Kolorowe i przepyszne ciasto Arbuz - hit każdego letniego przyjęcia

Lekkie ciasto na zimno to świetny pomysł na deser po sycącym obiedzie. Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie mrożonej kawy. W związku z tym przygotowaliśmy dla was wyjątkowy przepis na pyszne ciasto Arbuz. Nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje!

ObrazekCiasto arbuz - Pyszności
Agnieszka

Ciasto arbuz zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Deser to połączenie delikatnego biszkoptu szpinakowego, kremu mascarpone i pysznej owocowej galaretki. Poza tym ciasto prezentuje się fantastycznie - przypomina z wyglądu pięknego arbuza. Wspaniale sprawdzi się podczas imprez rodzinnych, czy innych specjalnych okazji.

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:

Ciasto Arbuz - składniki:

1 jajko

100 g cukru

90 ml oleju

100 g szpinaku rozdrobnionego

130 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka:480 ml wrzątku

2 galaretki poziomkowe

Krem:250 ml śmietanki 30%

200 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1 opakowanie draży czekoladowych

Przepis:

Przygotuj formę o średnicy 20 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia i odłóż ją na bok. Następnie do wysokiego naczynia wrzuć szpinak. Dodaj małą ilość wody i całość zmiksuj dokładnie za pomocą blendera. Powinna powstać jednolita, zielona masa.

Obrazek
Ciasto arbuz - Pyszności

Wybij jajko do miseczki i dodaj cukier. Następnie ubij wszystko na jednolitą masę. Dodaj do masy olej, szpinak i proszek do pieczenia. Na końcu wsyp mąkę. Pamiętaj, aby cały czas wszystko miksować. W kolejnym kroku wlej zielone ciasto do uprzednio przygotowanej formy. Całość piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

Obrazek
Ciasto arbuz - Pyszności

W międzyczasie przygotuj galaretkę. Wsyp dwie galaretki do miski. Następnie wlej wrzątek i całość dokładnie zmieszaj ze sobą. Tak przygotowaną galaretkę odłóż na bok.

Obrazek
Galaretka - Pyszności

W kolejnym kroku przygotuj krem. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Następnie dodawaj w kilku turach po łyżce serka mascarpone. Pamiętaj, aby podczas dodawania serka mascarpone, nie przerywać ubijania.

Obrazek
Przygotowywanie kremu - Pyszności

Na ostudzone ciasto nakładaj krem mascarpone. Następnie wstaw je do lodówki, aż się schłodzi. Po tym czasie wyjmij. Nalej na krem niewielką ilość galaretki, tak aby powstała jej cienka warstwa. Ułóż draże czekoladowe na powierzchni deseru. Całość ponownie wstaw do lodówki. Gdy cienka warstwa galaretki stężeje, wyjmij ciasto. Zalej draże pozostałą galaretką i odstaw ciasto do lodówki.

Obrazek
Ciasto arbuz - Pyszności

Gdy galaretka stężeje wyjmij ciasto z lodówki. Pokrój je na kawałki i serwuj na talerzyku. Deser wspaniale smakuje w ciepłe, słoneczne dni!

Obrazek
Ciasto arbuz - Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska