Kolorowe i przepyszne ciasto Arbuz - hit każdego letniego przyjęcia
Lekkie ciasto na zimno to świetny pomysł na deser po sycącym obiedzie. Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie mrożonej kawy. W związku z tym przygotowaliśmy dla was wyjątkowy przepis na pyszne ciasto Arbuz. Nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje!
03.08.2022 | aktual.: 20.03.2024 13:13
Ciasto arbuz zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Deser to połączenie delikatnego biszkoptu szpinakowego, kremu mascarpone i pysznej owocowej galaretki. Poza tym ciasto prezentuje się fantastycznie - przypomina z wyglądu pięknego arbuza. Wspaniale sprawdzi się podczas imprez rodzinnych, czy innych specjalnych okazji.
Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:
Ciasto Arbuz - składniki:
1 jajko
100 g cukru
90 ml oleju
100 g szpinaku rozdrobnionego
130 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka:480 ml wrzątku
2 galaretki poziomkowe
Krem:250 ml śmietanki 30%
200 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie draży czekoladowych
Przepis:
Przygotuj formę o średnicy 20 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia i odłóż ją na bok. Następnie do wysokiego naczynia wrzuć szpinak. Dodaj małą ilość wody i całość zmiksuj dokładnie za pomocą blendera. Powinna powstać jednolita, zielona masa.
Wybij jajko do miseczki i dodaj cukier. Następnie ubij wszystko na jednolitą masę. Dodaj do masy olej, szpinak i proszek do pieczenia. Na końcu wsyp mąkę. Pamiętaj, aby cały czas wszystko miksować. W kolejnym kroku wlej zielone ciasto do uprzednio przygotowanej formy. Całość piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
W międzyczasie przygotuj galaretkę. Wsyp dwie galaretki do miski. Następnie wlej wrzątek i całość dokładnie zmieszaj ze sobą. Tak przygotowaną galaretkę odłóż na bok.
W kolejnym kroku przygotuj krem. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Następnie dodawaj w kilku turach po łyżce serka mascarpone. Pamiętaj, aby podczas dodawania serka mascarpone, nie przerywać ubijania.
Na ostudzone ciasto nakładaj krem mascarpone. Następnie wstaw je do lodówki, aż się schłodzi. Po tym czasie wyjmij. Nalej na krem niewielką ilość galaretki, tak aby powstała jej cienka warstwa. Ułóż draże czekoladowe na powierzchni deseru. Całość ponownie wstaw do lodówki. Gdy cienka warstwa galaretki stężeje, wyjmij ciasto. Zalej draże pozostałą galaretką i odstaw ciasto do lodówki.
Gdy galaretka stężeje wyjmij ciasto z lodówki. Pokrój je na kawałki i serwuj na talerzyku. Deser wspaniale smakuje w ciepłe, słoneczne dni!