PoradyKiedyś robiłam nuggetsy, dziś stawiam na szybkie chrup-kąski. Zajada się cała rodzina

Kiedyś robiłam nuggetsy, dziś stawiam na szybkie chrup-kąski. Zajada się cała rodzina

Co podać na obiad? Najlepiej coś, co chrupie i można zanurzyć w sosie. Do tej pory najprostszym wyborem były nuggetsy z kurczaka, ale w sezonie letnim eksperymentuję z innymi propozycjami. Stawiam na zdrowe, pełne błonnika smakowite kąski z kalafiora. Podaję je z domowym sosem jogurtowym, który pasuje do nich idealnie. Przepis poniżej.

Panierowany kalafior z piekarnika z sosem jogurtowym
Panierowany kalafior z piekarnika z sosem jogurtowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iryna Grygorii
Magdalena Pomorska

13.08.2024 10:31

Ugotowany, a najlepiej zblanszowany, kalafior to baza do wielu dań. Można go blendować, rozgniatać ale zazwyczaj wystarczy podzielone różyczki opanierować i wrzucić do piekarnika. Można też użyć airfryera. Sekret i maksimum smaku tego dania to chrupiąca panierka, która skrywa mięciutki, apetyczny środek. Panierka, której używam, jeszcze lepiej będzie smakować po zanurzeniu w dodatku w postaci sosu. Może to być sos czosnkowy lub dymny barbecue, ale w sezonie letnim stawiam na domowy sos jogurtowo-ziołowy.

Domowy sos jogurtowy z ziołami

Świeże czy suszone? To pytanie na pewno pojawia się przy pomyśle na domowy sos jogurtowo-ziołowy. Zdecydowanie lepszym wyborem będą listki zerwane prosto z krzaczka: bazylia, tymianek czy mięta nadadzą w takiej wersji maksimum smaku. Najbardziej polecam jednak zestaw koperek, bazylia i natka pietruszki. Można je drobno posiekać lub zblendować z jogurtem. Zioła suszone są szybszym wyborem, ale dobrym sposobem jest roztarcie ich w palcach. Te produkty powinny być też odpowiednio przechowywane, aby nie wywietrzały. W innym przypadku nie ma sensu dodawać ich do dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na chrup-kąski z kalafiora

Do tego dania najlepiej sprawdzi się kalafior podzielony na mniejsze różyczki, ale nie za małe, bo mogą za bardzo przypiec się w trakcie obróbki termicznej. Musi być też zachowana proporcja panierki do warzywa.

Składniki:

  • 1 szklanki panko lub 3/4 szklanki bułki tartej,
  • pół szklanki startego parmezanu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 1 mały kalafior,
  • 2 jajka, oliwa lub olej w spray'u.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopnic C.
  2. W misce połącz składniki na panierkę: bułkę tartą lub panko, parmezan i przyprawy. W drugiej miseczce rozmąć jajka.
  3. Ugotowane al dente lub zblanszowane różyczki kalafiora zanurz w jajku, a następnie panierce. Układaj na blasze wyłożonej papierze do pieczenia.
  4. Piecz ok. 15-20 minut. Podawaj z sosem jogurtowo-ziołowym.
Wybrane dla Ciebie