Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić

Surowe owoce są twarde i niesmaczne, więc mało kto spożywa je na surowo. Niestety, pigwa w świeżej postaci nie cieszy się tak dużym powodzeniem jak jabłka czy gruszki. Jednak po odpowiedniej obróbce nabiera wyjątkowego smaku. Sprawdziłam, co warto z niej przygotować.

Pigwa nazywane jest "polską cytryną" – aż tyle ma witaminy CPigwa nazywane jest "polską cytryną" – aż tyle ma witaminy C
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sezon na pigwę rozpoczyna się w październiku, a pierwsze przymrozki w ogóle nie przeszkadzają owocom – co więcej, mogą nawet poprawić ich smak. Po lekkim zmrożeniu pigwa staje się mniej cierpka i nabiera więcej słodyczy. Niemniej i tak rzadko kiedy jest spożywana na surowo. Najczęściej przetwarzana jest na przetwory lub domowe nalewki.

Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników

"Polska cytryna" jest niedoceniania w Polsce

Pigwa była znana już w starożytności. Ze względu na kształt owoców, podobny do gruszek, uchodziła za symbol płodności. Cytrynowy smak owoców stanowił również skuteczne remedium na nieświeży oddech. Jednak pigwę ma o wiele większy potencjał – dzięki wysokiej zawartości pektyn można ją przetworzyć na dżemik bez dodatków substancji żelujących. Po przetworzeniu znika nielubiana goryczka i pozostaje słodycz z bardzo przyjemną kwasowością.

Właściwości zdrowotne pigwy

Owoce pigwy są nie tylko bogate w witaminę C, która wspiera odporność organizmu i działa antyoksydacyjnie, ale zawierają także dużą ilość błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego. Błonnik pomaga również wyhamować wchłanianie cukru oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Napary i syropy z pigwy są znane w medycynie ludowej od stuleci. Nadal bywają stosowane podczas przeziębienia, ponieważ skutecznie łagodzą kaszel i ból gardła – pigwa działa przeciwzapalnie i ściągająco. Dodatkowo wspiera pracę wątroby, poprawia apetyt, a przy tymi łagodzi objawy stresu. Regularne spożywanie pigwy – świeżej, w postaci przetworów lub naparów – wspomaga odporność i ogólną kondycję organizmu.

Co warto przygotować z pigwy?

Ze świeżych owoców możesz przygotować sok do herbaty lub lemoniady. Chociaż świeżo wyciśnięty wydaje się nieco cierpki, jest doskonałym dodatkiem do rozgrzewających napojów zimowych. Wystarczy rozrobić go z ciepłą wodą, wymieszać z miodem i imbirem, aby przygotować napar, który przyjemnie rozgrzewa i wzmacnia odporność.

Dżem z pigwy można przygotować bez dodatku cukru. Wystarczy obrać owoce i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie dusić pod przykryciem z odrobiną wody i soku z cytryny. Gdy zrobią się miękkie (co może chwilę potrwać), można przełożyć do słoików i zapasteryzować. Taki naturalny dżem z pigwy jest świetnym dodatkiem do domowych pasztetów. A jeśli po otwarciu słoika okaże się zbyt kwaśny, zawsze możesz wymieszać z łyżeczką miodu.

Z pigwy możesz przygotować również domowy kompot, syrop lub nalewkę. Aby powstał syrop z pigwy, wystarczy zasypać pokrojone owoce cukrem i poczekać, aż puszczą sok. Potem wystarczy tylko zlać sok do butelki. W przypadku nalewki, w momencie gdy owoce puszczą sok, należy dodać alkohol i odstawić do leżakowania na co najmniej dwa tygodnie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną