Risotto z grzybami i parmezanem. Kremowe i przepyszne
Materiał powstał we współpracy z marką Tefal
22.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niesamowicie kremowe risotto z grzybami, pieczarkami i parmezanem to włoski klasyki idealny na każdą okazję. Prosty i smaczny obiad.
Kremowe risotto to jedno z moich ulubionych dań włoskiej kuchni. Jest bardzo sycące i proste w przygotowaniu. Wykorzystałam suszone grzyby oraz brązowe pieczarki, które nadały dodatkowy aromat i urozmaiciły strukturę całego dania. Dodatek białego, wytrawnego wina dodaje całemu daniu charakteru. Nie musisz martwić się o procenty, większość z nich ulatuje podczas długiego gotowania. Cały obiad powstaje na jednej patelni, dzięki czemu w kuchni nie ma bałaganu. W sezonie możesz sięgnąć też po świeże grzyby i dodać je drobno posiekane do ryżu. Dzięki temu risotto to danie wielosezonowe. Sycące, aromatyczne i niesamowicie pyszne.
Risotto z grzybami i parmezanem
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów
- 1 szklanka przegotowanej wody
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1/2 szklanki białego wina
- 300 g brązowych pieczarek
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 100 ml wody z suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki parmigiano reggiano - startego
- sól oraz pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam, aby zmiękły, po czym drobno je kroję. Nie wylewam wody po grzybach - przyda się w późniejszych krokach.
2. Brązowe pieczarki dokładnie myję i kroję w niezbyt grube plasterki.
3. Na patelni podsmażam cebulkę wraz z posiekanymi suszonymi grzybami. Gdy się zeszklą, dodaję ryż arborio.
4. Dokładnie mieszam i dodaję białe wino.
5. Następnie wlewam część bulionu i gotuję całość. Możesz sięgnąć po bulion warzywny lub mięsny.
6. Gdy część bulionu wyparuję, dodaję pozostałą resztę tego płynu. Doprawiam suszonym tymiankiem.