Gołąbki z ziemniakami. Farsz jest inny niż tradycyjny, ale smakuje bosko

Niespożyta pomysłowość kucharzy na całym świecie, nigdy nie przestanie nas zadziwiać. To właśnie jej "dzieckiem" jest ten przepis na gołąbki z ziemniakami. Inny farsz, inny rodzaj kapusty... a smak doskonały. Zobacz recepturę i koniecznie wypróbuj! 

ObrazekGołąbki z ziemniakami - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Frische Rezepte

Dania podobne do polskich gołąbków pojawiają się różnych krajach całego globu. Czeskie holubce, niemiecki Krautwickel czy fińskie gołąbki o nazwie tak długiej, że jej nie powtórzymy. W większości kuchni do zawinięcia farszu wykorzystuje się znane nam doskonale liście białej kapusty. Azerowie, Grecy i Turcy używają do tego liści winogron. Co kraj, to kuchenny obyczaj.

My dzisiaj wyjdziemy jeszcze krok dalej od tego schematu i przedstawimy ci przepis na gołąbki z ziemniakami zawijane w kapustę pekińską. Są pyszne, proste w przygotowaniu i — według naszych kulinarnych badań — smakują dosłownie każdemu. Zobacz sam, wpleć to danie w plany na następny obiad i daj nam znać, jak wyszło.

Obrazek
Gołąbki z ziemniakami - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Frische Rezepte

Gołąbki z ziemniakami

Składniki:

            
  • 1 kapusta pekińska
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 papryki
  • 2 papryczki chilli
  • oliwa z oliwek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 100 g bułki tartej
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską połóż na desce i odkrój spód. Teraz liście będą odchodziły z łatwością. Te z wierzchu odłóż, a resztę połóż na płasko w dużym naczyniu. Zalej je wrzącą wodą i odstaw na pół godziny.

Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na równe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do niej posiekane papryczki chilli (pozbądź się z nich nasionek).

Wykrój z papryk gniazda nasienne i posiekaj warzywo w kostkę. Dorzuć do składników na patelni. Dopraw dwiema szczyptami soli. Ziemniaki odcedź, rozgnieć i połącz z usmażoną cebulą, papryką i chilli. Wymieszaj.

Obrazek
Gołąbki z ziemniakami - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Frische Rezepte

Wyłóż sparzone liście kapusty i wytnij z nich twardą część na dole. Nakładaj po dużej łyżce przygotowanego farszu na środek każdego liścia. Zawiń, zaczynając od miejsca, w którym wcześniej dokonałeś nacięcia.

Jajka rozbełtaj i wymieszaj z mąką. Zamocz w tej mieszance gołąbki, a następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Smacznego!

A jeśli wolisz klasyczną wersję gołąbków, obejrzyj ten film z naszego kanału na YouTube. Znajdziesz w nim 4 sprawdzonego sposoby na zmiękczenie kapusty.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser