PoradyNie aronia i nie pigwa. Zupełnie inny owoc uciszy szalejące jelita i ukoi nerwy

Nie aronia i nie pigwa. Zupełnie inny owoc uciszy szalejące jelita i ukoi nerwy

Nieszpułka - Pyszności
Nieszpułka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.08.2024 13:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dziś to nieco zapomniany owoc, ale wiele lat temu pełnił ważną i przyjemną rolę w wielu domach, będąc słodką przekąską na jesień i zimę, gdy już skończył się czas na maliny, truskawki czy czereśnie. Warto sobie o nim przypomnieć, bo skrywa w sobie całą moc wartości odżywczych.

Nieszpułka, bo o niej mowa, to owoc późnej jesieni. Występowała w obszarze od Morza Czarnego po Iran. Rzymianie docenili jej walory smakowe i rozpowszechnili ją w całej Europie. Do Polski dotarła w średniowieczu, jednak wraz z pojawieniem się cukru trzcinowego i buraczanego, jej rola jako słodkiego przysmaku coraz bardziej malała. Nieszpułka jest drzewem długowiecznym, które może rosnąć przez wiele lat i również wiele lat owocować. Warto mieć ją w swoim ogrodzie, bo charakterystyczne owoce są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owoce nieszpułki - jak wyglądają?

Owoce nieszpułki są niewielkie, okrągłe i zazwyczaj mają brązowawą skórkę. Ich miąższ jest twardy i cierpki, więc trzeba trochę uzbroić się w cierpliwość, zanim zabierzemy się za jedzenie. Kiedy dojrzeją w pełni lub przemarzną, staną się miękkie i słodkie. Stąd też dawna popularność nieszpułki w okresie zimowym - była po prostu smacznym łakociem.

Nieszpułka - Pyszności
Nieszpułka - Pyszności© Pexels

Właściwości nieszpułki jadalnej

Nieszpułka to bogate źródło żelaza, które przecież nie od razu kojarzy się z owocami. Żelazo jest niezbędne do transportu tlenu w organizmie i produkcji czerwonych krwinek. Znaleźć w mniej można również witaminy z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, produkcji energii oraz prawidłowym metabolizmie. Owoce nieszpułki to źródło flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Chronią one komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki i mogą mieć działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Nieszpułka
Nieszpułka© Adobe Stock

W medycynie ludowej nieszpułkę wykorzystywano do łagodzenia problemów żołądkowych. To zasługa dużej zawartości błonnika, który niezbędny jest do prawidłowej pracy jelit. Była również wsparciem układu sercowo-naczyniowego oraz pomocą w leczeniu kamicy nerkowej i żółciowej. Najnowsze badania wskazują, że ekstrakt z nieszpułek może mieć korzystny wpływ na poziom cukru we krwi, co czyni ją potencjalnym wsparciem w leczeniu cukrzycy.

Co można zrobić z nieszpułki?

Dojrzałe owoce nieszpułki można spożywać na surowo, ale świetnie sprawdzą się również po obróbce. Słodkie i aromatyczne konfitury z nieszpułek doskonale smakują na świeżym pieczywie lub jako dodatek do serów, można z nich również przygotować nalewkę lub kompot. Niektórzy owoce nieszpułki wykorzystują do pieczenia szarlotki, zastępując nimi jabłka.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także