Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Krautkrapfen ze Schwarzwaldu to pyszna przekąska z dodatkiem kiszonej kapusty, którą z łatwością zrobisz w domu. W wersji na szybko możesz wykorzystać gotowe ciasto na pizzę.
Te nietypowe placki z kapusty z jednej strony przypominają pizza rolls a z drugiej – wigilijne paszteciki. Jednak w środku zamiast sera i innych dodatków typowych dla kuchni włoskiej, znajdują się bardziej swojskie składniki, czyli smażony boczek, cebula i kapusta kiszona. Zawijańce ułóż w brytfannie ciasno obok siebie i wstaw do piekarnika, a po upieczeniu odrywaj zgrabne i pyszne bułeczki.
Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa
Przepis na niemieckie rolsy z kapustą
Placuszko-bułeczki z kapustą to danie wywodzące się z biednej kuchni. Dawniej w każdym gospodarstwie znajdowały się jajka, mąka i kapusta kiszona. Wystarczyło tylko zagnieść proste ciasto i przełożyć prostym farszem. W wersji wegetariańskiej można pominąć boczek.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki,
- pół łyżeczki sol,,
- 3 jajka,
- 100 ml wody,
- 1 łyżka mleka.
Farsz:
- 250 g wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- 450 g kapusty kiszonej,
- pół łyżeczki kminku,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna jałowca,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- sól i pieprz według uznania.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajka, 100 ml wody i 1 łyżkę mleka. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Zagnieć w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dodaj drobno posiekaną cebulą, a gdy się zeszkli również kapustę kiszoną. Dodaj pół łyżeczki kminku, liść laurowy i 2 ziarna jałowca, a także 3 łyżki bulionu warzywnego. Podgrzewaj do momentu, aż kapusta będzie całkowicie miękka i odparuje nadmiar wody. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.
- Wyjmij ciasto z lodówki, przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na cienki, prostokątny placek.
- Na ciasto wyłóż przesmażoną kapustę i zawiń w długi rulon. Następnie pokrój go na krążki o grubości ok. 5–6 cm.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie ułóż w nim roladki blisko siebie, jedna obok drugiej. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 10–15 minut.
- Po ok. 5 minutach pieczenia podlej pozostałym bulionem.
- Po 10 minutach zdejmij folię i piecz do zarumienienia.