Zamiast zwykłych gołąbków, zrób te po żydowsku. Tajemnica smaku tkwi w sosie
Gołąbki to jedno z dań, które na rodzinnych imprezach robi za każdym razem furorę. Zamiast jednak po raz kolejny zalewać gołąbki pomidorowym sosem, postaw na nieco inną odsłonę tego dania. Będzie pysznie i zaskakująco.
07.11.2024 08:27
Nazwa holiszki brzmi tajemniczo, ale hasło gołąbki po żydowsku podpowiada już nieco, czym jest to danie. W liście kapusty zawinięty jest znany doskonale farsz z mielonego mięsa oraz ryżu, ale całość zanurzona jest w słodko-kwaśnym sosie. To smaczna odskocznia od tradycyjnego przepisu, która wprowadzi nieco świeżości do kuchni, nie odstraszając przy tym miłośników klasyki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki po żydowsku
Holiszki to danie, które coraz śmielej wkracza do polskich kuchni, zdobywając serca miłośników tradycyjnych smaków. Te żydowskie gołąbki, choć różnią się nieco od swoich polskich odpowiedników, zachwycają niezwykłym połączeniem słodyczy, kwasowości i wyrazistości. Idealnie sprawdzą się na rodzinne obiady czy nawet świąteczne spotkania.
Składniki:
Gołąbki:
- 1 główka białej kapusty,
- 500 g mięsa wołowego mielonego,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1 szklanka ugotowanego ryżu,
- sól i pieprz do smaku.
Sos:
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 2-3 łyżki miodu,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć całą główkę kapusty i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
- Wyjmij kapustę i odstaw do ostygnięcia w chłodnej wodzie. Gdy wystygnie, oddziel liście i usuń twarde żyłki.
- W dużej misce dokładnie wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko i ugotowany ryż. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu i ciasno zawiń w rulon. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
- W międzyczasie przygotuj sos. Rozpuść masło w rondlu. Dodaj passatę pomidorową, miód i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż składniki się połączą.
- Polej gołąbki przygotowanym sosem.
- Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.
Pyszne gołąbki po żydowsku są już gotowe do jedzenia. Możesz przygotować większą porcję i odgrzewać je w piekarniku lub w garnuszku - holiszki szybko się nie znudzą. Smacznego!