Jedz na surowo albo dodaj do zupy. Jest zbawienna dla wątroby

Częściej kojarzymy ją jako składnik kosmetyków niż sałatek... Zapomnieliśmy o tym warzywie, na szczęście wraca do łask, a nawet zaczyna być modne. Ma ciekawy smak i wiele właściwości zdrowotnych. Domyślasz się, które warzywo mam na myśli?

To jedno z warzyw, o którym często zapominamy. To jedno z warzyw, o którym często zapominamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Chodzi o czarną rzepę, która znana jest również jako czarna rzodkiew. To warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, ale pewnie nie wszyscy z nas znają jego smak. Warto to zmienić w tym sezonie.

Kuzynka rzodkiewki

Czarna rzepa to jedno z najstarszych uprawianych warzyw, które już w starożytności doceniano za jego wyjątkowe właściwości. Dzięki swoim wartościom odżywczym i leczniczym, czarna rzepa zaliczana jest do najzdrowszych warzyw, które warto mieć w swojej diecie. Jednak do jej smaku trzeba się przekonać. Jest on dość intensywny, bo rzepa zawiera glikozydy gorczycowe, czyli związków siarki. To bliska kuzynka popularnej rzodkiewki, ale jest znacznie ostrzejsza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Właściwości czarnej rzepy, czyli skarby pod czarną skórką

Czarna rzepa to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, które przyczyniają się do poprawy zdrowia i samopoczucia. W jej składzie można znaleźć m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak potas, wapń, fosfor i magnez.

Witamina C, obecna w czarnej rzepie, pełni rolę antyoksydantu, wspomaga układ immunologiczny i sprzyja zwalczaniu wolnych rodników. Z kolei zawartość błonnika poprawia trawienie i reguluje ruchy jelitowe, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Niektóre składniki odżywcze czarnej rzepy, takie jak glukozynolany, mają działanie przeciwzapalne i mogą wspomagać organizm w walce z infekcjami. Mikroelementy, takie jak wapń i magnez, wspierają zdrowie kości i zębów, a również korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu mięśniowego. Witaminy A i E oraz inne antyoksydanty mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry i opóźniać procesy starzenia.

Czarna rzepa to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach
Czarna rzepa to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach © Freepik | azerbaijan_stockers

Wsparcie dla wątroby

Czarna rzepa działa przeciwzapalnie oraz żółciopędnie, co oznacza, że ułatwia wydzielanie żółci. Dzięki temu trawienie tłuszczów jest prostsze. Wspomaga też pracę wątroby. Związki siarki są odpowiedzialne regenerację tego organu.

Jednym z wyjątkowych działań czarnej rzepy jest jej wpływ na przewód pokarmowy. Stymuluje ona wydzielanie soków trawiennych, co może poprawić cały proces trawienia. Często wykorzystywana jest także w medycynie naturalnej do leczenia nerwobóli i problemów z korzonkami.

Czarna rzepa, dzięki zawartości błonnika, poprawia przemianę materii i może być pomocna w walce z zaparciami. Działa również oczyszczająco na organizm, eliminując toksyny, co ma swój wpływ na ogólną kondycję zdrowotną.

Czarna rzepa w kuchni. Co z niej przygotować?

Czarna rzepa może być używana na wiele sposobów w kuchni. Można ją jeść na surowo, jako dodatek do sałatek, nadając im pikantnego posmaku. Warto pamiętać, że najlepiej smakuje starta na tarce i skropiona sokiem z cytryny, który złagodzi jej intensywny smak.

Warzywo to można także gotować, piec, a nawet marynować. Często jest wykorzystywane jako składnik zup. Pieczona czarna rzepa jest świetnym dodatkiem do mięs i ryb.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne