6 chrupiących pomysłów na panierki do kotletów. Odmienią zupełnie nudną pierś z kurczaka!
Bułka tarta to klasyk. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów, które sprawdzą się świetnie zarówno przy schabowych, jak i drobiowych kotletach.
26.11.2020 15:03
#1 Płatki owsiane i otręby
Będą smacznym zamiennikiem bułki tartej. Wystarczy, że obtoczysz mięso w mące i jajku, a następnie włożysz do zmielonych płatków lub otrębów.
#2 Płatki kukurydziane
Pokrusz je delikatnie w rękach i obtocz kurczaka. Usmaż tak, jak zawsze i ciesz się super chrupiącą panierką.
#3 Siemię lniane
Prawdziwa bomba witaminowa. Wymieszaj je z granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem, obtocz w niej mięso lub warzywa i gotowe.
#4 Sezam
Sezam dodaje trochę azjatyckiego sznytu wszystkim potrawom. Możesz dorzucić go do bułki tartej i wymieszać lub użyć samodzielnie. Uważaj tylko, żeby nie spalić go na patelni.
#5 Bakłażan
To chyba najbardziej czasochłonna, ale jednocześnie przepyszna i zaskakująca opcja. Zamarynuj bakłażana w oliwie, czosnku, chilli i curry. Pamiętaj, żeby pokroić kurczaka w naprawdę cienkie plasterki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz tak długo, aż będzie przypominał chipsy. Pokrusz je w blenderze i gotowe!
#6 Parmezan
Zetrzyj parmezan na tarce i dorzuć do bułki tartej. Panieruj jak zwykle, usmaż i czuć się niesamowitym smakiem. Parmezan fantastycznie podkręci smak kurczaka i będzie świetną odmianą od zwykłej panierki.