WideoTo ciasto ma aż 12 warstw. Pochodzi z Podlasia, a cała Polska zaczyna się nim zachwycać

To ciasto ma aż 12 warstw. Pochodzi z Podlasia, a cała Polska zaczyna się nim zachwycać

To genialne ciasto z Podlasia dosłownie zapiera dech w piersi, tak świetnie się prezentuje. Co więcej, już po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

22.02.2024 | aktual.: 20.05.2024 11:02

Tym razem zabieram cię w podróż kulinarną na Podlasie, gdzie czeka cała masa smacznych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenia. W kuchni tego regionu można znaleźć sycące zupy, wiele receptur na bazie ziemniaków, mięsa (w tym dziczyzny) oraz grzybów. Ogromną popularnością cieszą się zwłaszcza: kartacze, kiszka ziemniaczana, zaguby, pierekaczewnik oraz babka ziemniaczana. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie brakuje tu również genialnych wypieków, które znane są w całej Polsce. I dziś chciałabym przybliżyć ci jedną z takich perełek. Mowa w tym przypadku o niesamowitym przekładanym cieście, które nosi bardzo uroczą nazwę — Marcinek. Znajdziesz tu dosłownie wszystko — idealną kombinację ciasta z aksamitnym kremem, łatwą instrukcję oraz spektakularny efekt końcowy. Takie ciasto sprawdzi się świetnie zarówno w formie niedzielnego deseru, jak i tortu podczas ważnej uroczystości rodzinnej. 

Ciasto Marcinek, czyli podlaski wypiek krok po kroku

Kiedy na stole pojawia się to ciasto, nie sposób oderwać od niego wzroku. W końcu ma aż 12 warstw!

Składniki:

Ciasto:

  • 120 ml śmietany 18 proc.,
  • 120 g masła,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 80 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 470 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szczypta soli.  

Krem: 

  • 1000 ml śmietanki 30 proc.,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 100 g serka mascarpone. 

Do dekoracji: 

  • 200 g biszkoptów do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu łączę ze sobą śmietanę oraz sodę oczyszczoną, po czym odstawiam na bok. 

Na pierwszy rzut przygotowuję śmietankę z sodą oczyszczoną
Na pierwszy rzut przygotowuję śmietankę z sodą oczyszczoną© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce zaczynam ucierać masłocukrem. Po chwili do mieszanki dodaję też jajko, żółtko oraz ekstrakt waniliowy

W przepisie nie może zabraknąć cukru
W przepisie nie może zabraknąć cukru© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Nie zapominam również o wcześniej przygotowanej mieszance na bazie śmietanki oraz szczypcie soli

Do miski trafia też sól
Do miski trafia też sól© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako ostatni składnik do miski wsypuję przesianą mąkę. Produkty zaczynam wyrabiać ręcznie, aby na koniec uzyskać gładkie i jednolite ciasto. Następnie dzielę je na 12 równych części. Każda kulka waży w moim przypadku po 74 g.

Gotowe ciasto dzielę na mniejsze elementy
Gotowe ciasto dzielę na mniejsze elementy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wszystkie elementy rozwałkowuję następnie na cienkie placki, po czym przekładam je pojedynczo do formy do pieczenia i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Cały proces powtarzam 11 razy z pozostałymi kulkami. 

Krok 6. W międzyczasie przygotowuję krem. Aby go zrobić, ubijam śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Do powstałej mieszanki dodaję również mascarpone w kilku porcjach. 

Krem składa się zaledwie z 3 składników
Krem składa się zaledwie z 3 składników© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Kiedy wszystkie półprodukty są już gotowe, zostaje tylko złożenie ciasta. W formie do pieczenia układam pierwszy blat ciasta i rozprowadzam na nim część masy. Na wierzchu układam kolejny blat i tak do wyczerpania zapasów. 

Teraz zostaje tylko złożyć słodkie arcydzieło
Teraz zostaje tylko złożyć słodkie arcydzieło© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Masę rozprowadzam również na wierzchu całej konstrukcji, jak i jej bokach. Na koniec posypuję wierzch pokruszonymi biszkoptami. Ciasto w takim wydaniu trafia do lodówki na całą noc. 

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej© Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. I to wszystko, na drugi dzień genialne ciasto można podzielić na mniejsze kawałki i serwować gościom. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie