PoradyOstatni dzwonek na zamrożenie tych owoców. Są bardzo zdrowe, a tak mało osób je docenia

Ostatni dzwonek na zamrożenie tych owoców. Są bardzo zdrowe, a tak mało osób je docenia

To owoce dla cierpliwych i dla koneserów. Malutkie, z szypułką i na gałązce, niektórzy twierdzą, że sporo z nimi roboty. I smak, który nie zadowoli miłośników słodyczy. Jednak czerwone porzeczki mają tyle zalet, że lepiej zapomnieć o uprzedzeniach. Warto jeść ich jak najwięcej i jeszcze przygotować porcję na zimę.

Czerwona porzeczka na krzaczku
Czerwona porzeczka na krzaczku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dreamnordno

09.08.2024 11:04

Czerwone porzeczki trochę giną w cieniu innych, bardziej słodkich owoców sezonowych. To wielka szkoda, bo ich smak i właściwości są niepowtarzalne. Porzeczka czerwona ma tyle witaminy C, że kiedyś była uznawana za roślinę leczniczą.

Czerwone porzeczki i ich właściwości

Te małe czerwone kuleczki warto jeść dla zdrowia. Pozytywnie wpływają na układ krążenia. Dzięki zawartości składników odżywczych porzeczki czerwone mogą zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu i regulować poziom złego cholesterolu we krwi. Kolejną zaletą tych owoców jest to, że wspierają pracę układu pokarmowego. W ich składzie są pektyny, które ułatwiają funkcjonowanie jelit. Kolejny plus docenią wszyscy, bez względu na wiek i dolegliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesień bez przeziębień

Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C. Tylko 100 g owoców to około 40-45 mg tej witaminy, co stanowi blisko 60 proc. dziennego zapotrzebowania. Jak wiadomo, ma ona świetny wpływ na odporność. Dodatkowo w skórce owoców są garbniki, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Związki te odpowiadają za zwalczanie infekcji, wspierają pracę całego układu odpornościowego, a także zapobiegają alergiom. Porzeczki mogą zadziałać lepiej niż suplementy z apteki. Chcesz mniej się przeziębiać zimą? Jedz porzeczki na surowo i przygotuj je na zimę.

Jak zamrozić czerwone porzeczki?

Do mrożenia najlepiej nadają się owoce zebrane razem z zielonymi gałązkami, bo wtedy lepiej znoszą transport i dłużej pozostają świeże. Takie porzeczki trzeba przebrać i umyć. Wystarczy opłukać je pod niezbyt mocnym strumieniem wody, a potem dobrze wysuszyć. Najlepiej rozłożyć je na papierowych ręcznikach, które dobrze wchłoną wilgoć.

Jak je mrozić? Tu obowiązują te same zasady, które dotyczą innych drobnych owoców. Owoce mogą być zarówno zielonymi gałązkami, jak i ich pozbawione. Wszystko zależy jak nam wygodniej i do czego porzeczki będą wykorzystywane. Jeśli na kompoty, gałązki nie będą przeszkadzać, ale już do koktajli - lepiej je usunąć. Najwytrwalsi mogą też odciąć szypułki. W każdym razie, owoce trzeba mrozić partiami. Rozłóż je na tackach, a dopiero po kilku godzinach przełóż do specjalnych torebek czy pojemników. To zapobiega sklejaniu owoców. Porzeczki w zamrażalniku można przechowywać do roku. Jednak z pewnością tak długo tam nie pozostaną. Dobrze przygotowane, smakują jak świeże owoce i szybko zużyjesz je do wielu potraw.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
porzeczkidietaodporność
Wybrane dla Ciebie