PrzepisDania mięsneMieszam z mięsem mielonym zamiast ryżu i zawijam w kapustę. Te gołąbki nie tuczą tak jak klasyczne

Mieszam z mięsem mielonym zamiast ryżu i zawijam w kapustę. Te gołąbki nie tuczą tak jak klasyczne

Kiedy na stole pojawiają się gołąbki, wszyscy od razu chwytają za widelce. Farsz to najczęściej mięso i ryż, ale w tym przepisie znajdziesz połączenie, które będzie pyszną i przy tym lżejszą odmianą od tradycyjnego przepisu.

Gołąbki bez ryżu - Pyszności
Gołąbki bez ryżu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Można je serwować zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej odświętne okazje. Gołąbki w polskiej kuchni rozgościły się na dobre od wielu pokoleń. Jedni stawiają na klasyczne połączenie mięsa z ryżem, inni wybierają bardziej regionalne smaki, jak kasza z grzybami czy ziemniaki z boczkiem. Ten przepis to jednak coś zupełnie innego.


Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Gołąbki bez ryżu

Ryż, chociaż smaczny, jest często jedynie wypełniaczem. Zamiast tego do masy można dodać warzywo. Kalafior starty na tarce doskonale imituje ryż i nadaje gołąbkom lekkości oraz niską zawartość węglowodanów. To idealne danie dla osób na diecie, które nie chcą rezygnować z ulubionych smaków.

Zawsze dodaję do gołąbków z młodej kapusty. Wszyscy dopytują o ten składnik
Zawsze dodaję do gołąbków z młodej kapusty. Wszyscy dopytują o ten składnik© Adobe Stock

W tych gołąbkach sprawdzi się zarówno zwykła, młoda jak i włoska kapusta. Aby dodatkowo odchudzić farsz, zamień wieprzowiną na mielonego kurczaka lub indyka. Całość warto podać z dodatkiem sosu pomidorowego.

Składniki:


  • 1 duży kalafior,
  • 1 główka kapusty,
  • 1,5 kg mielonego mięsa,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • masło klarowane,
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek,
  • woda lub bulion.

Sposób przygotowania:

  1. Sparz liście kapusty, aby były miękkie. Pamiętaj o wycięciu głąbu. Pierwsze liście odłóż na bok, posłużą do wyłożenia naczynia.
  2. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Połącz mięso mielone z podsmażoną cebulą, czosnkiem, startym na tarce kalafiorem i przyprawami.
  4. Na każdy liść połóż porcję farszu i zwiń.
  5. Wysoką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Ułóż na niej przygotowane gołąbki.
  7. Zalej je wodą lub bulionem i przykryj liściami. Płyn powinien sięgać nie więcej niż do połowy wysokości gołąbków. W razie potrzeby możesz dolać więcej podczas pieczenia.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekaj przez ok. 45 minut.

Po upieczeniu usuń liście. Gotowe gołąbki podaj z sosem pomidorowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie