PrzepisSzybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Szybki i łatwy przepis

Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Szybki i łatwy przepis

Lubisz smaczne i szybkie w przygotowaniu słodkie przekąski? Dobrze trafiłeś, bo mamy dla ciebie prawdziwą bombę. Na pewno będzie trochę kaloryczna, ale to prawdziwy hit, bo takie ciastka znikają z talerza w parę chwil. Zobacz, jak zrobić szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego.

Ciasteczka z ciasta francuskiego - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Ricette dolci
Ciasteczka z ciasta francuskiego - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Ricette dolci

22.01.2023 14:00

Dlaczego warto przygotować te ciasteczka z ciasta francuskiego?

Zanim przystąpisz do wypieku tej wspaniałej słodkości, dobrze będzie poznać wady i zalety tych właśnie ciasteczek. Na pewno, idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty lub jako słodka przekąska, tuż po obiedzie. Ich zaletą, z pewnością będzie to, że robi się je bardzo szybko, a smakują naprawdę wspaniale. Dzięki dodatkowi kremu na bazie mleka rozpływają się w ustach. Możesz je podać swoim domownikom lub poczęstować gości, którzy akurat przyszli do ciebie na kawę. Ciasteczka z ciasta francuskiego to prawdziwy hit!

Przygotowanie ciasteczek - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Ricette dolci
Przygotowanie ciasteczek - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Ricette dolci

Jak przygotować szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego?

To naprawdę proste, bo zrobisz je w parę chwil. Smakują obłędnie. Najlepiej, jeśli przekonasz się o tym osobiście. Polecamy ci upiec je na każdą okoliczność. Statystyki pokazują, że znikają z talerza w ciągu minuty.

Składniki:

  • rolka ciasta francuskiego
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 90 g cukru
  • skórka z cytryny
  • szklanka schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z ciasta francuskiego robi się miło, łatwo i przyjemnie. Rozpocznij od podzielania rolki ciasta francuskiego na 20 równych kwadratów. Wyłóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz je przez około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Teraz czas na przygotowanie kremu. Do rondelka wlej mleko, dodaj skórkę z cytryny i podgrzej je. Do miski przełóż żółtka, dodaj cukier i utrzyj je, przy pomocy trzepaczki. Gdy uzyskasz gładką masę, to dodaj przesianą skrobię kukurydzianą.

Nadziewanie ciasteczek - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Ricette dolci
Nadziewanie ciasteczek - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Ricette dolci

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Z podgrzanego mleka usuń skórki z cytryny i dodaj masę z żółtek. Mieszaj i gotuj do momentu, aż krem stanie się gęsty. Przelej go do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia. Ciasteczka przekrój na pół. Ubij śmietankę do uzyskania puszystej masy. Ostudzony krem, dodawaj stopniowo do śmietanki, cały czas miksując. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i nadziewaj nim połówki ciasteczek, a drugą połówką przykryj nadzienie. Ciasteczka są już gotowe. Smacznego!

Lubisz słodkości bez pieczenia? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na szyszkową damę:

Wybrane dla Ciebie