Najlepsze paszteciki z kapustą i grzybami. Pełne smaku i aromatu idealnie dopełnią barszczyk
Paszteciki to pyszny dodatek do barszczu, który świetnie zastąpi uszka czy pierogi. Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe z prostym farszem szybko zjedna sobie serca całej rodziny.
Te paszteciki są tak smaczne, że podjadanie zaczyna się jeszcze przed nalaniem barszczu. Prosty farsz i drożdżowe ciasto wystarczą, by wyczarować przekąskę na wigilijny stół. Są proste w przygotowaniu, a upiec można je już teraz. Wystarczy je zamrozić i wyjąć przed wigilijną kolacją. Chwila podgrzewania w piekarniku i na stole lądują pyszne paszteciki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Michał Korkosz o warzywach do sałatki jarzynowej. Nie robi jej jak większość Polaków
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
Tradycyjne paszteciki wigilijne to miękkie bułeczki drożdżowe z aromatycznym farszem z kapusty i grzybów. W wielu polskich domach stanowią nieodłączny element Wigilii, podawane obok gorącej zupy.
Gdy tylko pojawiają się na stole, od razu sięga po nie las rąk. Świetnie pasują do tradycyjnego barszczu - ich chrupiąca skórka i aromatyczne nadzienie doskonale komponują się ze słodko-kwaśnym smakiem zupy.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 180 ml ciepłego mleka,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 g roztopionego masła.
Przed pieczeniem:
- 1 jajko,
- sezam i mak.
Farsz:
- 650 g kapusty kiszonej
- 400 g suszonych grzybów (zalanych dzień wcześniej wodą),
- 2 cebule
- liść laurowy,
- 2-3 kulki ziela angielskiego,
- sól, pieprz do smaku,
- olej lub masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn na ok. 15 minut, by podrósł.
- Pozostałą mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj sól, cukier, jaja oraz rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
- Następnie wlej roztopione masło i wyrabiaj, aż będzie gładkie i jednolite. Możesz zrobić to ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakiem.
- Odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Przygotuj farsz. Opłucz 1-2 razy kapustę, by nie było zbyt kwaśna.
- Przełóż ją do garnka i zalej wodą tak, by woda przykryła kapustę.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj, aż kapusta będzie miękka.
- Wylej kapustę na sito i odstaw, by wystygła i ociekła z wody.
- Odciśnij i drobno posiekaj.
- Zalane dzień wcześniej grzyby gotuj do miękkości, wyjmij z wywaru i posiekaj. Nie wylewaj wody po gotowaniu.
- Cebule posiekaj i podsmaż na patelni. Gdy zacznie się rumienić, dodaj grzyby i duś przez 3 minuty.
- Dodaj kapustę, sól, pieprz i podlej kilkoma łyżkami wywaru po gotowaniu grzybów.
- Odstaw do przestudzenia.
- Wróć do ciasta.
- Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt o grubości około 0,5 cm, podziel na szerokie paski.
- Na każdy pasek połóż porcję farszu i zlepiaj brzegi, tworząc podłużne paszteciki. Brzegi ciasta zlepiaj dokładnie, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
- Ostrym nożem pokrój paszteciki pod kątem.
- Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem, posyp sezamem lub makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Chociaż przepis może brzmieć skomplikowanie, bo liczy sporo kroków, to tak naprawdę wszystko jest proste jak bułka z masłem. Jeśli nie jesteś fanem leśnych grzybów lub chcesz podać paszteciki również dzieciom, zamiast borowików czy podgrzybków użyj brązowych pieczarek. Smacznego!