PrzepisDietaJedz na surowo albo dodaj do zupy. Jest zbawienna dla wątroby

Jedz na surowo albo dodaj do zupy. Jest zbawienna dla wątroby

To jedno z warzyw, o którym często zapominamy
To jedno z warzyw, o którym często zapominamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.08.2024 18:37, aktual.: 10.08.2024 20:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Częściej kojarzymy ją jako składnik kosmetyków niż sałatek... Zapomnieliśmy o tym warzywie, na szczęście wraca do łask, a nawet zaczyna być modne. Ma ciekawy smak i wiele właściwości zdrowotnych. Domyślasz się, które warzywo mam na myśli?

Chodzi o czarną rzepę, która znana jest również jako czarna rzodkiew. To warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, ale pewnie nie wszyscy z nas znają jego smak. Warto to zmienić w tym sezonie.

Kuzynka rzodkiewki

Czarna rzepa to jedno z najstarszych uprawianych warzyw, które już w starożytności doceniano za jego wyjątkowe właściwości. Dzięki swoim wartościom odżywczym i leczniczym, czarna rzepa zaliczana jest do najzdrowszych warzyw, które warto mieć w swojej diecie. Jednak do jej smaku trzeba się przekonać. Jest on dość intensywny, bo rzepa zawiera glikozydy gorczycowe, czyli związków siarki. To bliska kuzynka popularnej rzodkiewki, ale jest znacznie ostrzejsza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właściwości czarnej rzepy, czyli skarby pod czarną skórką

Czarna rzepa to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, które przyczyniają się do poprawy zdrowia i samopoczucia. W jej składzie można znaleźć m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak potas, wapń, fosfor i magnez.

Witamina C, obecna w czarnej rzepie, pełni rolę antyoksydantu, wspomaga układ immunologiczny i sprzyja zwalczaniu wolnych rodników. Z kolei zawartość błonnika poprawia trawienie i reguluje ruchy jelitowe, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Niektóre składniki odżywcze czarnej rzepy, takie jak glukozynolany, mają działanie przeciwzapalne i mogą wspomagać organizm w walce z infekcjami. Mikroelementy, takie jak wapń i magnez, wspierają zdrowie kości i zębów, a również korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu mięśniowego. Witaminy A i E oraz inne antyoksydanty mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry i opóźniać procesy starzenia.

Czarna rzepa to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach
Czarna rzepa to warzywo o wielu prozdrowotnych właściwościach© Freepik | azerbaijan_stockers

Wsparcie dla wątroby

Czarna rzepa działa przeciwzapalnie oraz żółciopędnie, co oznacza, że ułatwia wydzielanie żółci. Dzięki temu trawienie tłuszczów jest prostsze. Wspomaga też pracę wątroby. Związki siarki są odpowiedzialne regenerację tego organu.

Jednym z wyjątkowych działań czarnej rzepy jest jej wpływ na przewód pokarmowy. Stymuluje ona wydzielanie soków trawiennych, co może poprawić cały proces trawienia. Często wykorzystywana jest także w medycynie naturalnej do leczenia nerwobóli i problemów z korzonkami.

Czarna rzepa, dzięki zawartości błonnika, poprawia przemianę materii i może być pomocna w walce z zaparciami. Działa również oczyszczająco na organizm, eliminując toksyny, co ma swój wpływ na ogólną kondycję zdrowotną.

Czarna rzepa w kuchni. Co z niej przygotować?

Czarna rzepa może być używana na wiele sposobów w kuchni. Można ją jeść na surowo, jako dodatek do sałatek, nadając im pikantnego posmaku. Warto pamiętać, że najlepiej smakuje starta na tarce i skropiona sokiem z cytryny, który złagodzi jej intensywny smak.

Warzywo to można także gotować, piec, a nawet marynować. Często jest wykorzystywane jako składnik zup. Pieczona czarna rzepa jest świetnym dodatkiem do mięs i ryb.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także