To ciasto ma aż 12 warstw. Pochodzi z Podlasia, a cała Polska zaczyna się nim zachwycać
22.02.2024 09:33, aktual.: 20.05.2024 11:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To genialne ciasto z Podlasia dosłownie zapiera dech w piersi, tak świetnie się prezentuje. Co więcej, już po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego.
Tym razem zabieram cię w podróż kulinarną na Podlasie, gdzie czeka cała masa smacznych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenia. W kuchni tego regionu można znaleźć sycące zupy, wiele receptur na bazie ziemniaków, mięsa (w tym dziczyzny) oraz grzybów. Ogromną popularnością cieszą się zwłaszcza: kartacze, kiszka ziemniaczana, zaguby, pierekaczewnik oraz babka ziemniaczana.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie brakuje tu również genialnych wypieków, które znane są w całej Polsce. I dziś chciałabym przybliżyć ci jedną z takich perełek. Mowa w tym przypadku o niesamowitym przekładanym cieście, które nosi bardzo uroczą nazwę — Marcinek. Znajdziesz tu dosłownie wszystko — idealną kombinację ciasta z aksamitnym kremem, łatwą instrukcję oraz spektakularny efekt końcowy. Takie ciasto sprawdzi się świetnie zarówno w formie niedzielnego deseru, jak i tortu podczas ważnej uroczystości rodzinnej.
Ciasto Marcinek, czyli podlaski wypiek krok po kroku
Składniki:
Ciasto:
- 120 ml śmietany 18 proc.,
- 120 g masła,
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 80 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 470 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szczypta soli.
Krem:
- 1000 ml śmietanki 30 proc.,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 100 g serka mascarpone.
Do dekoracji:
- 200 g biszkoptów do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu łączę ze sobą śmietanę oraz sodę oczyszczoną, po czym odstawiam na bok.
Krok 2. W osobnej misce zaczynam ucierać masło z cukrem. Po chwili do mieszanki dodaję też jajko, żółtko oraz ekstrakt waniliowy.
Krok 3. Nie zapominam również o wcześniej przygotowanej mieszance na bazie śmietanki oraz szczypcie soli.
Krok 4. Jako ostatni składnik do miski wsypuję przesianą mąkę. Produkty zaczynam wyrabiać ręcznie, aby na koniec uzyskać gładkie i jednolite ciasto. Następnie dzielę je na 12 równych części. Każda kulka waży w moim przypadku po 74 g.
Krok 5. Wszystkie elementy rozwałkowuję następnie na cienkie placki, po czym przekładam je pojedynczo do formy do pieczenia i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Cały proces powtarzam 11 razy z pozostałymi kulkami.
Krok 6. W międzyczasie przygotowuję krem. Aby go zrobić, ubijam śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Do powstałej mieszanki dodaję również mascarpone w kilku porcjach.
Krok 7. Kiedy wszystkie półprodukty są już gotowe, zostaje tylko złożenie ciasta. W formie do pieczenia układam pierwszy blat ciasta i rozprowadzam na nim część masy. Na wierzchu układam kolejny blat i tak do wyczerpania zapasów.
Krok 8. Masę rozprowadzam również na wierzchu całej konstrukcji, jak i jej bokach. Na koniec posypuję wierzch pokruszonymi biszkoptami. Ciasto w takim wydaniu trafia do lodówki na całą noc.
Krok 9. I to wszystko, na drugi dzień genialne ciasto można podzielić na mniejsze kawałki i serwować gościom. Smacznego!