Do tego ciasta nie potrzebujesz nawet miksera. Zrobisz w mig, a jest pyszne i puszyste jak chmurka

Kiedy przychodzi weekend, a moi bliscy nieśmiało pytają, czy jest szansa na pyszne, domowe ciasto. W ruch wtedy idzie przepis na ciasto owocowe puszyste jak chmurka. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a mikser zostanie w szafce.

Ciasto bez miksera - PysznościCiasto bez miksera - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy myślę o idealnym cieście do kawy, od razu w mojej głowie pojawia się puszysty i wilgotny słodki placek, przełamany delikatnie kwaśnymi owocami. Jeśli na dodatek przygotowanie jest proste i szybkie, to w rezultacie mamy przepis po prostu idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Proste ciasto bez miksera

Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut, a do jego wykonania nie potrzebujesz miksera. Deser jest puszysty jak chmurka i doskonale sprawdzi się na różne okazje, od imprezy ze znajomymi, przez urodziny, po zwykłą ochotę na coś słodkiego.

Ciasto z owocami - Pyszności
Ciasto z owocami - Pyszności © Canva | KateSmirnova

Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Jeśli zostały ci owoce z kompotu, śmiało możesz wykorzystać je do tego przepisu. Sprawdzą się również owoce mrożone lub świeże. Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 200 g dowolnych owoców,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka kefiru,
  • pół szklanki oleju,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,


Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
  2. Wbij jajka i utrzyj je tłuczkiem z cukrem, aż powstanie puszysta masa.
  3. Dodaj kefir i energicznie wymieszaj całość, stopniowo dolewając olej.
  4. Przelej do natłuszczonej formy do pieczenia.
  5. Do środka i na wierzch ciasta poukładaj owoce.
  6. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez około 55 minut.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia i udekoruj cukrem pudrem. Do ciasta przed upieczeniem możesz dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego dla dodatkowego aromatu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯