Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Szybki i łatwy przepis

Lubisz smaczne i szybkie w przygotowaniu słodkie przekąski? Dobrze trafiłeś, bo mamy dla ciebie prawdziwą bombę. Na pewno będzie trochę kaloryczna, ale to prawdziwy hit, bo takie ciastka znikają z talerza w parę chwil. Zobacz, jak zrobić szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego.

ObrazekCiasteczka z ciasta francuskiego - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Ricette dolci
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować te ciasteczka z ciasta francuskiego?

Zanim przystąpisz do wypieku tej wspaniałej słodkości, dobrze będzie poznać wady i zalety tych właśnie ciasteczek. Na pewno, idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty lub jako słodka przekąska, tuż po obiedzie. Ich zaletą, z pewnością będzie to, że robi się je bardzo szybko, a smakują naprawdę wspaniale. Dzięki dodatkowi kremu na bazie mleka rozpływają się w ustach. Możesz je podać swoim domownikom lub poczęstować gości, którzy akurat przyszli do ciebie na kawę. Ciasteczka z ciasta francuskiego to prawdziwy hit!

Obrazek
Przygotowanie ciasteczek - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Ricette dolci

Jak przygotować szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego?

To naprawdę proste, bo zrobisz je w parę chwil. Smakują obłędnie. Najlepiej, jeśli przekonasz się o tym osobiście. Polecamy ci upiec je na każdą okoliczność. Statystyki pokazują, że znikają z talerza w ciągu minuty.

Składniki:

  • rolka ciasta francuskiego
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 90 g cukru
  • skórka z cytryny
  • szklanka schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z ciasta francuskiego robi się miło, łatwo i przyjemnie. Rozpocznij od podzielania rolki ciasta francuskiego na 20 równych kwadratów. Wyłóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz je przez około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Teraz czas na przygotowanie kremu. Do rondelka wlej mleko, dodaj skórkę z cytryny i podgrzej je. Do miski przełóż żółtka, dodaj cukier i utrzyj je, przy pomocy trzepaczki. Gdy uzyskasz gładką masę, to dodaj przesianą skrobię kukurydzianą.

Obrazek
Nadziewanie ciasteczek - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Ricette dolci

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Z podgrzanego mleka usuń skórki z cytryny i dodaj masę z żółtek. Mieszaj i gotuj do momentu, aż krem stanie się gęsty. Przelej go do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia. Ciasteczka przekrój na pół. Ubij śmietankę do uzyskania puszystej masy. Ostudzony krem, dodawaj stopniowo do śmietanki, cały czas miksując. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim połówki ciasteczek, a drugą połówką przykryj nadzienie. Ciasteczka są już gotowe. Smacznego!

Lubisz słodkości bez pieczenia? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na szyszkową damę:

Wybrane dla Ciebie
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯