PrzepisLeśny mech w formie kopuły

Leśny mech w formie kopuły

Leśny mech w formie kopuły to idealny deser na niedzielne ciasto. Nie dość, że jest łatwe w przygotowaniu, to jeszcze możesz wypełnić je ulubionymi owocami. Co więcej, genialnie się prezentuje 😍

Leśny mech w formie kopuły
Pyszności

01.08.2020 | aktual.: 16.08.2020 17:58

W przygotowaniu zielonej mieszanki użyliśmy blendera próżniowego marki Philips.

Składniki:

Szpinakowy biszkopt

  1. 180 g szpinak
  2. 1/2 szkl. cukier
  3. 5 szt. jajka (z podziałem na białka i żółtka)
  4. 120 ml olej
  5. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 250 g mąka tortowa

Masa

  1. 500 ml śmietanka 30%
  2. 500 g ser mascarpone
  3. 200 ml mleko skondensowane
  4. 3/4 szkl. dropsy czekoladowe

Owoce

  1. truskawki
  2. maliny
  3. borówki

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia w blenderze szpinaku i oleju.

Obraz

2. W dużej misce połącz białka i cukier. Jako kolejne składniki dodaj żółtka, mieszankę z blendera, mąkę i proszek do pieczenia.

Obraz

3. Przelej powstałą mieszankę do formy do pieczenia. Następnie umieść w piekarniku na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W ostudzonym biszkopcie zrób wgłębienie, po czym umieść w nich owoce.

Obraz

5. Czas przygotować masę. W tym celu zmiksuj śmietankę z serkiem mascarpone i mlekiem skondensowanym. Na końcu dodaj dropsy czekoladowe i dokładnie wymieszaj.

Obraz

6. Umieść masę na wierzchu ciasta, tak aby powstała kopuła. Na wierzchu posyp pokruszonym biszkoptem szpinakowym.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie