Gołąbki z ziemniakami. Farsz jest inny niż tradycyjny, ale smakuje bosko
Niespożyta pomysłowość kucharzy na całym świecie, nigdy nie przestanie nas zadziwiać. To właśnie jej "dzieckiem" jest ten przepis na gołąbki z ziemniakami. Inny farsz, inny rodzaj kapusty... a smak doskonały. Zobacz recepturę i koniecznie wypróbuj!
18.01.2023 | aktual.: 16.10.2023 09:42
Dania podobne do polskich gołąbków pojawiają się różnych krajach całego globu. Czeskie holubce, niemiecki Krautwickel czy fińskie gołąbki o nazwie tak długiej, że jej nie powtórzymy. W większości kuchni do zawinięcia farszu wykorzystuje się znane nam doskonale liście białej kapusty. Azerowie, Grecy i Turcy używają do tego liści winogron. Co kraj, to kuchenny obyczaj.
My dzisiaj wyjdziemy jeszcze krok dalej od tego schematu i przedstawimy ci przepis na gołąbki z ziemniakami zawijane w kapustę pekińską. Są pyszne, proste w przygotowaniu i — według naszych kulinarnych badań — smakują dosłownie każdemu. Zobacz sam, wpleć to danie w plany na następny obiad i daj nam znać, jak wyszło.
Gołąbki z ziemniakami
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 4 duże ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- 2 papryki
- 2 papryczki chilli
- oliwa z oliwek
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 100 g bułki tartej
- sól
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską połóż na desce i odkrój spód. Teraz liście będą odchodziły z łatwością. Te z wierzchu odłóż, a resztę połóż na płasko w dużym naczyniu. Zalej je wrzącą wodą i odstaw na pół godziny.
Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na równe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do niej posiekane papryczki chilli (pozbądź się z nich nasionek).
Wykrój z papryk gniazda nasienne i posiekaj warzywo w kostkę. Dorzuć do składników na patelni. Dopraw dwiema szczyptami soli. Ziemniaki odcedź, rozgnieć i połącz z usmażoną cebulą, papryką i chilli. Wymieszaj.
Wyłóż sparzone liście kapusty i wytnij z nich twardą część na dole. Nakładaj po dużej łyżce przygotowanego farszu na środek każdego liścia. Zawiń, zaczynając od miejsca, w którym wcześniej dokonałeś nacięcia.
Jajka rozbełtaj i wymieszaj z mąką. Zamocz w tej mieszance gołąbki, a następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Smacznego!
A jeśli wolisz klasyczną wersję gołąbków, obejrzyj ten film z naszego kanału na YouTube. Znajdziesz w nim 4 sprawdzonego sposoby na zmiękczenie kapusty.