Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Szybki i łatwy przepis

Lubisz smaczne i szybkie w przygotowaniu słodkie przekąski? Dobrze trafiłeś, bo mamy dla ciebie prawdziwą bombę. Na pewno będzie trochę kaloryczna, ale to prawdziwy hit, bo takie ciastka znikają z talerza w parę chwil. Zobacz, jak zrobić szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego.

ObrazekCiasteczka z ciasta francuskiego - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Ricette dolci
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować te ciasteczka z ciasta francuskiego?

Zanim przystąpisz do wypieku tej wspaniałej słodkości, dobrze będzie poznać wady i zalety tych właśnie ciasteczek. Na pewno, idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty lub jako słodka przekąska, tuż po obiedzie. Ich zaletą, z pewnością będzie to, że robi się je bardzo szybko, a smakują naprawdę wspaniale. Dzięki dodatkowi kremu na bazie mleka rozpływają się w ustach. Możesz je podać swoim domownikom lub poczęstować gości, którzy akurat przyszli do ciebie na kawę. Ciasteczka z ciasta francuskiego to prawdziwy hit!

Obrazek
Przygotowanie ciasteczek - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Ricette dolci

Jak przygotować szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego?

To naprawdę proste, bo zrobisz je w parę chwil. Smakują obłędnie. Najlepiej, jeśli przekonasz się o tym osobiście. Polecamy ci upiec je na każdą okoliczność. Statystyki pokazują, że znikają z talerza w ciągu minuty.

Składniki:

  • rolka ciasta francuskiego
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 90 g cukru
  • skórka z cytryny
  • szklanka schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z ciasta francuskiego robi się miło, łatwo i przyjemnie. Rozpocznij od podzielania rolki ciasta francuskiego na 20 równych kwadratów. Wyłóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz je przez około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Teraz czas na przygotowanie kremu. Do rondelka wlej mleko, dodaj skórkę z cytryny i podgrzej je. Do miski przełóż żółtka, dodaj cukier i utrzyj je, przy pomocy trzepaczki. Gdy uzyskasz gładką masę, to dodaj przesianą skrobię kukurydzianą.

Obrazek
Nadziewanie ciasteczek - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Ricette dolci

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Z podgrzanego mleka usuń skórki z cytryny i dodaj masę z żółtek. Mieszaj i gotuj do momentu, aż krem stanie się gęsty. Przelej go do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia. Ciasteczka przekrój na pół. Ubij śmietankę do uzyskania puszystej masy. Ostudzony krem, dodawaj stopniowo do śmietanki, cały czas miksując. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim połówki ciasteczek, a drugą połówką przykryj nadzienie. Ciasteczka są już gotowe. Smacznego!

Lubisz słodkości bez pieczenia? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na szyszkową damę:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej