Prosty przepis na ser z trzech składników. Zamiast kupować, zrób go sam w domu
Jeśli przepadasz za serem białym i często sięgasz po niego w swojej kuchni, to ten artykuł jest przeznaczony dla ciebie. Dowiesz się z niego, jak w prosty sposób przygotować ser w domu. Wystarczą ci do tego trzy tanie składniki i odrobina cierpliwości.
17.02.2024 10:42
Jest w naszych sercach specjalnie miejsce na przepisy, dzięki którym nie musimy kupować produktów w sklepie, tylko możemy przyrządzić je w nieskomplikowany sposób w domu. Zgromadziliśmy tam już kilka naprawdę ciekawych receptur. Wiemy, jak wypiec dobry chleb, jak przygotować domową mozzarellę, a dzisiaj chcemy ci pokazać, jak przyrządzić biały ser z trzech składników. To w naszym przypadku cenna umiejętność, ponieważ twarogu używamy bardzo często.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do przygotowania naszego sera potrzebujemy kefiru, mleka i jajek. Ponieważ lubimy nadać twarogowi trochę charakteru, polecamy dodać jeszcze do receptury kilka przypraw: soli, oregano, może czosnku? Pokażemy ci, jak robimy to my — a ty już sam zadecyduj o tym, czy pasuje ci takie rozwiązanie, czy użyjesz innych dodatków. Powodzenia!
Domowy ser biały
Składniki:
- 1 l mleka,
- 1 l kefiru,
- 4 jajka,
- 3 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka oregano,
- 2 łyżki posiekanych ziół: tymianku i lubczyku,
- 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego.
Sposób przygotowania:
- Kefir wlej do naczynia. Wbij jajka, dodaj sól. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do garnka.
- Do mieszanki wlej teraz mleko. Podgrzewaj na małej mocy palnika.
- Wkrótce na płynie zaczną pojawiać się grudki. Jest to moment, w którym musisz jeszcze bardziej zmniejszyć ogień. Co jakiś czas mieszając, podgrzewaj mleczną mieszankę przez kolejne 10 minut.
- Dodaj pozostałe przyprawy i zioła. Odstaw do ostygnięcia.
- Teraz wlej mieszankę do durszlaka wyłożonego gazą. Po około 15 minutach cała serwatka powinna już spłynąć. To, co zostało na durszlaku, owiń gazą i zawiąż. Przełóż do miski (nadal w durszlaku) i dociśnij czymś ciężkim. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie twój ser jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!