Zwykła karpatka się nie umywa. Z tym dodatkiem smakuje o niebo lepiej

Polski klasyk, który o palmę pierwszeństwa walczyć może z samym sernikiem. Przepięknie falujące ciasto o delikatnym smaku i lekko kruchej konsystencji otaczające aksamitny krem - tak opisać można królową karpatkę. Jeśli chcesz, by była jeszcze lepsza, postaw na nieco podkręcony smak kremu. Nie pożałujesz.

KarpatkaKarpatka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dolna i górna warstwa karpatki powstają z ciasta parzonego, które podczas pieczenia pięknie rośnie, tworząc efekt gór i dolin wypełnionych pyszną masą. W jej przypadku możliwości są różne - może to być krem russel, półtłusty śmietankowy lub tradycyjny budyń. My jednak proponujemy, by smak karpatki wzbogacić nutami cytrynowymi. Taka smakuje o niebo lepiej od klasycznej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta z gruszką i camembertem. Smakuje obłędnie

Jak upiec idealną karpatkę?

Jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczących pieczenia karpatki jest to, jak uzyskać efekt fal na cieście. To bardzo proste - przed włożeniem ciasta do piekarnika, należy je delikatnie skropić wodą.

Innym częstym pytaniem jest to, jak zapobiec opadaniu karpatki. Odpowiedź jest prosta - po wyłączeniu piekarnika nie należy od razu wyjmować blachy. Zamiast tego lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól ciastu powoli wystygnąć przez ok. 10-15 minut. Dzięki temu unikniesz gwałtownego spadku temperatury, który może spowodować opadanie ciasta.

Karpatka
Karpatka © Adobe Stock

Cytrynowa karpatka. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 150 g masła,
  • szklanka wody,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • sól,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

KREM

  • kostka masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 budynie cytrynowe,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 4 łyżki cukru.

Przygotowanie:

  1. Masło i wodę połącz w garnku i zagotuj na średnim ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Mieszaninę masę zdejmij z kuchenki i dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj całość i ponownie podgrzej na niewielkim ogniu. Zagotuj masę, od czasu do czasu mieszając. Gotowe ciasto (gładkie i jednolite) odstaw do wystudzenia.
  2. Do ostudzonej masy dodaj jajka. Wbijaj je jedno po drugim, cały czas miksując ciasto na średnich obrotach. Na koniec dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  3. Na przygotowaną do pieczenia blachę (wysmarowaną masłem i oprószoną mąką) wylej połowę przygotowanego ciasta. Piecz w 180 st. przez 30 minut. Następnie upiecz kolejną porcję ciasta. Gotowe blaty odstaw do ostygnięcia.
  4. Następnie przygotuj cytrynowy krem do karpatki. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem.
  5. Pozostałą część mleka połącz w miseczce z budyniem i sokiem cytrynowym. Przygotowaną masę wlewaj stopniowo do zagotowanego mleka (wcześniej zmniejsz ogień na średni). Cały czas mieszaj.
  6. Kiedy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i odstaw do wystudzenia.
  7. Gotowe blaty ciasta przełóż przygotowanym kremem i delikatnie dociśnij. Odstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę.
  8. Przed podaniem karpatkę oprósz cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa