Do tego ciasta nie potrzebujesz nawet miksera. Zrobisz w mig, a jest pyszne i puszyste jak chmurka

Kiedy przychodzi weekend, a moi bliscy nieśmiało pytają, czy jest szansa na pyszne, domowe ciasto. W ruch wtedy idzie przepis na ciasto owocowe puszyste jak chmurka. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a mikser zostanie w szafce.

Ciasto bez miksera - PysznościCiasto bez miksera - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy myślę o idealnym cieście do kawy, od razu w mojej głowie pojawia się puszysty i wilgotny słodki placek, przełamany delikatnie kwaśnymi owocami. Jeśli na dodatek przygotowanie jest proste i szybkie, to w rezultacie mamy przepis po prostu idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Proste ciasto bez miksera

Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut, a do jego wykonania nie potrzebujesz miksera. Deser jest puszysty jak chmurka i doskonale sprawdzi się na różne okazje, od imprezy ze znajomymi, przez urodziny, po zwykłą ochotę na coś słodkiego.

Ciasto z owocami - Pyszności
Ciasto z owocami - Pyszności © Canva | KateSmirnova

Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Jeśli zostały ci owoce z kompotu, śmiało możesz wykorzystać je do tego przepisu. Sprawdzą się również owoce mrożone lub świeże. Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 200 g dowolnych owoców,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka kefiru,
  • pół szklanki oleju,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,


Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
  2. Wbij jajka i utrzyj je tłuczkiem z cukrem, aż powstanie puszysta masa.
  3. Dodaj kefir i energicznie wymieszaj całość, stopniowo dolewając olej.
  4. Przelej do natłuszczonej formy do pieczenia.
  5. Do środka i na wierzch ciasta poukładaj owoce.
  6. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez około 55 minut.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia i udekoruj cukrem pudrem. Do ciasta przed upieczeniem możesz dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego dla dodatkowego aromatu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca