Puszyste jak chmurka babeczki zachwycają nietypowym kolorem. Idealne na wiosenny deser
Chcesz poczuć wiosnę w swojej kuchni? Przygotuj genialne babeczki w zielonym kolorze, a sukces masz gwarantowany już na samym starcie. Nie oprze się im nawet największy niejadek.
15.04.2024 10:10
W końcu mamy to — wiosnę zarówno w kalendarzu, jak i za oknem. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby piękna pora roku pojawiła się również na naszych stołach. A wszystko to za sprawą genialnych babeczek domowej roboty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie dość, że są puszyste jak chmurka, to jeszcze od razu przykuwają oko za sprawą ciekawego koloru oraz smacznych dodatków. Urocze wypieki niesamowity zielony kolor zawdzięczają dodatkowi matchy. A w połączeniu z delikatnym kremem śmietankowym oraz soczystymi truskawkami smakują wręcz nieziemsko. Dlatego też nie sposób się im oprzeć!
Zielone babeczki z dodatkiem kremu i świeżych owoców zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem
Składniki:
Babeczki:
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 60 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 60 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki matchy,
- 20 g roztopionego masła,
- 100 ml mleka.
Krem:
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 50 g mascarpone.
Do dekoracji:
- 6 truskawek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad domowymi wypiekami rozpoczynam od zmiksowania jajek, żółtka oraz drobnego cukru przy pomocy robota kuchennego.
Krok 2. Po chwili do miski z produktami zaczynam dodawać również roztopione masło, mleko oraz ekstrat waniliowy.
Krok 3. To oczywiście nie koniec, bo do mieszanki trafiają też sypkie produkty przesiane wcześniej przez sitko, a mianowicie: mąka, matcha oraz proszek do pieczenia. Składniki na tym etapie łączę przy pomocy drewnianej łyżki.
Krok 4. Powstałą mieszankę przelewam do papierowych papilotek, po czym całą formę wkładam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję krem. Aby go zrobić, ponownie używam robota kuchennego. Tym razem miksuję ze sobą dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone. Gotową mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego, po czym zaczynam dekorować upieczone i ostudzone babeczki.
Krok 6. Na każdej babeczce układam dodatkowo po kawałku czerwonej truskawki. I to wszystko, smacznego!