Takiego drożdżowego z jagodami jeszcze nie jadłeś. Jest wyjątkowe z jednego powodu

Ciasto drożdżowe uchodzi za trudne i kapryśne. Jest w tym sporo prawdy. Jednak lepiej się nie zniechęcać, bo drożdżówka z jagodami to najlepsze ciasto sezonu letniego. Mamy przepis, który nie sprawi kłopotu nawet, gdy to będzie twoje pierwsze podejście do tego rodzaju ciasta. Spokojnie możesz już zapraszać gości na weekend.

Domowe ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Domowe ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Etienne Voss

17.06.2024 | aktual.: 17.06.2024 16:32

Ciasto drożdżowe i jagody to wspaniałe połączenie. Miało to wpływ na olbrzymi sukces jagodzianek. By się o tym przekonać, wcale nie trzeba zabierać się za pracochłonne bułeczki. Większe ciasto? Zapewniamy, że nie zostanie nawet okruszek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaki tłuszcz do ciast drożdżowego?

Ciasto drożdżowe kojarzy się z babcinymi wypiekami. Kiedyś było bardzo popularne i pieczono je praktycznie na każdą niedzielę. Teraz mamy większy wybór wypieków, ale do drożdżowego chętnie wracamy. Jego receptura jest doskonała i praktycznie nie zmienia się od setek lat. Zawsze wymaga jakościowych składników. Jednak i tu jest przestrzeń na małą innowację. Chodzi o tłuszcz, zamiast masła można użyć oleju. Takie ciasto ma lżejszą strukturę i praktycznie nie wymaga długiego, solidnego wyrabiania.

W tym przepisie są więc spore ułatwienia. Najważniejsze, by w odpowiedniej kolejności dodawać składniki. Ciasto nie wymaga długiego, podwójnego wyrastania. Wychodzi puszyste, ma dużo naturalnej wilgoci, nie jest przesuszone. A jagody pod kruszonką... tu już nic nie trzeba pisać. Sama słodycz.

Drożdżówka z jagodami

Składniki:

  • 2, 5 szklanki mąki,
  • 130 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 łyżek oleju,
  • 25 g drożdży.

Dodatkowo:

  • szklanka jagód,
  • cukier puder do smaku,
  • jajko.

Na kruszonkę:

Składniki:

  • 5 łyżek mąki,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania kruszonki, bo trzeba ją dobrze schłodzić. Masło, mąkę i cukry rozkrusz palcami. Wstaw do lodówki.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę.
  3. Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego cukry, pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw zaczyn, aby drożdże zaczęły pracować. Po około 10 minutach powinny się lekko spienić.
  4. Do tak przygotowanych drożdży dodaj jajka i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wylej wszystko do miski z mąką i wymieszaj ponownie drewnianą łyżką aż mąka się wchłonie.
  5. Następnie polej ciasto olejem, delikatnie wymieszaj, tak aby pokryło się tłuszczem.
  6. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 – 40 minut.
  7. Blaszkę natłuść masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i rozłóż jagody, a następnie kruszonkę.
  8. Ciasto piecz w temperaturze 170 stopni C przez około 40 minut. Gdy wystygnie możesz oprószyć je cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie