WideoTo ciasto ma aż 12 warstw. Pochodzi z Podlasia, a cała Polska zaczyna się nim zachwycać

To ciasto ma aż 12 warstw. Pochodzi z Podlasia, a cała Polska zaczyna się nim zachwycać

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

22.02.2024 09:33, aktual.: 20.05.2024 11:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To genialne ciasto z Podlasia dosłownie zapiera dech w piersi, tak świetnie się prezentuje. Co więcej, już po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego.

Tym razem zabieram cię w podróż kulinarną na Podlasie, gdzie czeka cała masa smacznych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenia. W kuchni tego regionu można znaleźć sycące zupy, wiele receptur na bazie ziemniaków, mięsa (w tym dziczyzny) oraz grzybów. Ogromną popularnością cieszą się zwłaszcza: kartacze, kiszka ziemniaczana, zaguby, pierekaczewnik oraz babka ziemniaczana. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie brakuje tu również genialnych wypieków, które znane są w całej Polsce. I dziś chciałabym przybliżyć ci jedną z takich perełek. Mowa w tym przypadku o niesamowitym przekładanym cieście, które nosi bardzo uroczą nazwę — Marcinek. Znajdziesz tu dosłownie wszystko — idealną kombinację ciasta z aksamitnym kremem, łatwą instrukcję oraz spektakularny efekt końcowy. Takie ciasto sprawdzi się świetnie zarówno w formie niedzielnego deseru, jak i tortu podczas ważnej uroczystości rodzinnej. 

Ciasto Marcinek, czyli podlaski wypiek krok po kroku

Kiedy na stole pojawia się to ciasto, nie sposób oderwać od niego wzroku. W końcu ma aż 12 warstw!

Składniki:

Ciasto:

  • 120 ml śmietany 18 proc.,
  • 120 g masła,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 80 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 470 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szczypta soli.  

Krem: 

  • 1000 ml śmietanki 30 proc.,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 100 g serka mascarpone. 

Do dekoracji: 

  • 200 g biszkoptów do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu łączę ze sobą śmietanę oraz sodę oczyszczoną, po czym odstawiam na bok. 

Na pierwszy rzut przygotowuję śmietankę z sodą oczyszczoną
Na pierwszy rzut przygotowuję śmietankę z sodą oczyszczoną© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce zaczynam ucierać masłocukrem. Po chwili do mieszanki dodaję też jajko, żółtko oraz ekstrakt waniliowy

W przepisie nie może zabraknąć cukru
W przepisie nie może zabraknąć cukru© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Nie zapominam również o wcześniej przygotowanej mieszance na bazie śmietanki oraz szczypcie soli

Do miski trafia też sól
Do miski trafia też sól© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako ostatni składnik do miski wsypuję przesianą mąkę. Produkty zaczynam wyrabiać ręcznie, aby na koniec uzyskać gładkie i jednolite ciasto. Następnie dzielę je na 12 równych części. Każda kulka waży w moim przypadku po 74 g.

Gotowe ciasto dzielę na mniejsze elementy
Gotowe ciasto dzielę na mniejsze elementy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wszystkie elementy rozwałkowuję następnie na cienkie placki, po czym przekładam je pojedynczo do formy do pieczenia i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Cały proces powtarzam 11 razy z pozostałymi kulkami. 

Krok 6. W międzyczasie przygotowuję krem. Aby go zrobić, ubijam śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Do powstałej mieszanki dodaję również mascarpone w kilku porcjach. 

Krem składa się zaledwie z 3 składników
Krem składa się zaledwie z 3 składników© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Kiedy wszystkie półprodukty są już gotowe, zostaje tylko złożenie ciasta. W formie do pieczenia układam pierwszy blat ciasta i rozprowadzam na nim część masy. Na wierzchu układam kolejny blat i tak do wyczerpania zapasów. 

Teraz zostaje tylko złożyć słodkie arcydzieło
Teraz zostaje tylko złożyć słodkie arcydzieło© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Masę rozprowadzam również na wierzchu całej konstrukcji, jak i jej bokach. Na koniec posypuję wierzch pokruszonymi biszkoptami. Ciasto w takim wydaniu trafia do lodówki na całą noc. 

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej© Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. I to wszystko, na drugi dzień genialne ciasto można podzielić na mniejsze kawałki i serwować gościom. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl