WAŻNE
TERAZ

Wniosek o areszt dla Ziobry - jest ruch prokuratury

Gołąbki tak kruche i wyraziste, że trudno uwierzyć. Wszystko dzięki temu składnikowi

Kruche, z łatwością poddające się ruchom noża, gołąbki to potrawa na medal. Nie każdy potrafi wyczarować takie danie. Istnieje jednak niezwykle łatwa metoda na ułatwienie sobie przygotowania gołąbków niczym z restauracji. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden składnik.

Gołąbki z kiszonej kapusty są kruche i wyraziste Gołąbki z kiszonej kapusty są kruche i wyraziste
Źródło zdjęć: © Canva | undefined undefined

Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni tradycyjnej. Istnieje niezliczona ilość metod ich przygotowywania, a każda z nich ma coś wyjątkowego do zaoferowania. Tak jest z gołąbkami z kiszonej kapusty. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji skosztować tego specjału, czas najwyższy to zmienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Gołąbki z kiszonej kapusty. Wyraziste jak mało które

Rzadko kiedy decydujemy się na taką wariację na temat gołąbków, bo o ile do kapusty kiszonej poszatkowanej mamy dostęp niemalże bezproblemowy, tak kiszone całe liście kapusty nie są popularnym specjałem. A to właśnie one sprawiają, że gołąbki stają się bardziej wyraziste. Na tym jednak nie koniec. Kiszone liście są również miękkie i elastyczne, dzięki czemu zawijanie gołąbków będzie łatwiejsze, a po ugotowaniu nie będą się rozpadać.

Cała reszta pozostaje niezmienna. Farsz, czyli mieszanina mięsa, kaszy lub ryżu, i doprawienie go pozostaje kwestią indywidualną. My polecamy prosty przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami.

Gołąbki z kiszonej kapusty
Gołąbki z kiszonej kapusty © Canva | liviuiordache

Gołąbki z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami. Przepis

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 150 g kaszy gryczanej,
  • 2,5 kg liści kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 550,
  • 1 łyżki oleju,
  • pieprz czarny, sól,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 200 g ziemniaków.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby odstaw do namoczenia.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Do ziemniaków dodaj surową kaszę.
  4. Suszone grzyby podgotuj, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj.
  5. Cebulę podsmaż, po chwili dodaj pokrojone grzyby. Po kilku minutach smażenia odstaw patelnie, by jej zawartość ostygła.
  6. Ostudzone grzyby z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej z kaszą. Dodaj mąkę, sól, pieprz i majeranek. Całość zamieszaj (farsz powinien być płynny).
  7. Farsz nakładaj na liście kiszonej kapusty, a następnie zawiń je jak gołąbki i d razu układaj ciasno w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.
  8. Gołąbki podlej wodą i piecz pod przykryciem w 180 st. C przez 30 minut (termoobieg), a następnie temperaturę obniż do 165 st. C i piecz przez 45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier