PoradyNawet nie myśl o suszeniu takich grzybów. Mogą zawierać rakotwórcze związki

Nawet nie myśl o suszeniu takich grzybów. Mogą zawierać rakotwórcze związki

Najprostszym i najmniej pracochłonnym sposobem na zachowanie żywotności grzybów jest ich suszenie. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem owoców runa leśnego przez cały rok. Teraz, u progu wysypu, warto przypomnieć sobie zasady, jakimi rządzi się obróbka grzybów. Czy wiesz, których nie powinno się suszyć?

ZObacz, jak suszyć grzyby
ZObacz, jak suszyć grzyby
Źródło zdjęć: © Canva | wydynd

27.07.2024 11:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Suszenie to jedna z najczęściej wybieranych metod przechowywania grzybów. I nic dziwnego - poprzez suszenie owoce runa leśnego zachowują swój smak i aromat. Dodatkowo technika ta zmniejsza ryzyko psucia się żywności, co sprawia, że dłużej możemy cieszyć się świeżymi grzybami. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że nie każdy rodzaj grzybów można suszyć. Sprawdź, które z nich nie nadają się do tego procesu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tych grzybów nie należy suszyć

Prawie wszystkie jadalne grzyby można suszyć - ważne, aby były jędrne i zdrowe. Niemniej istnieją pewne wyjątki. Do tych wyjątków należą kurki, gąski i rydze, czyli grzyby blaszkowe, które kruszą się podczas suszenia. Kanie mogą stracić swój naturalny smak i aromat, a kurki stać się gorzkie. Rydze, które zawierają dużo białka, w procesie suszenia mogą uwalniać toksyny.

Warto również unikać suszenia wilgotnych grzybów, ponieważ mogą stać się rakotwórcze. Istnieje przekonanie, że grzybów przeznaczonych do suszenia nie należy myć. Nadmierna wilgoć może prowadzić do rozwoju pleśni, która jest groźną trucizną o działaniu rakotwórczym.

Tych grzybów nie susz
Tych grzybów nie susz© Canva | Langan

Jak suszyć grzyby?

Jak przygotować grzyby do suszenia? Najlepiej użyć miękkiej szczotki, nożyka i suchej szmatki. Najpierw grzyby należy oczyścić miękką szczotką, następnie delikatnie oskrobać nożykiem, a na koniec przetrzeć suchą szmatką. Tak przygotowane grzyby można pokroić na mniejsze kawałki (małe grzyby suszymy w całości). Ważne jest, by nie gnieść grzybów po wyczyszczeniu.

Najlepszym sposobem suszenia grzybów jest metoda naturalna, czyli suszenie na słońcu, co zajmuje około 7 dni. Równie skuteczne są inne techniki, takie jak suszenie w piekarniku (7-12 godzin) lub w specjalnej suszarkach do grzybów (około 6 godzin). Jeżeli nie masz dostępu do tych urządzeń, grzyby suszyć można na nitce nad kuchenką lub kaloryferem, a nawet w mikrofalówce.