Odkąd raz dodałam do pieczarkowej, stała się ulubioną zupą w moim domu. Każdy na nią czeka

Zupa pieczarkowa to klasyka polskiej kuchni. Jej kremowa konsystencja, aromatyczny zapach i bogaty smak sprawiają, że jest uwielbiana przez wiele osób. A co jeśli powiem ci, że istnieje prosty sposób, aby podnieść jej smak do jeszcze wyższych lotów? Wystarczy jeden, niecodzienny składnik, który doda zupie wyjątkowego charakteru i sprawi, że będzie smakować jak z najlepszej restauracji.

Sekretny składnik zupy pieczarkowej.Sekretny składnik zupy pieczarkowej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | annata78
Marcin Michałowski

Zupa pieczarkowa to jeden z tych klasycznych przepisów, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Aromat pieczarek, kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest to ulubione danie na rodzinne obiady. Ale co, jeśli można ją uczynić jeszcze smaczniejszą? Wystarczy dodać jeden zaskakujący składnik, by zwykła zupa pieczarkowa stała się prawdziwym kulinarnym hitem, na który wszyscy w domu czekają z niecierpliwością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzybki w occie od Magdy Gessler. Polacy ocenili smak i cenę

Jak przygotować idealną zupę pieczarkową?

Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjną zupę pieczarkową, wzbogaconą o kilka kluczowych składników, które nadają jej niepowtarzalny charakter.

Składniki na zupę pieczarkową:

  • 400 g pieczarek (kilka odłóż do dekoracji),
  • 1 duża marchewka,
  • 1/2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 kostka bulionu grzybowego,
  • ½ szklanki śmietanki 30 proc,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki i koperek,
  • sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe,
  • ser pleśniowy (ok. 100 g).

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki (kilka kapeluszy zostaw do dekoracji). Warzywa korzeniowe i ziemniaki pokrój w kostkę.
  2. Na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła podsmaż pieczarki z cebulą, aż staną się złociste i aromatyczne.
  3. Do garnka z 1,5 litra wody przełóż podsmażone pieczarki i cebulę, dodaj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz). Dodaj kostkę bulionową. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut.
  4. Śmietankę rozprowadź z kilkoma łyżkami gorącej zupy, aby uniknąć zważenia, a następnie wlej ją do garnka.
  5. Na końcu dodaj starty ser pleśniowy. Możesz również umieścić kawałek sera bezpośrednio na talerzu i zalać go gorącą zupą – roztopi się, tworząc aksamitną konsystencję.
  6. Podsmaż na maśle odłożone wcześniej kapelusze pieczarek i udekoruj nimi porcje zupy. Całość posyp świeżo posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Zupa pieczarkowa z dodatkiem sera pleśniowego to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki temu niewielkiemu zabiegowi zyskujesz wyjątkowe danie, które zachwyci zarówno ciebie, jak i twoich gości. Nie bój się eksperymentować i dodawać do zupy swoje ulubione składniki.

Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem