3 bit w wiosennym wydaniu. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Przygotuj kultowe ciasto w zupełnie nowym wydaniu, a twoi bliscy na pewno będą pod wielkim wrażeniem. Na jednej porcji się nie skończy.
23.03.2024 07:47
Uwielbiasz domowe wypieki i często robisz je dla całej rodziny? Z pewnością bardzo dobrze znasz ciasto 3 bit, które cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju. I w sumie nie ma w tym nic dziwnego, skoro można znaleźć tu mieszankę chrupiących herbatników, pyszny krem budyniowy, masę kajmakową oraz śmietankową.
Tym razem chciałabym namówić cię jednak do małej modyfikacji kultowego przepisu. Dodaj do niego fenomenalne ciasto szpinakowe, a przygotujesz nie tylko smaczny i oryginalny deser, ale jednocześnie stworzysz prawdziwe arcydzieło wizualne. Taki wypiek świetnie wpisuje się w wiosenne menu, a że w końcu możemy cieszyć się tą piękną porą roku, warto powitać ją również w naszych kuchniach. To również gotowa receptura na niepowtarzalne ciasto wielkanocne. Wszyscy goście na pewno będą się nim zachwycać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Genialne ciasto 3 bit w zielonym wydaniu od razu przykuwa oko. Wspaniale się prezentuje!
Składniki:
Ciasto szpinakowe:
- 5 jajek,
- 400 g mrożonego szpinaku,
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 1 szklanka oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru.
Masa maślana:
- 200 g masła,
- 1 budyń waniliowy,
- 1/2 litra mleka.
Masa śmietankowa:
- 400 ml śmietanki 30 proc.,
- 4 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
- 200 g herbatników,
- 1/2 puszki masy kajmakowej,
- czekoladowe jajka,
- migdały w różowej czekoladzie,
- cukrowe kwiatuszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki na ciasto szpinakowe. W tym celu na patelni podsmażam mrożony szpinak. Następnie łączę go z olejem przy pomocy robota kuchennego.
Krok 2. W osobnej misce ubijam jajka z cukrem. Do powstałej mieszanki dodaję też proszek do pieczenia oraz wcześniej przesianą mąkę. Dzięki temu zabiegowi domowy wypiek będzie jeszcze bardziej puszysty.
Krok 3. Na koniec do miski trafia zielony miks. Po dokładnym wymieszaniu przekładam gotowe ciasto do formy do pieczenia, po czym wkładam je do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 4. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki. Najpierw gotuję budyń waniliowy. Kiedy jest już dobrze ostudzony, łączę go z miękkim masłem. I pierwszy krem jest już gotowy.
Krok 5. Z upieczonego ciasta odcinam wierzch i zachowuję go na potem, bo jeszcze się przyda. Następnie bezpośrednio na cieście rozprowadzam mieszankę budyniową.
Krok 6. Kolejną warstwę robię z herbatników, które z kolei przykrywam masą kajmakową.
Krok 7. To oczywiście nie koniec, bo została jeszcze masa śmietankowa. Aby ją zrobić, ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Dopiero w takiej formie mogę rozprowadzić mieszankę na wypieku. Na koniec posypuję deser rozdrobnionym ciastem szpinakowym, które wcześniej odcięłam. Gotowy 3 bit wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Krok 8. Przed podaniem dekoruję ciasto kolorowymi dekoracjami. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także