PrzepisCiastaNajprostsze ciasto drożdżowe. Zawsze się udaje i jest pulchniutkie

Najprostsze ciasto drożdżowe. Zawsze się udaje i jest pulchniutkie

Nigdy nie piekłaś drożdżowego ciasta? Zacznij od tego
Nigdy nie piekłaś drożdżowego ciasta? Zacznij od tego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.06.2024 13:23, aktual.: 06.06.2024 13:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto drożdżowe nie bez powodu uchodzi za trudne i wymagające. Na każdym etapie przygotowania łatwo popełnić błąd i ponieść kulinarną klęskę. Jest jednak jeden rodzaj ciasta drożdżowego, które polecane jest nawet początkującym. Warto sięgnąć po ten przepis.

Ciasto drożdżowe to klasyka domowej kuchni. Nasze mamy i babcie były mistrzyniami w jego przyrządzaniu. Nie ma co ukrywać, wymaga sporej wprawy. Gdy często się je robi, wychodzi i nie sprawia większych trudności. Jednak musi być przede wszystkim idealnie wyrobione, potem wyrośnięte, no i w końcu upieczone. A wystarczy nieodpowiednio przygotować drożdże i już od początku wszystko idzie nie tak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z maślaną nutą

A gdyby tak nie wyrabiać drożdżowego? Choć ta czynność jest najważniejsza w klasycznym wypieku, to istnieje jego odmiana, która tego nie wymaga. Czasami taką drożdżówkę piecze Ewa Wachowicz i inne kulinarne autorytety. W smaku jest trochę inna, ale wciąż pyszna, z maślaną nutą. Takie ciasto świetnie komponuje się z rabarbarem więc w sezonie na to warzywo, dobrze przypomnieć sobie o drożdżowym "sypanym". A potem nie zapominać o nim, gdy pojawią się truskawki, jagody, wiśnie.

Ręce mogą odpocząć

Aż trudno uwierzyć, że ciasto drożdżowe można przygotować tak prosto. Wystarczy wszystkie składniki po kolei wsypać do miski, pozostawić do wyrośnięcia, a potem już tylko piec. W tym przypisie ważne jest to, co w klasycznym drożdżowym i wielu innych wypiekach. Potrzebne składniki trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, by były w temperaturze pokojowej.

Sprawdzą się zarówno świeże drożdże, jaki i te instant. Używaj ich dokładnie tyle, ile jest w przepisie. To też dotyczy innych składników. W przypadku ciasta drożdżowego trzeba się tego trzymać, bez wyjątku. Nie wolno też zmieniać kolejności warstw. Po trzech godzinach ciasto wystarczy wymieszać. I gdzie tu długie wyrabianie? Można się bez niego obyć. 

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3/4 kostki masła,
  • 4 średnie jajka,
  • szczypta soli,
  • ok. 4 łodygi rabarbaru.

Na kruszonkę:

  • 150 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowywania:

  1. Zacznij od przygotowania składników: mąkę pszenną przesiej do miski, świeże drożdże pokrusz na małe kawałki, jajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą. Masło roztop, tak aby się nie przypaliło, a potem je przestudź. Mleko podgrzej, by było letnie.
  2. Teraz składniki możesz zacząć wkładać do szerokiej miski. Na jej dnie wyłóż pokruszone drożdże. Posyp je równomiernie cukrem. Potem wlewaj kolejno roztrzepane jajka, ostudzone masło oraz letnie mleko. Całość posyp przesianą wcześniej mąką ze szczyptą soli.
  3. Miskę ze składnikami ciasta przykryj lnianą ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw ją w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na trzy godziny.
  4. Następnie składniki wymieszaj drewnianą łyżką lub silikonową łopatką, tak by się dokładnie połączyły.
  5. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułóż drobno pokrojony rabarbar.
  6. Mąkę połącz z cukrem, potem dodaj masło i przygotuj kruszonkę. Posyp nią rabarbar.
  7. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) i piecz je przez 45 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także