Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Surowe owoce są twarde i niesmaczne, więc mało kto spożywa je na surowo. Niestety, pigwa w świeżej postaci nie cieszy się tak dużym powodzeniem jak jabłka czy gruszki. Jednak po odpowiedniej obróbce nabiera wyjątkowego smaku. Sprawdziłam, co warto z niej przygotować.
Sezon na pigwę rozpoczyna się w październiku, a pierwsze przymrozki w ogóle nie przeszkadzają owocom – co więcej, mogą nawet poprawić ich smak. Po lekkim zmrożeniu pigwa staje się mniej cierpka i nabiera więcej słodyczy. Niemniej i tak rzadko kiedy jest spożywana na surowo. Najczęściej przetwarzana jest na przetwory lub domowe nalewki.
Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników
"Polska cytryna" jest niedoceniania w Polsce
Pigwa była znana już w starożytności. Ze względu na kształt owoców, podobny do gruszek, uchodziła za symbol płodności. Cytrynowy smak owoców stanowił również skuteczne remedium na nieświeży oddech. Jednak pigwę ma o wiele większy potencjał – dzięki wysokiej zawartości pektyn można ją przetworzyć na dżemik bez dodatków substancji żelujących. Po przetworzeniu znika nielubiana goryczka i pozostaje słodycz z bardzo przyjemną kwasowością.
Właściwości zdrowotne pigwy
Owoce pigwy są nie tylko bogate w witaminę C, która wspiera odporność organizmu i działa antyoksydacyjnie, ale zawierają także dużą ilość błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego. Błonnik pomaga również wyhamować wchłanianie cukru oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Napary i syropy z pigwy są znane w medycynie ludowej od stuleci. Nadal bywają stosowane podczas przeziębienia, ponieważ skutecznie łagodzą kaszel i ból gardła – pigwa działa przeciwzapalnie i ściągająco. Dodatkowo wspiera pracę wątroby, poprawia apetyt, a przy tymi łagodzi objawy stresu. Regularne spożywanie pigwy – świeżej, w postaci przetworów lub naparów – wspomaga odporność i ogólną kondycję organizmu.
Co warto przygotować z pigwy?
Ze świeżych owoców możesz przygotować sok do herbaty lub lemoniady. Chociaż świeżo wyciśnięty wydaje się nieco cierpki, jest doskonałym dodatkiem do rozgrzewających napojów zimowych. Wystarczy rozrobić go z ciepłą wodą, wymieszać z miodem i imbirem, aby przygotować napar, który przyjemnie rozgrzewa i wzmacnia odporność.
Dżem z pigwy można przygotować bez dodatku cukru. Wystarczy obrać owoce i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie dusić pod przykryciem z odrobiną wody i soku z cytryny. Gdy zrobią się miękkie (co może chwilę potrwać), można przełożyć do słoików i zapasteryzować. Taki naturalny dżem z pigwy jest świetnym dodatkiem do domowych pasztetów. A jeśli po otwarciu słoika okaże się zbyt kwaśny, zawsze możesz wymieszać z łyżeczką miodu.
Z pigwy możesz przygotować również domowy kompot, syrop lub nalewkę. Aby powstał syrop z pigwy, wystarczy zasypać pokrojone owoce cukrem i poczekać, aż puszczą sok. Potem wystarczy tylko zlać sok do butelki. W przypadku nalewki, w momencie gdy owoce puszczą sok, należy dodać alkohol i odstawić do leżakowania na co najmniej dwa tygodnie.