Gołąbki tak kruche i wyraziste, że trudno uwierzyć. Wszystko dzięki temu składnikowi

Kruche, z łatwością poddające się ruchom noża, gołąbki to potrawa na medal. Nie każdy potrafi wyczarować takie danie. Istnieje jednak niezwykle łatwa metoda na ułatwienie sobie przygotowania gołąbków niczym z restauracji. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden składnik.

Gołąbki z kiszonej kapusty są kruche i wyraziste Gołąbki z kiszonej kapusty są kruche i wyraziste
Źródło zdjęć: © Canva | undefined undefined

Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni tradycyjnej. Istnieje niezliczona ilość metod ich przygotowywania, a każda z nich ma coś wyjątkowego do zaoferowania. Tak jest z gołąbkami z kiszonej kapusty. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji skosztować tego specjału, czas najwyższy to zmienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Gołąbki z kiszonej kapusty. Wyraziste jak mało które

Rzadko kiedy decydujemy się na taką wariację na temat gołąbków, bo o ile do kapusty kiszonej poszatkowanej mamy dostęp niemalże bezproblemowy, tak kiszone całe liście kapusty nie są popularnym specjałem. A to właśnie one sprawiają, że gołąbki stają się bardziej wyraziste. Na tym jednak nie koniec. Kiszone liście są również miękkie i elastyczne, dzięki czemu zawijanie gołąbków będzie łatwiejsze, a po ugotowaniu nie będą się rozpadać.

Cała reszta pozostaje niezmienna. Farsz, czyli mieszanina mięsa, kaszy lub ryżu, i doprawienie go pozostaje kwestią indywidualną. My polecamy prosty przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami.

Gołąbki z kiszonej kapusty
Gołąbki z kiszonej kapusty © Canva | liviuiordache

Gołąbki z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami. Przepis

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 150 g kaszy gryczanej,
  • 2,5 kg liści kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 550,
  • 1 łyżki oleju,
  • pieprz czarny, sól,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 200 g ziemniaków.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby odstaw do namoczenia.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Do ziemniaków dodaj surową kaszę.
  4. Suszone grzyby podgotuj, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj.
  5. Cebulę podsmaż, po chwili dodaj pokrojone grzyby. Po kilku minutach smażenia odstaw patelnie, by jej zawartość ostygła.
  6. Ostudzone grzyby z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej z kaszą. Dodaj mąkę, sól, pieprz i majeranek. Całość zamieszaj (farsz powinien być płynny).
  7. Farsz nakładaj na liście kiszonej kapusty, a następnie zawiń je jak gołąbki i d razu układaj ciasno w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.
  8. Gołąbki podlej wodą i piecz pod przykryciem w 180 st. C przez 30 minut (termoobieg), a następnie temperaturę obniż do 165 st. C i piecz przez 45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej