Jagody zawsze mrożę w ten sposób. Nigdy nie zmieniają się w zbitą bryłę i są sypkie

Jagody są tak pyszne i zdrowe, że warto przygotować sobie ich zapas na zimę. Najwygodniej je po prostu zamrozić. Choć ta czynność wydaje się niezwykle prosta, to zdarzają się błędy. Podpowiadamy, jak to zrobić, by jagody nie zbiły się w bryłę tylko pozostałe sypkie. Wtedy da się je szybko wykorzystać, w takiej ilości jaka będzie akurat potrzebna.

Mrożone owoce jagodoweMrożone owoce jagodowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Sezon na jagody w tym roku rozpoczął się wyjątkowo wcześnie. Ich smakiem możemy cieszyć się już od początku czerwca. Jednak długo to nie potrwa, bo czas świeżych jagód jest bardzo krótki. Trwa maksymalnie do końca września.

Naturalny antybiotyk

Jagody to jedne z najzdrowszych owoców. Ich zalety nie mają wprost końca. Niski indeks glikemiczny i dużo błonnika to dopiero początek. Wspierają też wzrok, dzięki antocyjanom, które wzmacniają naczynia włosowate oczu przyspieszają regenerację siatkówki. Są naturalnym antybiotykiem, bo przeciwdziałają namnażaniu się bakterii i wirusów. Sprawiają, że trawienie przyspiesza, zmniejszają się bóle brzucha i nudności. Jagody zapobiegają biegunce, pomagają przy zaparciu. Nic więc dziwnego, że od setek lat wykorzystywane są w medycynie ludowej. Nasze babcie przygotowywały z nich syropy i gęste sosy, by cały rok mieć je pod ręką. Teraz częściej je mrozimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Trzeba je wysuszyć

Zamrożone jagody zachowują sporą część swoich wartości odżywczych. Najlepiej spożyć je do 4 miesięcy. Dobrze sprawdzają się do owsianek, koktajli, ciast. Zanim owoce znajdą się w zamrażalniku, trzeba je wypłukać i dokładnie osuszyć. Ręcznik papierowy dobrze wchłonie z nich wilgoć. Jagody powinny być suche. Wtedy trzeba je przełożyć na tacki lub tackę, tak by owoce się nie stykały. Po około godzinie można jagody przesypać do specjalnych torebek na mrożonki. Przygotowane w ten sposób na pewno nie zbrylą się.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach