Gołąbki tak kruche i wyraziste, że trudno uwierzyć. Wszystko dzięki temu składnikowi
Kruche, z łatwością poddające się ruchom noża, gołąbki to potrawa na medal. Nie każdy potrafi wyczarować takie danie. Istnieje jednak niezwykle łatwa metoda na ułatwienie sobie przygotowania gołąbków niczym z restauracji. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden składnik.
27.09.2024 15:18
Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni tradycyjnej. Istnieje niezliczona ilość metod ich przygotowywania, a każda z nich ma coś wyjątkowego do zaoferowania. Tak jest z gołąbkami z kiszonej kapusty. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji skosztować tego specjału, czas najwyższy to zmienić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki z kiszonej kapusty. Wyraziste jak mało które
Rzadko kiedy decydujemy się na taką wariację na temat gołąbków, bo o ile do kapusty kiszonej poszatkowanej mamy dostęp niemalże bezproblemowy, tak kiszone całe liście kapusty nie są popularnym specjałem. A to właśnie one sprawiają, że gołąbki stają się bardziej wyraziste. Na tym jednak nie koniec. Kiszone liście są również miękkie i elastyczne, dzięki czemu zawijanie gołąbków będzie łatwiejsze, a po ugotowaniu nie będą się rozpadać.
Cała reszta pozostaje niezmienna. Farsz, czyli mieszanina mięsa, kaszy lub ryżu, i doprawienie go pozostaje kwestią indywidualną. My polecamy prosty przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami.
Zobacz także
Gołąbki z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami. Przepis
Składniki:
- 2 cebule,
- 150 g kaszy gryczanej,
- 2,5 kg liści kapusty kiszonej,
- 2 łyżki mąki pszennej typ 550,
- 1 łyżki oleju,
- pieprz czarny, sól,
- 100 g suszonych grzybów,
- 2 łyżki majeranku,
- 200 g ziemniaków.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby odstaw do namoczenia.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do ziemniaków dodaj surową kaszę.
- Suszone grzyby podgotuj, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj.
- Cebulę podsmaż, po chwili dodaj pokrojone grzyby. Po kilku minutach smażenia odstaw patelnie, by jej zawartość ostygła.
- Ostudzone grzyby z cebulą dodaj do masy ziemniaczanej z kaszą. Dodaj mąkę, sól, pieprz i majeranek. Całość zamieszaj (farsz powinien być płynny).
- Farsz nakładaj na liście kiszonej kapusty, a następnie zawiń je jak gołąbki i d razu układaj ciasno w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.
- Gołąbki podlej wodą i piecz pod przykryciem w 180 st. C przez 30 minut (termoobieg), a następnie temperaturę obniż do 165 st. C i piecz przez 45 minut.