6 chrupiących pomysłów na panierki do kotletów. Odmienią zupełnie nudną pierś z kurczaka!

Bułka tarta to klasyk. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów, które sprawdzą się świetnie zarówno przy schabowych, jak i drobiowych kotletach.

Obrazek
Ewa

#1 Płatki owsiane i otręby

Będą smacznym zamiennikiem bułki tartej. Wystarczy, że obtoczysz mięso w mące i jajku, a następnie włożysz do zmielonych płatków lub otrębów.

Obrazek

#2 Płatki kukurydziane

Pokrusz je delikatnie w rękach i obtocz kurczaka. Usmaż tak, jak zawsze i ciesz się super chrupiącą panierką.

Obrazek

#3 Siemię lniane

Prawdziwa bomba witaminowa. Wymieszaj je z granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem, obtocz w niej mięso lub warzywa i gotowe.

Obrazek

#4 Sezam

Sezam dodaje trochę azjatyckiego sznytu wszystkim potrawom. Możesz dorzucić go do bułki tartej i wymieszać lub użyć samodzielnie. Uważaj tylko, żeby nie spalić go na patelni.

Obrazek

#5 Bakłażan

To chyba najbardziej czasochłonna, ale jednocześnie przepyszna i zaskakująca opcja. Zamarynuj bakłażana w oliwie, czosnku, chilli i curry. Pamiętaj, żeby pokroić kurczaka w naprawdę cienkie plasterki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz tak długo, aż będzie przypominał chipsy. Pokrusz je w blenderze i gotowe!

Obrazek

#6 Parmezan

Zetrzyj parmezan na tarce i dorzuć do bułki tartej. Panieruj jak zwykle, usmaż i czuć się niesamowitym smakiem. Parmezan fantastycznie podkręci smak kurczaka i będzie świetną odmianą od zwykłej panierki.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"