Nie aronia i nie pigwa. Zupełnie inny owoc uciszy szalejące jelita i ukoi nerwy

Dziś to nieco zapomniany owoc, ale wiele lat temu pełnił ważną i przyjemną rolę w wielu domach, będąc słodką przekąską na jesień i zimę, gdy już skończył się czas na maliny, truskawki czy czereśnie. Warto sobie o nim przypomnieć, bo skrywa w sobie całą moc wartości odżywczych.

Nieszpułka - PysznościNieszpułka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nieszpułka, bo o niej mowa, to owoc późnej jesieni. Występowała w obszarze od Morza Czarnego po Iran. Rzymianie docenili jej walory smakowe i rozpowszechnili ją w całej Europie. Do Polski dotarła w średniowieczu, jednak wraz z pojawieniem się cukru trzcinowego i buraczanego, jej rola jako słodkiego przysmaku coraz bardziej malała. Nieszpułka jest drzewem długowiecznym, które może rosnąć przez wiele lat i również wiele lat owocować. Warto mieć ją w swoim ogrodzie, bo charakterystyczne owoce są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Owoce nieszpułki - jak wyglądają?

Owoce nieszpułki są niewielkie, okrągłe i zazwyczaj mają brązowawą skórkę. Ich miąższ jest twardy i cierpki, więc trzeba trochę uzbroić się w cierpliwość, zanim zabierzemy się za jedzenie. Kiedy dojrzeją w pełni lub przemarzną, staną się miękkie i słodkie. Stąd też dawna popularność nieszpułki w okresie zimowym - była po prostu smacznym łakociem.

Nieszpułka - Pyszności
Nieszpułka - Pyszności © Pexels

Właściwości nieszpułki jadalnej

Nieszpułka to bogate źródło żelaza, które przecież nie od razu kojarzy się z owocami. Żelazo jest niezbędne do transportu tlenu w organizmie i produkcji czerwonych krwinek. Znaleźć w mniej można również witaminy z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, produkcji energii oraz prawidłowym metabolizmie. Owoce nieszpułki to źródło flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Chronią one komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki i mogą mieć działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Nieszpułka
Nieszpułka © Adobe Stock

W medycynie ludowej nieszpułkę wykorzystywano do łagodzenia problemów żołądkowych. To zasługa dużej zawartości błonnika, który niezbędny jest do prawidłowej pracy jelit. Była również wsparciem układu sercowo-naczyniowego oraz pomocą w leczeniu kamicy nerkowej i żółciowej. Najnowsze badania wskazują, że ekstrakt z nieszpułek może mieć korzystny wpływ na poziom cukru we krwi, co czyni ją potencjalnym wsparciem w leczeniu cukrzycy.

Co można zrobić z nieszpułki?

Dojrzałe owoce nieszpułki można spożywać na surowo, ale świetnie sprawdzą się również po obróbce. Słodkie i aromatyczne konfitury z nieszpułek doskonale smakują na świeżym pieczywie lub jako dodatek do serów, można z nich również przygotować nalewkę lub kompot. Niektórzy owoce nieszpułki wykorzystują do pieczenia szarlotki, zastępując nimi jabłka.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥