Gdy po świętach zostają gołąbki, wrzucam je do zamrażarki. Pamiętam zawsze o jednej rzeczy

Gołąbki to jedno z dań, które towarzyszy Polakom w trakcie świąt i rodzinnych spotkań. Rozgrzewają po jesiennych spacerach, uciszają głodne brzuchy i sprawiają, że nawet najgorsza pogoda nie jest taka straszna. To danie dość czasochłonne, więc korzystając z okazji warto zamrozić kilka sztuk na później.

Mrożenie gołąbkówMrożenie gołąbków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W moim domu gołąbki zawsze czekały na wracających z cmentarza gości. Na stole lądował wtedy wielki, parujący półmisek z kapustą faszerowaną mięsem mielonym. Do tego obowiązkowo w sosjerce obok sos pomidorowy i każdy był po prostu zachwycony. Najlepiej jest mierzyć siły na zamiary i przygotować taką ilość gołąbków, by nic nie zostało. Trudno jednak przeliczyć, ile ich zejdzie, a z dużych główek kapusty można stworzyć małą gołąbkową armię. Jeśli po Wszystkich Świętych lub innej rodzinnej uroczystości, na której serwowano gołąbki, zostało ci kilka porcji, zabierz się za ich mrożenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem

Jak zamrozić gołąbki?

Mrożenie to jeden z najlepszych i najszybszych sposobów na przechowywanie żywności. Jeśli w twojej zamrażarce znajdzie się trochę miejsca, warto zapełnić je gołąbkami. To danie, które nadaje się do mrożenia, ale należy pamiętać o kilku zasadach.

Gołąbki - Pyszności
Gołąbki - Pyszności © Canva | vkuslandia

Gołąbki najlepiej podzielić na porcje tak, by wyjmować dokładnie tyle, ile chcesz zjeść na obiad. Dzięki temu unikniesz częstego rozmrażania i zamrażania. Gołąbki po ugotowaniu można bez problemu zamrozić. Wystarczy je ostudzić i zapakować pojedynczo w woreczki do mrożenia. Dzięki temu zachowają świeżość na dłużej i nie przejdą zapachem lodówki.

Jeśli już przy przygotowaniu wiesz, że z liczbą gołąbków trochę przesadziłeś, możesz zamrozić je przed obróbką. Surowy farsz zawiń w sparzone liście i zamroź.

Gołąbki jak u babci
Gołąbki jak u babci © Canva | jabiru

Czy gołąbki mrozić z sosem?

Chociaż kuszące jest zamrożenie gołąbków razem z sosem, nie jest to najlepszy pomysł. Mrożenie może zmienić konsystencję sosu i wpłynąć na smak całego dania. Będzie wodnisty i niesmaczny, psując w ten sposób smak samego gołąbka. Zamiast mrozić gołąbki z sosem, lepiej przygotować sos tuż przed podaniem.

Gołąbki z ziemniakami - Pyszności
Gołąbki z ziemniakami - Pyszności © Adobe Stock | Quade

Sos możesz zamrozić osobno, na przykład w foremkach do lodu. Gołąbki zostaw bez niego, by nie zepsuć smaku skrzętnie przygotowanej wcześniej potrawy.

Klasyczny sos pomidorowy to nie jedyna opcja do gołąbków. Możesz eksperymentować z różnymi smakami, np. wybierając sos grzybowy, pieczeniowy, śmietanowy

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥