PrzepisObiadPieczone gołąbki Magdy Gessler nie mają sobie równych. Kluczowe są trzy rzeczy

Pieczone gołąbki Magdy Gessler nie mają sobie równych. Kluczowe są trzy rzeczy

Magda Gessler zdradziła przepis na kruche i soczyste gołąbki
Magda Gessler zdradziła przepis na kruche i soczyste gołąbki
Źródło zdjęć: © Canva: Nataly Hanin, Instagram: magdagessler_official (screenshot) | Pyszności

26.08.2024 09:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pieczone gołąbki z przepisu Magdy Gessler to dokładnie to, czego potrzebujesz. Owszem, wymagają poświęcenia kilku dłuższych chwil, ale dla tego efektu warto przystanąć nieco dłużej przy kuchennym blacie. A skąpane w pomidorowym sosie smakują jak marzenie.

Na tyle kruche, że idealnie zachowują się podczas próby krojenia, i na tyle zwarte, że nie trzeba zbierać farszu z całego talerza - wybitne gołąbki Magdy Gessler mają wszystko to, czego oczekujemy od gołąbków - nie tylko niepodrabialny smak, ale też idealną kruchość i konsystencję. Chcąc cieszyć się takim efektem w swoim domu, wystarczy zastosować rady znanej restauratorki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Triki Magdy Gessler na najlepsze gołąbki

Przygotowanie gołąbków jest pracochłonne, ale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Przygotowanie specjału znacznie ułatwią rady Magdy Gessler, która podzieliła się swoim przepisem na gołąbki w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Restauratorka przekazała trzy rady, którymi warto kierować się, przyrządzając gołąbki.

  1. Gołąbki warto przyrządzić z wykorzystaniem ryżu arborio, czyli ryżu do risotto, który sprawi, że farsz będzie bardziej kleisty, zwarty, ale też kremowy.
  2. Kolejną radą restauratorki jest dokładne sparzenie kapusty, by liście były miękkie i kruche. Wystarczy wyciąć głąb i gotować główkę kilka minut. Następnie odstawia się kapustę, by nieco ostygła. Restauratorka przypomina też, by nie wylewać wody z gotowania kapusty, gdyż później można jej użyć do gotowania ryżu.
  3. Trzecią wskazówką Gessler jest duszenie lub pieczenie gołąbków w brytfannie/na patelni wyłożonej liśćmi kapusty. Gołąbki tak otulone nie tracą soczystości i koloru, a finalnie są kruche, miękkie i pełne smaku.
Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym Magdy Gessler
Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym Magdy Gessler © Canva | Nataly Hanin

Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym. Przepis Magdy Gessler

Składniki:

GOŁĄBKI

  • 1 mała główka białej kapusty,
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego),
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 120 g ryżu arborio (ryżu do risotto),
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, suszony majeranek.

SOS POMIDOROWY


  • 400 g krojonych pomidorów z puszki (bez skórki),
  • ok. 200 ml bulionu z pieczenia gołąbków,
  • 1 łyżka masła,
  • ziele angielskie, liście laurowe,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku lub oregano,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Z kapusty oderwij zewnętrzne liście i wytnij głąbki. Następnie włóż główkę kapusty do dużego garnka i zalej całość wodą. Zagotuj całość i gotuj ok. 3-5 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij kapustę z wody i odstaw do ostygnięcia. Nie wylewaj wody z gotowania kapusty.
  3. Cebulę posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Zacznij smażyć na patelni boczek, aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dodaj cebulę.
  4. Po kilku minutach dodaj suchy ryż i smaż całość ok. 2 minuty, mieszając zawartość patelni cały czas.
  5. Następnie podlej całość 250 ml wody z gotowania kapusty, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn (jeśli nie będzie ugotowany, dodaj więcej płynu). Zamieszaj całość od czasu do czasu.
  6. Gotowy ryż odstaw do ostygnięcia.
  7. Kiedy ryż będzie już chłodny, wymieszaj go z mięsem mielonym i dopraw solą oraz pieprzem.
  8. Formę (20x30) wyłóż liśćmi kapusty. Głąbki zawiń i układaj ciasno w brytfannie.
  9. Gołąbki zalej wodą, a na wierzchu ułóż kolejne liście kapusty.
  10. Formę przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 60 minut. W razie potrzeby zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia o 10 minut.
  11. Po upieczeniu gołąbków odlej powstały płyn i przygotuj sos.
  12. Na rozgrzanym maśle podsmaż pomidory, po chwili dodaj bulion z pieczenia gołąbków.
  13. Dopraw całość liśćmi laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Sos gotuj na małym ogniu, aby nieco odparował i zgęstniał.
  14. Na końcu dopraw solą, pieprzem, cukrem i suszonymi ziołami do smaku.
  15. Gołąbki serwuj polane sosem i udekorowane pietruszką.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także