Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę

Idealnie komponuje się jako owocowy akcent w słodkich wypiekach oraz jako dodatek do twardych serów i jest podawana jako pyszna przekąska na imprezach. Na hiszpańskich targach spotkasz ją pokrojoną w plastry lub kostkę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przelać ją do słoików i schować do spiżarki, by czekała na swoje pięć minut.

Hiszpańska galaretka z pigwyHiszpańska galaretka z pigwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowanie galaretki z pigwy to nic trudnego, a smakuje tak wspaniale, że warto poświęcić chwilę i zrobić ją samodzielnie w domu, zamiast sięgać po gotowy proszek w saszetce. Jeśli chcesz poczuć prawdziwego hiszpańskiego ducha, warto przelać gotową galaretkę do szklanego, prostokątnego pojemnika, który nada jej tradycyjny kształt i ułatwi krojenie na plastry lub kostkę. Jednak jeśli masz pod ręką tylko słoiki, nie musisz się martwić, ponieważ w takiej formie smakuje równie dobrze.

3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Podane w słoiku

Galaretka z pigwy

Sezon na pigwę właśnie się zaczął, więc to doskonały moment, by sięgnąć po ten owoc i przygotować z niego pyszną galaretkę inspirowaną hiszpańską przekąską. Galaretka z pigwy świetnie komponuje się nie tylko w tradycyjnych, słodkich wypiekach, gdzie stanowi owocowy akcent, ale równie dobrze sprawdzi się przy cięższych i wytrawnych produktach. Doskonale zrównoważy ich intensywność, szczególnie w połączeniu z hiszpańskimi, wyrazistymi serami, takimi jak manchego.

Jeśli nie masz ochoty na eksperymenty z połączeniem galaretki i sera, możesz spokojnie podać ją do swoich ulubionych wypieków, takich jak na przykład drożdżówki. Jej słodycz i delikatna kwaskowatość świetnie pasują także do kruchych ciasteczek i ciast, dodając im świeżości i owocowej nuty.

Przepis na galaretkę z pigwy

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 720 ml wody,
  • 250 g cukru żelującego 2:1,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 gałązki melisy cytrynowej.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy umyj, obierz i pokrój miąższ wraz z pestkami na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 50 minut, aż owoce zmiękną.
  3. Następnie odcedź sok przez gazę, nie wyciskając owoców, aby galaretka była klarowna.
  4. Dodaj sok z 1 cytryny i dokładnie wymieszaj.
  5. Odlej 500 ml soku do garnka, wsyp 250 g cukru żelującego i dodaj 2 gałązki melisy cytrynowej.
  6. Podgrzewaj na dużym ogniu, mieszając, aż do zagotowania.
  7. Następnie gotuj jeszcze 2 minuty, po czym usuń melisę.
  8. Gorącą galaretkę przelej do wyparzonych słoików i postaw do góry dnem, aż ostygnie.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania