PrzepisProste przepisyDo tego ciasta nie potrzebujesz nawet miksera. Zrobisz w mig, a jest pyszne i puszyste jak chmurka

Do tego ciasta nie potrzebujesz nawet miksera. Zrobisz w mig, a jest pyszne i puszyste jak chmurka

Ciasto bez miksera - Pyszności
Ciasto bez miksera - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
21.02.2024 09:10

Kiedy przychodzi weekend, a moi bliscy nieśmiało pytają, czy jest szansa na pyszne, domowe ciasto. W ruch wtedy idzie przepis na ciasto owocowe puszyste jak chmurka. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a mikser zostanie w szafce.

Kiedy myślę o idealnym cieście do kawy, od razu w mojej głowie pojawia się puszysty i wilgotny słodki placek, przełamany delikatnie kwaśnymi owocami. Jeśli na dodatek przygotowanie jest proste i szybkie, to w rezultacie mamy przepis po prostu idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto bez miksera

Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut, a do jego wykonania nie potrzebujesz miksera. Deser jest puszysty jak chmurka i doskonale sprawdzi się na różne okazje, od imprezy ze znajomymi, przez urodziny, po zwykłą ochotę na coś słodkiego.

Ciasto z owocami - Pyszności
Ciasto z owocami - Pyszności© Canva | KateSmirnova

Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Jeśli zostały ci owoce z kompotu, śmiało możesz wykorzystać je do tego przepisu. Sprawdzą się również owoce mrożone lub świeże. Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 200 g dowolnych owoców,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka kefiru,
  • pół szklanki oleju,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,


Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
  2. Wbij jajka i utrzyj je tłuczkiem z cukrem, aż powstanie puszysta masa.
  3. Dodaj kefir i energicznie wymieszaj całość, stopniowo dolewając olej.
  4. Przelej do natłuszczonej formy do pieczenia.
  5. Do środka i na wierzch ciasta poukładaj owoce.
  6. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez około 55 minut.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia i udekoruj cukrem pudrem. Do ciasta przed upieczeniem możesz dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego dla dodatkowego aromatu. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także