Gdy nie mam czasu piec, robię leniwą kremówkę. Nawet teściowej smakuje
To poważny błąd, jeśli w twoim przepiśniku nie ma jeszcze receptury na leniwą kremówkę. Nadrób te zaległości jak najprędzej i zaskocz bliskich pysznym ciastem. Leniwa kremówka jest deserem, który rzeczywiście nie wymaga dużych nakładów pracy. Ale to niech pozostanie słodką tajemnicą.
02.03.2024 17:03
Leniwa kremówka skradnie twoje serce. Jest łatwa do przygotowania, a jej smak i wspaniała kremowa konsystencja pozostają w pamięci na długo. Uwielbiam zaskakiwać rodzinę tym deserem. Kiedy serwuję leniwą kremówkę, nawet teściowa prosi o repetę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leniwa kremówka dla zabieganych. Prosty przepis na znany deser
Kremówka, zwana też napoleonką, to ciastko złożone z dwóch płatów ciasta i przełożone słodkim kremem. W zależności od regionu przepisy na kremówkę różnią i typem ciasta, i nadzieniem. Zamiast ciasta francuskiego używa się też kruchego, a za nadzienie służyć może bita śmietana, krem śmietankowy, budyniowy lub bezowy. Kremówkę zazwyczaj podaje się posypaną cukrem pudrem, bywa również przybierana kremem lub pokrywana warstwą lukru.
Robienie kremówki od podstaw jest czasochłonne. Samo przygotowanie ciasta francuskiego wymaga kilku godzin pracy. Nie musisz jednak poświęcać całego dnia, by przygotować pyszne ciastko. Leniwa kremówka jest nie gorsza od tej tradycyjnej, a z łatwością przyrządzą ją nawet kulinarni amatorzy. Wystarczy sięgnąć po gotowe ciasto francuskie, a przygotowanie kremu - budyniowej masy - to bułka z masłem.
Leniwa kremówka na cieście francuskim. Przepis
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 500 ml mleka,
- 200 g masła w temp. pokojowej,
- 2 żółtka,
- 80 g drobnego cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszku),
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- dodatkowo: masło do posmarowania blasze, cukier puder.
Przygotowanie:
- Przygotuj dwie blaszki o takich samych wymiarach (jeśli takich nie posiadasz, wystarczy jedna blaszka, drugą warstwę ciasta upieczesz, kiedy pierwsza będzie gotowa).
- Blaszki wysmaruj masłem. Arkusz ciastka francuskiego podziel na dwie części, a następnie dopasuj je do wymiarów blaszek.
- Ciasto piecz w 200 st. C do zrumienienia, czyli przez ok. 10 minut. Upieczone dwie blaszki francuskiego ciasta odstaw do wystudzenia.
- Następnie przygotuj krem. Połowę mleka (250 ml) wlej do garnka, dodaj cukier i cukier waniliowy i podgrzej całość na małym ogniu.
- W osobnej misce wymieszaj resztę mleka (250 ml) z żółtkami i mąką ziemniaczaną (lub budyniem).
- Tak przygotowaną masę przelej do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż budyń stanie się gęsty.
- Gotowy budyń zdejmij z ognia i przykryj ciasno folią - tak, by stykała się z budyniem. Całość dobrze wystudź.
- Gdy budyń będzie już chłodny, utrzyj miękkie masło za pomocą miksera na puch. Następnie dokładaj do masła chłodny budyń, ucierając całość, aż masa stanie się puszysta.
- Na jeden blat ciasta francuskiego wyłóż gotowy krem budyniowy i równo go rozprowadź. Masę przykryj drugim blatem.
- Całość włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Leniwą kremówkę podawaj oprószoną cukrem pudrem.