Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama

Krautkrapfen ze Schwarzwaldu to pyszna przekąska z dodatkiem kiszonej kapusty, którą z łatwością zrobisz w domu. W wersji na szybko możesz wykorzystać gotowe ciasto na pizzę.

Takie placki są popularne w kuchni niemieckiejTakie placki są popularne w kuchni niemieckiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michael Hornfischer
Anna Galuhn

Te nietypowe placki z kapusty z jednej strony przypominają pizza rolls a z drugiej – wigilijne paszteciki. Jednak w środku zamiast sera i innych dodatków typowych dla kuchni włoskiej, znajdują się bardziej swojskie składniki, czyli smażony boczek, cebula i kapusta kiszona. Zawijańce ułóż w brytfannie ciasno obok siebie i wstaw do piekarnika, a po upieczeniu odrywaj zgrabne i pyszne bułeczki.

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Przepis na niemieckie rolsy z kapustą

Placuszko-bułeczki z kapustą to danie wywodzące się z biednej kuchni. Dawniej w każdym gospodarstwie znajdowały się jajka, mąka i kapusta kiszona. Wystarczyło tylko zagnieść proste ciasto i przełożyć prostym farszem. W wersji wegetariańskiej można pominąć boczek.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki,
  • pół łyżeczki sol,,
  • 3 jajka,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżka mleka.

Farsz:

  • 250 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 450 g kapusty kiszonej,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól i pieprz według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajka, 100 ml wody i 1 łyżkę mleka. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Zagnieć w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dodaj drobno posiekaną cebulą, a gdy się zeszkli również kapustę kiszoną. Dodaj pół łyżeczki kminku, liść laurowy i 2 ziarna jałowca, a także 3 łyżki bulionu warzywnego. Podgrzewaj do momentu, aż kapusta będzie całkowicie miękka i odparuje nadmiar wody. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki, przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na cienki, prostokątny placek.
  4. Na ciasto wyłóż przesmażoną kapustę i zawiń w długi rulon. Następnie pokrój go na krążki o grubości ok. 5–6 cm.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie ułóż w nim roladki blisko siebie, jedna obok drugiej. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 10–15 minut.
  6. Po ok. 5 minutach pieczenia podlej pozostałym bulionem.
  7. Po 10 minutach zdejmij folię i piecz do zarumienienia.
Wybrane dla Ciebie
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować