Nie aronia i nie pigwa. Zupełnie inny owoc uciszy szalejące jelita i ukoi nerwy

Dziś to nieco zapomniany owoc, ale wiele lat temu pełnił ważną i przyjemną rolę w wielu domach, będąc słodką przekąską na jesień i zimę, gdy już skończył się czas na maliny, truskawki czy czereśnie. Warto sobie o nim przypomnieć, bo skrywa w sobie całą moc wartości odżywczych.

Nieszpułka - PysznościNieszpułka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nieszpułka, bo o niej mowa, to owoc późnej jesieni. Występowała w obszarze od Morza Czarnego po Iran. Rzymianie docenili jej walory smakowe i rozpowszechnili ją w całej Europie. Do Polski dotarła w średniowieczu, jednak wraz z pojawieniem się cukru trzcinowego i buraczanego, jej rola jako słodkiego przysmaku coraz bardziej malała. Nieszpułka jest drzewem długowiecznym, które może rosnąć przez wiele lat i również wiele lat owocować. Warto mieć ją w swoim ogrodzie, bo charakterystyczne owoce są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Owoce nieszpułki - jak wyglądają?

Owoce nieszpułki są niewielkie, okrągłe i zazwyczaj mają brązowawą skórkę. Ich miąższ jest twardy i cierpki, więc trzeba trochę uzbroić się w cierpliwość, zanim zabierzemy się za jedzenie. Kiedy dojrzeją w pełni lub przemarzną, staną się miękkie i słodkie. Stąd też dawna popularność nieszpułki w okresie zimowym - była po prostu smacznym łakociem.

Nieszpułka - Pyszności
Nieszpułka - Pyszności © Pexels

Właściwości nieszpułki jadalnej

Nieszpułka to bogate źródło żelaza, które przecież nie od razu kojarzy się z owocami. Żelazo jest niezbędne do transportu tlenu w organizmie i produkcji czerwonych krwinek. Znaleźć w mniej można również witaminy z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, produkcji energii oraz prawidłowym metabolizmie. Owoce nieszpułki to źródło flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Chronią one komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki i mogą mieć działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Nieszpułka
Nieszpułka © Adobe Stock

W medycynie ludowej nieszpułkę wykorzystywano do łagodzenia problemów żołądkowych. To zasługa dużej zawartości błonnika, który niezbędny jest do prawidłowej pracy jelit. Była również wsparciem układu sercowo-naczyniowego oraz pomocą w leczeniu kamicy nerkowej i żółciowej. Najnowsze badania wskazują, że ekstrakt z nieszpułek może mieć korzystny wpływ na poziom cukru we krwi, co czyni ją potencjalnym wsparciem w leczeniu cukrzycy.

Co można zrobić z nieszpułki?

Dojrzałe owoce nieszpułki można spożywać na surowo, ale świetnie sprawdzą się również po obróbce. Słodkie i aromatyczne konfitury z nieszpułek doskonale smakują na świeżym pieczywie lub jako dodatek do serów, można z nich również przygotować nalewkę lub kompot. Niektórzy owoce nieszpułki wykorzystują do pieczenia szarlotki, zastępując nimi jabłka.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej