Daria Testuje ciasto na pierogi. Bez wahania wybrała najsmaczniejsze
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Bez względu na to, jaki farsz do nich powstanie, podstawą zawsze jest dobre ciasto. Powinno być nie za grube, elastyczne i mięciutkie po ugotowaniu. W kuchni Pyszności sprawdziliśmy, jaki przepis warto wykorzystać na wigilię.
29.11.2024 | aktual.: 29.11.2024 15:50
Mogłoby się wydawać, że ciasto na pierogi to prosta sprawa. Okazuje się jednak, że co dom, to inna receptura. Gdzieś dorzuca się żółtko, inni wlewają trochę oleju, a w niektórych rodzinach za sam pomysł dodania czegokolwiek poza mąką i wodą babcia zaczyna grozić wałkiem. Sprawdziliśmy 3 warianty i po spróbowaniu wybraliśmy najlepszy. Okazało się, że pozory mogą mylić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego ciasto musi odpoczywać
Samo ciasto robi się szybko, ale warto dać mu chwilę, by odpoczęło. Wystarczy przykryć miskę ściereczką i odstawić na 30 minut. Gluten podczas wyrabiania zaczyna tworzyć lepką strukturę, podobną do kleju.
Wyobraźmy sobie gluten jako sprężynkę, która podczas wyrabiania się rozciąga. Jeśli damy jej chwilę odpoczynku, to po powrocie do pracy będzie jeszcze bardziej sprężysta i chętna do współpracy. W ten sposób ciasto stanie się bardziej podatne na wałkowanie i łatwiej będzie się z nim pracować.
Przygotuj pierogi na święta
Chociaż do świąt zostało jeszcze trochę czasu, to za przygotowanie pierogów możemy zabrać się już teraz. Śmiało można je zamrozić, by później mieć więcej czasu na przygotowanie świątecznych potraw.
Jak mrozić pierogi? Ułóż na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia. Zadbaj o to, aby się nie stykały. Włóż tacę z pierogami do zamrażalnika na około 2 godziny. Dzięki temu pierogi się zahartują i nie zlepią się po przełożeniu do woreczka. Po tym czasie przełóż zamrożone pierogi do szczelnie zamykanego woreczka lub pojemnika. Potem wystarczy ugotować je we wrzątku.
Najlepsze ciasto na pierogi
W kuchni przetestowaliśmy 3 wersje ciasta: klasyczne z mąki i wody, z dodatkiem żółtka oraz z olejem. Po ugotowaniu sprawdziliśmy, które smakuje najlepiej.
Składniki:
Ciasto z olejem:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka soli,
- 280 ml ciepłej wody.
Ciasto z żółtkiem:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml gorącej wody,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju.
Ciasto bez oleju:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml gorącej wody,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Ciasto na pierogi z olejem: Do wody dodaj olej oraz sól i wymieszaj. Dodaj do mąki i wyrób gładkie ciasto.
Po wyrobieniu to ciasto było miękkie i elastyczne.
Ciasto z mąki i wody: W misce umieść mąkę pszenną, wlej ciepłą wodę wymieszaną z olejem oraz solą i dodaj żółtko.
Ciasto okazało się być nieco bardziej plastyczne, ale w wersji surowej nie różniło się wiele od tego z samym olejem.
Ciasto z mąki i wody: Wrzątek wymieszaj z solą i dodaj do mąki.
W porównaniu do poprzednich ciast to okazało się być twarde, zbite i najmniej elastyczne.
Test ciasta na pierogi
Podczas wałkowania najgorzej pracowało się z ciastem z mąki i wody. Wersje z dodatkiem oleju były prostsze w przygotowaniu.
Po ulepieniu, ugotowaniu i spróbowaniu okazało się jednak, że pozory mogą mylić. Ciasto z olejem i to z samej mąki i wody było delikatne i mięciutkie. Chociaż rozwałkowanie ciasta bez oleju było trudniejsze, to smak zdecydowanie to wynagrodził. Najgorzej wypadło ciasto z żółtkiem. Okazało się być twarde, zbite i najmniej smaczne ze wszystkich.