Gdy po świętach zostają gołąbki, wrzucam je do zamrażarki. Pamiętam zawsze o jednej rzeczy

Gołąbki to jedno z dań, które towarzyszy Polakom w trakcie świąt i rodzinnych spotkań. Rozgrzewają po jesiennych spacerach, uciszają głodne brzuchy i sprawiają, że nawet najgorsza pogoda nie jest taka straszna. To danie dość czasochłonne, więc korzystając z okazji warto zamrozić kilka sztuk na później.

Mrożenie gołąbkówMrożenie gołąbków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W moim domu gołąbki zawsze czekały na wracających z cmentarza gości. Na stole lądował wtedy wielki, parujący półmisek z kapustą faszerowaną mięsem mielonym. Do tego obowiązkowo w sosjerce obok sos pomidorowy i każdy był po prostu zachwycony. Najlepiej jest mierzyć siły na zamiary i przygotować taką ilość gołąbków, by nic nie zostało. Trudno jednak przeliczyć, ile ich zejdzie, a z dużych główek kapusty można stworzyć małą gołąbkową armię. Jeśli po Wszystkich Świętych lub innej rodzinnej uroczystości, na której serwowano gołąbki, zostało ci kilka porcji, zabierz się za ich mrożenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem

Jak zamrozić gołąbki?

Mrożenie to jeden z najlepszych i najszybszych sposobów na przechowywanie żywności. Jeśli w twojej zamrażarce znajdzie się trochę miejsca, warto zapełnić je gołąbkami. To danie, które nadaje się do mrożenia, ale należy pamiętać o kilku zasadach.

Gołąbki - Pyszności
Gołąbki - Pyszności © Canva | vkuslandia

Gołąbki najlepiej podzielić na porcje tak, by wyjmować dokładnie tyle, ile chcesz zjeść na obiad. Dzięki temu unikniesz częstego rozmrażania i zamrażania. Gołąbki po ugotowaniu można bez problemu zamrozić. Wystarczy je ostudzić i zapakować pojedynczo w woreczki do mrożenia. Dzięki temu zachowają świeżość na dłużej i nie przejdą zapachem lodówki.

Jeśli już przy przygotowaniu wiesz, że z liczbą gołąbków trochę przesadziłeś, możesz zamrozić je przed obróbką. Surowy farsz zawiń w sparzone liście i zamroź.

Gołąbki jak u babci
Gołąbki jak u babci © Canva | jabiru

Czy gołąbki mrozić z sosem?

Chociaż kuszące jest zamrożenie gołąbków razem z sosem, nie jest to najlepszy pomysł. Mrożenie może zmienić konsystencję sosu i wpłynąć na smak całego dania. Będzie wodnisty i niesmaczny, psując w ten sposób smak samego gołąbka. Zamiast mrozić gołąbki z sosem, lepiej przygotować sos tuż przed podaniem.

Gołąbki z ziemniakami - Pyszności
Gołąbki z ziemniakami - Pyszności © Adobe Stock | Quade

Sos możesz zamrozić osobno, na przykład w foremkach do lodu. Gołąbki zostaw bez niego, by nie zepsuć smaku skrzętnie przygotowanej wcześniej potrawy.

Klasyczny sos pomidorowy to nie jedyna opcja do gołąbków. Możesz eksperymentować z różnymi smakami, np. wybierając sos grzybowy, pieczeniowy, śmietanowy

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej