. Tym razem mamy do czynienia z rozwiązaniem godnym wielkanocnego stołu. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Poznaj przepis na szybką przekąskę na Wielkanoc
Poznaj przepis na szybką przekąskę na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Instagram: Ola Kitek (screenshot)

23.03.2024 17:57

Jeśli szukasz inspiracji na przekąskę wielkanocną, warto przejrzeć przepastne zasoby mediów społecznościowych. Znajdziesz tam mnóstwo pomysłów na szybkie dania. Wartym odtworzenia przepisem podzieliła się użytkowniczka Instagrama - Ola Kitek. Zobacz, jak przygotować pyszną przekąskę wielkanocną z ciasta francuskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka przekąska na Wielkanoc. Wystarczy ciasto francuskie, jajka i biała kiełbasa

Ciasto francuskie jest szalenie uniwersalne, stąd też niemała popularność produktu. Samodzielnie przygotowanie warstw słynnej bazy wypieków jest czasochłonne i wymaga doświadczenia, jednak bez problemu gotowe płaty ciasta francuskiego kupimy w sklepie. Jak wybrać najlepsze ciasto francuskie na zakupach? Przede wszystkim zwróć uwagę na skład produktu. Najlepiej sięgać po ciasto, które w składzie ma tylko podstawowe, niezbędne składniki, czyli mąkę, masło, sól i wodę. Zrezygnuj z zakupu, jeśli na etykiecie ze składem produktu widnieje olej palmowy.

Przekąskę na Wielkanoc z ciasta francuskiego zrobisz szybko i bezproblemowo. Potrzebujesz sosu, a w tej roli doskonale sprawdzi się majonez lub chrzan. Kolejnym składnikiem są jajka i biała kiełbasa, które - w przypadku tej przekąski - są gwoździem programu. Pamiętaj, by zadbać o dobrą jakość produktów.

Biała kiełbasa i jajka w cieście francuskim. Przepis na wielkanocną przekąskę

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego,
  • 4 jajka,
  • 1 biała kiełbasa,
  • chrzan/majonez,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. 3 jajka i białą kiełbasę ugotuj (zobacz, jak zrobić to prawidłowo). Następnie pokrój je w grube plastry.
  2. Ciasto francuskie rozwiń i wytnij w nim kółka od szklanki. Ważny, żeby kółka były większe od plasterków jajek i kiełbasy.
  3. Jajko, które zostało nieugotowane, rozkłóć i posmaruj nim kawałki ciasta.
  4. Na środek każdego kółeczka wyłóż odrobinę chrzanu lub majonezu, a na to po plasterku jajka bądź kiełbasy.
  5. Tak przygotowane porcje ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz całość w 200 st. C przez 12 minut.
  6. Gotowe przekąski udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
wielkanocwielkanocne przepisyprzepis
Wybrane dla Ciebie