Prosty przepis na ser z trzech składników. Zamiast kupować, zrób go sam w domu

Jeśli przepadasz za serem białym i często sięgasz po niego w swojej kuchni, to ten artykuł jest przeznaczony dla ciebie. Dowiesz się z niego, jak w prosty sposób przygotować ser w domu. Wystarczą ci do tego trzy tanie składniki i odrobina cierpliwości.

Domowy ser z kilku składników. Od razu go pokochasz!Domowy ser z kilku składników. Od razu go pokochasz!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bukhta79

Jest w naszych sercach specjalnie miejsce na przepisy, dzięki którym nie musimy kupować produktów w sklepie, tylko możemy przyrządzić je w nieskomplikowany sposób w domu. Zgromadziliśmy tam już kilka naprawdę ciekawych receptur. Wiemy, jak wypiec dobry chleb, jak przygotować domową mozzarellę, a dzisiaj chcemy ci pokazać, jak przyrządzić biały ser z trzech składników. To w naszym przypadku cenna umiejętność, ponieważ twarogu używamy bardzo często.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką. Idealny na rodzinny obiad

Do przygotowania naszego sera potrzebujemy kefiru, mleka i jajek. Ponieważ lubimy nadać twarogowi trochę charakteru, polecamy dodać jeszcze do receptury kilka przypraw: soli, oregano, może czosnku? Pokażemy ci, jak robimy to my — a ty już sam zadecyduj o tym, czy pasuje ci takie rozwiązanie, czy użyjesz innych dodatków. Powodzenia!

Domowy ser biały

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 1 l kefiru,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżki posiekanych ziół: tymianku i lubczyku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego.
Ser warto wzbogacić o ulubione zioła i przyprawy
Ser warto wzbogacić o ulubione zioła i przyprawy © Canva | Zlyka2008

Sposób przygotowania:

  1. Kefir wlej do naczynia. Wbij jajka, dodaj sól. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do garnka.
  2. Do mieszanki wlej teraz mleko. Podgrzewaj na małej mocy palnika.
  3. Wkrótce na płynie zaczną pojawiać się grudki. Jest to moment, w którym musisz jeszcze bardziej zmniejszyć ogień. Co jakiś czas mieszając, podgrzewaj mleczną mieszankę przez kolejne 10 minut.
  4. Dodaj pozostałe przyprawy i zioła. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Teraz wlej mieszankę do durszlaka wyłożonego gazą. Po około 15 minutach cała serwatka powinna już spłynąć. To, co zostało na durszlaku, owiń gazą i zawiąż. Przełóż do miski (nadal w durszlaku) i dociśnij czymś ciężkim. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  6. Po tym czasie twój ser jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki