Do tego ciasta nie potrzebujesz nawet miksera. Zrobisz w mig, a jest pyszne i puszyste jak chmurka
Kiedy przychodzi weekend, a moi bliscy nieśmiało pytają, czy jest szansa na pyszne, domowe ciasto. W ruch wtedy idzie przepis na ciasto owocowe puszyste jak chmurka. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a mikser zostanie w szafce.
21.02.2024 09:10
Kiedy myślę o idealnym cieście do kawy, od razu w mojej głowie pojawia się puszysty i wilgotny słodki placek, przełamany delikatnie kwaśnymi owocami. Jeśli na dodatek przygotowanie jest proste i szybkie, to w rezultacie mamy przepis po prostu idealny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Proste ciasto bez miksera
Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut, a do jego wykonania nie potrzebujesz miksera. Deser jest puszysty jak chmurka i doskonale sprawdzi się na różne okazje, od imprezy ze znajomymi, przez urodziny, po zwykłą ochotę na coś słodkiego.
Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Jeśli zostały ci owoce z kompotu, śmiało możesz wykorzystać je do tego przepisu. Sprawdzą się również owoce mrożone lub świeże. Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Składniki:
- 200 g dowolnych owoców,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka kefiru,
- pół szklanki oleju,
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
- Wbij jajka i utrzyj je tłuczkiem z cukrem, aż powstanie puszysta masa.
- Dodaj kefir i energicznie wymieszaj całość, stopniowo dolewając olej.
- Przelej do natłuszczonej formy do pieczenia.
- Do środka i na wierzch ciasta poukładaj owoce.
- Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez około 55 minut.
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia i udekoruj cukrem pudrem. Do ciasta przed upieczeniem możesz dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego dla dodatkowego aromatu. Smacznego!