Kiedyś robiłam nuggetsy, dziś stawiam na szybkie chrup-kąski. Zajada się cała rodzina

Co podać na obiad? Najlepiej coś, co chrupie i można zanurzyć w sosie. Do tej pory najprostszym wyborem były nuggetsy z kurczaka, ale w sezonie letnim eksperymentuję z innymi propozycjami. Stawiam na zdrowe, pełne błonnika smakowite kąski z kalafiora. Podaję je z domowym sosem jogurtowym, który pasuje do nich idealnie. Przepis poniżej.

Panierowany kalafior z piekarnika z sosem jogurtowymPanierowany kalafior z piekarnika z sosem jogurtowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iryna Grygorii
Magdalena Pomorska

Ugotowany, a najlepiej zblanszowany, kalafior to baza do wielu dań. Można go blendować, rozgniatać ale zazwyczaj wystarczy podzielone różyczki opanierować i wrzucić do piekarnika. Można też użyć airfryera. Sekret i maksimum smaku tego dania to chrupiąca panierka, która skrywa mięciutki, apetyczny środek. Panierka, której używam, jeszcze lepiej będzie smakować po zanurzeniu w dodatku w postaci sosu. Może to być sos czosnkowy lub dymny barbecue, ale w sezonie letnim stawiam na domowy sos jogurtowo-ziołowy.

Domowy sos jogurtowy z ziołami

Świeże czy suszone? To pytanie na pewno pojawia się przy pomyśle na domowy sos jogurtowo-ziołowy. Zdecydowanie lepszym wyborem będą listki zerwane prosto z krzaczka: bazylia, tymianek czy mięta nadadzą w takiej wersji maksimum smaku. Najbardziej polecam jednak zestaw koperek, bazylia i natka pietruszki. Można je drobno posiekać lub zblendować z jogurtem. Zioła suszone są szybszym wyborem, ale dobrym sposobem jest roztarcie ich w palcach. Te produkty powinny być też odpowiednio przechowywane, aby nie wywietrzały. W innym przypadku nie ma sensu dodawać ich do dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować i polewać omastą, wkładam do tortilli. Nie sposób mu się oprzeć

Przepis na chrup-kąski z kalafiora

Do tego dania najlepiej sprawdzi się kalafior podzielony na mniejsze różyczki, ale nie za małe, bo mogą za bardzo przypiec się w trakcie obróbki termicznej. Musi być też zachowana proporcja panierki do warzywa.

Składniki:

  • 1 szklanki panko lub 3/4 szklanki bułki tartej,
  • pół szklanki startego parmezanu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 1 mały kalafior,
  • 2 jajka, oliwa lub olej w spray'u.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopnic C.
  2. W misce połącz składniki na panierkę: bułkę tartą lub panko, parmezan i przyprawy. W drugiej miseczce rozmąć jajka.
  3. Ugotowane al dente lub zblanszowane różyczki kalafiora zanurz w jajku, a następnie panierce. Układaj na blasze wyłożonej papierze do pieczenia.
  4. Piecz ok. 15-20 minut. Podawaj z sosem jogurtowo-ziołowym.
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania