PrzepisObiadGołąbki tak kruche i wyraziste, że trudno uwierzyć. Wszystko dzięki temu składnikowi

Gołąbki tak kruche i wyraziste, że trudno uwierzyć. Wszystko dzięki temu składnikowi

Gołąbki z kiszonej kapusty są kruche i wyraziste
Gołąbki z kiszonej kapusty są kruche i wyraziste
Źródło zdjęć: © Canva | undefined undefined

27.09.2024 15:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kruche, z łatwością poddające się ruchom noża, gołąbki to potrawa na medal. Nie każdy potrafi wyczarować takie danie. Istnieje jednak niezwykle łatwa metoda na ułatwienie sobie przygotowania gołąbków niczym z restauracji. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden składnik.

Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni tradycyjnej. Istnieje niezliczona ilość metod ich przygotowywania, a każda z nich ma coś wyjątkowego do zaoferowania. Tak jest z gołąbkami z kiszonej kapusty. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji skosztować tego specjału, czas najwyższy to zmienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z kiszonej kapusty. Wyraziste jak mało które

Rzadko kiedy decydujemy się na taką wariację na temat gołąbków, bo o ile do kapusty kiszonej poszatkowanej mamy dostęp niemalże bezproblemowy, tak kiszone całe liście kapusty nie są popularnym specjałem. A to właśnie one sprawiają, że gołąbki stają się bardziej wyraziste. Na tym jednak nie koniec. Kiszone liście są również miękkie i elastyczne, dzięki czemu zawijanie gołąbków będzie łatwiejsze, a po ugotowaniu nie będą się rozpadać.

Cała reszta pozostaje niezmienna. Farsz, czyli mieszanina mięsa, kaszy lub ryżu, i doprawienie go pozostaje kwestią indywidualną. My polecamy prosty przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami.

Gołąbki z kiszonej kapusty
Gołąbki z kiszonej kapusty © Canva | liviuiordache

Gołąbki z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami. Przepis

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 150 g kaszy gryczanej,
  • 2,5 kg liści kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 550,
  • 1 łyżki oleju,
  • pieprz czarny, sól,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 200 g ziemniaków.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby odstaw do namoczenia.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Do ziemniaków dodaj surową kaszę.
  4. Suszone grzyby podgotuj, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj.
  5. Cebulę podsmaż, po chwili dodaj pokrojone grzyby. Po kilku minutach smażenia odstaw patelnie, by jej zawartość ostygła.
  6. Ostudzone grzyby z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej z kaszą. Dodaj mąkę, sól, pieprz i majeranek. Całość zamieszaj (farsz powinien być płynny).
  7. Farsz nakładaj na liście kiszonej kapusty, a następnie zawiń je jak gołąbki i d razu układaj ciasno w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.
  8. Gołąbki podlej wodą i piecz pod przykryciem w 180 st. C przez 30 minut (termoobieg), a następnie temperaturę obniż do 165 st. C i piecz przez 45 minut.
przepis na gołąbkigołąbkiprzepis