PrzepisŚniadanieProsty przepis na ser z trzech składników. Zamiast kupować, zrób go sam w domu

Prosty przepis na ser z trzech składników. Zamiast kupować, zrób go sam w domu

Domowy ser z kilku składników. Od razu go pokochasz!
Domowy ser z kilku składników. Od razu go pokochasz!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bukhta79
17.02.2024 10:42

Jeśli przepadasz za serem białym i często sięgasz po niego w swojej kuchni, to ten artykuł jest przeznaczony dla ciebie. Dowiesz się z niego, jak w prosty sposób przygotować ser w domu. Wystarczą ci do tego trzy tanie składniki i odrobina cierpliwości.

Jest w naszych sercach specjalnie miejsce na przepisy, dzięki którym nie musimy kupować produktów w sklepie, tylko możemy przyrządzić je w nieskomplikowany sposób w domu. Zgromadziliśmy tam już kilka naprawdę ciekawych receptur. Wiemy, jak wypiec dobry chleb, jak przygotować domową mozzarellę, a dzisiaj chcemy ci pokazać, jak przyrządzić biały ser z trzech składników. To w naszym przypadku cenna umiejętność, ponieważ twarogu używamy bardzo często.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do przygotowania naszego sera potrzebujemy kefiru, mleka i jajek. Ponieważ lubimy nadać twarogowi trochę charakteru, polecamy dodać jeszcze do receptury kilka przypraw: soli, oregano, może czosnku? Pokażemy ci, jak robimy to my — a ty już sam zadecyduj o tym, czy pasuje ci takie rozwiązanie, czy użyjesz innych dodatków. Powodzenia!

Domowy ser biały

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 1 l kefiru,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżki posiekanych ziół: tymianku i lubczyku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego.
Ser warto wzbogacić o ulubione zioła i przyprawy
Ser warto wzbogacić o ulubione zioła i przyprawy© Canva | Zlyka2008

Sposób przygotowania:

  1. Kefir wlej do naczynia. Wbij jajka, dodaj sól. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do garnka.
  2. Do mieszanki wlej teraz mleko. Podgrzewaj na małej mocy palnika.
  3. Wkrótce na płynie zaczną pojawiać się grudki. Jest to moment, w którym musisz jeszcze bardziej zmniejszyć ogień. Co jakiś czas mieszając, podgrzewaj mleczną mieszankę przez kolejne 10 minut.
  4. Dodaj pozostałe przyprawy i zioła. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Teraz wlej mieszankę do durszlaka wyłożonego gazą. Po około 15 minutach cała serwatka powinna już spłynąć. To, co zostało na durszlaku, owiń gazą i zawiąż. Przełóż do miski (nadal w durszlaku) i dociśnij czymś ciężkim. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  6. Po tym czasie twój ser jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także