Mieszam z mięsem mielonym zamiast ryżu i zawijam w kapustę. Te gołąbki nie tuczą tak jak klasyczne
28.08.2024 11:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy na stole pojawiają się gołąbki, wszyscy od razu chwytają za widelce. Farsz to najczęściej mięso i ryż, ale w tym przepisie znajdziesz połączenie, które będzie pyszną i przy tym lżejszą odmianą od tradycyjnego przepisu.
Można je serwować zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej odświętne okazje. Gołąbki w polskiej kuchni rozgościły się na dobre od wielu pokoleń. Jedni stawiają na klasyczne połączenie mięsa z ryżem, inni wybierają bardziej regionalne smaki, jak kasza z grzybami czy ziemniaki z boczkiem. Ten przepis to jednak coś zupełnie innego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki bez ryżu
Ryż, chociaż smaczny, jest często jedynie wypełniaczem. Zamiast tego do masy można dodać warzywo. Kalafior starty na tarce doskonale imituje ryż i nadaje gołąbkom lekkości oraz niską zawartość węglowodanów. To idealne danie dla osób na diecie, które nie chcą rezygnować z ulubionych smaków.
W tych gołąbkach sprawdzi się zarówno zwykła, młoda jak i włoska kapusta. Aby dodatkowo odchudzić farsz, zamień wieprzowiną na mielonego kurczaka lub indyka. Całość warto podać z dodatkiem sosu pomidorowego.
Składniki:
- 1 duży kalafior,
- 1 główka kapusty,
- 1,5 kg mielonego mięsa,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- masło klarowane,
- Sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek,
- woda lub bulion.
Sposób przygotowania:
- Sparz liście kapusty, aby były miękkie. Pamiętaj o wycięciu głąbu. Pierwsze liście odłóż na bok, posłużą do wyłożenia naczynia.
- Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Połącz mięso mielone z podsmażoną cebulą, czosnkiem, startym na tarce kalafiorem i przyprawami.
- Na każdy liść połóż porcję farszu i zwiń.
- Wysoką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż na niej przygotowane gołąbki.
- Zalej je wodą lub bulionem i przykryj liściami. Płyn powinien sięgać nie więcej niż do połowy wysokości gołąbków. W razie potrzeby możesz dolać więcej podczas pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekaj przez ok. 45 minut.
Po upieczeniu usuń liście. Gotowe gołąbki podaj z sosem pomidorowym. Smacznego!