Jedz na surowo albo dodaj do zupy. Jest zbawienna dla wątroby

Częściej kojarzymy ją jako składnik kosmetyków niż sałatek... Zapomnieliśmy o tym warzywie, na szczęście wraca do łask, a nawet zaczyna być modne. Ma ciekawy smak i wiele właściwości zdrowotnych. Domyślasz się, które warzywo mam na myśli?

To jedno z warzyw, o którym często zapominamy. To jedno z warzyw, o którym często zapominamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Chodzi o czarną rzepę, która znana jest również jako czarna rzodkiew. To warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, ale pewnie nie wszyscy z nas znają jego smak. Warto to zmienić w tym sezonie.

Kuzynka rzodkiewki

Czarna rzepa to jedno z najstarszych uprawianych warzyw, które już w starożytności doceniano za jego wyjątkowe właściwości. Dzięki swoim wartościom odżywczym i leczniczym, czarna rzepa zaliczana jest do najzdrowszych warzyw, które warto mieć w swojej diecie. Jednak do jej smaku trzeba się przekonać. Jest on dość intensywny, bo rzepa zawiera glikozydy gorczycowe, czyli związków siarki. To bliska kuzynka popularnej rzodkiewki, ale jest znacznie ostrzejsza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Właściwości czarnej rzepy, czyli skarby pod czarną skórką

Czarna rzepa to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, które przyczyniają się do poprawy zdrowia i samopoczucia. W jej składzie można znaleźć m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak potas, wapń, fosfor i magnez.

Witamina C, obecna w czarnej rzepie, pełni rolę antyoksydantu, wspomaga układ immunologiczny i sprzyja zwalczaniu wolnych rodników. Z kolei zawartość błonnika poprawia trawienie i reguluje ruchy jelitowe, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Niektóre składniki odżywcze czarnej rzepy, takie jak glukozynolany, mają działanie przeciwzapalne i mogą wspomagać organizm w walce z infekcjami. Mikroelementy, takie jak wapń i magnez, wspierają zdrowie kości i zębów, a również korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu mięśniowego. Witaminy A i E oraz inne antyoksydanty mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry i opóźniać procesy starzenia.

Czarna rzepa to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach
Czarna rzepa to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach © Freepik | azerbaijan_stockers

Wsparcie dla wątroby

Czarna rzepa działa przeciwzapalnie oraz żółciopędnie, co oznacza, że ułatwia wydzielanie żółci. Dzięki temu trawienie tłuszczów jest prostsze. Wspomaga też pracę wątroby. Związki siarki są odpowiedzialne regenerację tego organu.

Jednym z wyjątkowych działań czarnej rzepy jest jej wpływ na przewód pokarmowy. Stymuluje ona wydzielanie soków trawiennych, co może poprawić cały proces trawienia. Często wykorzystywana jest także w medycynie naturalnej do leczenia nerwobóli i problemów z korzonkami.

Czarna rzepa, dzięki zawartości błonnika, poprawia przemianę materii i może być pomocna w walce z zaparciami. Działa również oczyszczająco na organizm, eliminując toksyny, co ma swój wpływ na ogólną kondycję zdrowotną.

Czarna rzepa w kuchni. Co z niej przygotować?

Czarna rzepa może być używana na wiele sposobów w kuchni. Można ją jeść na surowo, jako dodatek do sałatek, nadając im pikantnego posmaku. Warto pamiętać, że najlepiej smakuje starta na tarce i skropiona sokiem z cytryny, który złagodzi jej intensywny smak.

Warzywo to można także gotować, piec, a nawet marynować. Często jest wykorzystywane jako składnik zup. Pieczona czarna rzepa jest świetnym dodatkiem do mięs i ryb.

Wybrane dla Ciebie

Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste