PrzepisPrzekąskiWiosenne babeczki na słono

Wiosenne babeczki na słono

Wiosenne babeczki na słono
Pyszności

01.03.2021 18:00, aktual.: 03.03.2021 14:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiosenne babeczki na słono to genialny pomysł na pyszną przekąskę. Nie tylko świetnie smakują, ale i fajnie się prezentują. Co więcej, idealnie sprawdzą się jako część wielkanocnego menu.

Nasze babeczki przygotowaliśmy przy pomocy blendera próżniowego marki Philips.

Składniki:

Zielony krem

  1. 250 g groszek zielony
  2. 3 szt. jajka ugotowane
  3. 1/4 szkl. parmezan
  4. 100 g majonez
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz
  7. 2 łyżki olej
  8. 2 łyżki sok z cytryny

Babeczki

  1. 150 g szpinak
  2. 100 g majonez
  3. 2 szczypty sól
  4. 90 g parmezan
  5. 2 łyżki sok z cytryny
  6. 2 szt. jajka
  7. 1/4 szkl. koperek
  8. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  9. 180 g mąka
  10. 1/4 szt. cebula
  11. 2 ząbki czosnek
  12. 100 g zielony groszek

Sposób przygotowania:

1. W blenderze próżniowym połącz ze sobą: jajka, sok z cytryny, świeży szpinak oraz koperek.

Obraz

2. Powstałą mieszankę przełóż do miski. Następnie dodaj do niej: zielony groszek, parmezan, cebulę, czosnek i sól.

Obraz

3. Jako kolejne składniki wrzuć: mąkę, majonez i proszek do pieczenia.

Obraz

4. Powstałą mieszankę przełóż do formy na muffinki, po czym wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj zielony krem. Tym razem użyj blendera ręcznego i zmiksuj na gładką masę: majonez, sok z cytryny, olej i szpinak. Następnie dodaj: zielony groszek, sól, pieprz oraz 3 ugotowane jajka.

Obraz

6. Umieść krem na ostudzonych babeczkach i posyp je dodatkowo żółtkiem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także