Zamiast zwykłych gołąbków, zrób te po żydowsku. Tajemnica smaku tkwi w sosie

Gołąbki to jedno z dań, które na rodzinnych imprezach robi za każdym razem furorę. Zamiast jednak po raz kolejny zalewać gołąbki pomidorowym sosem, postaw na nieco inną odsłonę tego dania. Będzie pysznie i zaskakująco.

Gołąbki po żydowskuGołąbki po żydowsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nazwa holiszki brzmi tajemniczo, ale hasło gołąbki po żydowsku podpowiada już nieco, czym jest to danie. W liście kapusty zawinięty jest znany doskonale farsz z mielonego mięsa oraz ryżu, ale całość zanurzona jest w słodko-kwaśnym sosie. To smaczna odskocznia od tradycyjnego przepisu, która wprowadzi nieco świeżości do kuchni, nie odstraszając przy tym miłośników klasyki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Gołąbki po żydowsku

Holiszki to danie, które coraz śmielej wkracza do polskich kuchni, zdobywając serca miłośników tradycyjnych smaków. Te żydowskie gołąbki, choć różnią się nieco od swoich polskich odpowiedników, zachwycają niezwykłym połączeniem słodyczy, kwasowości i wyrazistości. Idealnie sprawdzą się na rodzinne obiady czy nawet świąteczne spotkania.

 Gołąbki - Pyszności
Gołąbki - Pyszności © Canva | vkuslandia

Składniki:

Gołąbki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 500 g mięsa wołowego mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć całą główkę kapusty i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
  2. Wyjmij kapustę i odstaw do ostygnięcia w chłodnej wodzie. Gdy wystygnie, oddziel liście i usuń twarde żyłki.
  3. W dużej misce dokładnie wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko i ugotowany ryż. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu i ciasno zawiń w rulon. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Rozpuść masło w rondlu. Dodaj passatę pomidorową, miód i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż składniki się połączą.
  7. Polej gołąbki przygotowanym sosem.
  8. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.

Pyszne gołąbki po żydowsku są już gotowe do jedzenia. Możesz przygotować większą porcję i odgrzewać je w piekarniku lub w garnuszku - holiszki szybko się nie znudzą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀