Zamiast zwykłych gołąbków, zrób te po żydowsku. Tajemnica smaku tkwi w sosie

Gołąbki to jedno z dań, które na rodzinnych imprezach robi za każdym razem furorę. Zamiast jednak po raz kolejny zalewać gołąbki pomidorowym sosem, postaw na nieco inną odsłonę tego dania. Będzie pysznie i zaskakująco.

Gołąbki po żydowskuGołąbki po żydowsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nazwa holiszki brzmi tajemniczo, ale hasło gołąbki po żydowsku podpowiada już nieco, czym jest to danie. W liście kapusty zawinięty jest znany doskonale farsz z mielonego mięsa oraz ryżu, ale całość zanurzona jest w słodko-kwaśnym sosie. To smaczna odskocznia od tradycyjnego przepisu, która wprowadzi nieco świeżości do kuchni, nie odstraszając przy tym miłośników klasyki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Gołąbki po żydowsku

Holiszki to danie, które coraz śmielej wkracza do polskich kuchni, zdobywając serca miłośników tradycyjnych smaków. Te żydowskie gołąbki, choć różnią się nieco od swoich polskich odpowiedników, zachwycają niezwykłym połączeniem słodyczy, kwasowości i wyrazistości. Idealnie sprawdzą się na rodzinne obiady czy nawet świąteczne spotkania.

 Gołąbki - Pyszności
Gołąbki - Pyszności © Canva | vkuslandia

Składniki:

Gołąbki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 500 g mięsa wołowego mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć całą główkę kapusty i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
  2. Wyjmij kapustę i odstaw do ostygnięcia w chłodnej wodzie. Gdy wystygnie, oddziel liście i usuń twarde żyłki.
  3. W dużej misce dokładnie wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko i ugotowany ryż. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu i ciasno zawiń w rulon. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Rozpuść masło w rondlu. Dodaj passatę pomidorową, miód i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż składniki się połączą.
  7. Polej gołąbki przygotowanym sosem.
  8. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.

Pyszne gołąbki po żydowsku są już gotowe do jedzenia. Możesz przygotować większą porcję i odgrzewać je w piekarniku lub w garnuszku - holiszki szybko się nie znudzą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej