Zwykła karpatka się nie umywa. Z tym dodatkiem smakuje o niebo lepiej
Polski klasyk, który o palmę pierwszeństwa walczyć może z samym sernikiem. Przepięknie falujące ciasto o delikatnym smaku i lekko kruchej konsystencji otaczające aksamitny krem - tak opisać można królową karpatkę. Jeśli chcesz, by była jeszcze lepsza, postaw na nieco podkręcony smak kremu. Nie pożałujesz.
07.01.2024 | aktual.: 20.03.2024 15:20
Dolna i górna warstwa karpatki powstają z ciasta parzonego, które podczas pieczenia pięknie rośnie, tworząc efekt gór i dolin wypełnionych pyszną masą. W jej przypadku możliwości są różne - może to być krem russel, półtłusty śmietankowy lub tradycyjny budyń. My jednak proponujemy, by smak karpatki wzbogacić nutami cytrynowymi. Taka smakuje o niebo lepiej od klasycznej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak upiec idealną karpatkę?
Jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczących pieczenia karpatki jest to, jak uzyskać efekt fal na cieście. To bardzo proste - przed włożeniem ciasta do piekarnika, należy je delikatnie skropić wodą.
Innym częstym pytaniem jest to, jak zapobiec opadaniu karpatki. Odpowiedź jest prosta - po wyłączeniu piekarnika nie należy od razu wyjmować blachy. Zamiast tego lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól ciastu powoli wystygnąć przez ok. 10-15 minut. Dzięki temu unikniesz gwałtownego spadku temperatury, który może spowodować opadanie ciasta.
Zobacz także
Cytrynowa karpatka. Przepis
Składniki:
CIASTO
- 150 g masła,
- szklanka wody,
- 250 g mąki pszennej,
- 5 jajek,
- sól,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
KREM
- kostka masła,
- 2 szklanki mleka,
- 2 budynie cytrynowe,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 4 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- Masło i wodę połącz w garnku i zagotuj na średnim ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Mieszaninę masę zdejmij z kuchenki i dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj całość i ponownie podgrzej na niewielkim ogniu. Zagotuj masę, od czasu do czasu mieszając. Gotowe ciasto (gładkie i jednolite) odstaw do wystudzenia.
- Do ostudzonej masy dodaj jajka. Wbijaj je jedno po drugim, cały czas miksując ciasto na średnich obrotach. Na koniec dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Na przygotowaną do pieczenia blachę (wysmarowaną masłem i oprószoną mąką) wylej połowę przygotowanego ciasta. Piecz w 180 st. przez 30 minut. Następnie upiecz kolejną porcję ciasta. Gotowe blaty odstaw do ostygnięcia.
- Następnie przygotuj cytrynowy krem do karpatki. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem.
- Pozostałą część mleka połącz w miseczce z budyniem i sokiem cytrynowym. Przygotowaną masę wlewaj stopniowo do zagotowanego mleka (wcześniej zmniejsz ogień na średni). Cały czas mieszaj.
- Kiedy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Gotowe blaty ciasta przełóż przygotowanym kremem i delikatnie dociśnij. Odstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę.
- Przed podaniem karpatkę oprósz cukrem pudrem.