Teściowa z Podkarpacia pokazała mi, jak robić proziaki. Teraz przygotowuje je przynajmniej raz w tygodniu

Lubisz poznawać nowe smaki? Koniecznie sprawdź, jak zrobić genialny przysmak prosto z podkarpackiej ziemi. Kiedy raz go skosztowałam, wiedziałam, że zostanie ze mną już na zawsze.

Proziaki mają w sobie to "coś"Proziaki mają w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maciej Banasik
Marzena Pęcak

Na pewno znasz powiedzenie "cudze chwalicie, swego nie znacie". I moim zdaniem świetnie odnosi się ono również do polskiej kuchni, która skrywa wiele ciekawych i smacznych receptur. 

Jedną z nich poznałam podczas ostatniej wizyty u mojej teściowej. I muszę przyznać, że dosłownie oszalałam na punkcie genialnych placuszków, które można łączyć i serwować praktycznie ze wszystkimi dodatkami. Co więcej, można przygotować je zarówno na słono, jak i na słodko. O jakie placuszki chodzi? Już tłumaczę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Co to są proziaki?

Tydzień temu odwiedziłam teściową, która była w trakcie robienia małych placuszków. A, że jestem miłośniczką kuchni i po raz pierwszy spotkałam się z takim przepisem, chciałam dowiedzieć się o nim jak najwięcej. To jednak nie koniec, bo kiedy tylko ich spróbowałam, od razu wiedziałam, że sama z chęcią odtworzę tę recepturę w mojej kuchni

Jak się okazało, moja teściowa robiła proziaki. Są to tradycyjne placki z Podkarpacia, które przygotowuje się na bazie sody. Po upieczeniu smaczne placki można podawać solo, z mlekiem, masłem, domową konfiturą lub miodem. Można też nafaszerować je na bogato ulubionymi dodatkami i podać w formie przekąski, obiadu, a nawet kolacji. 

Pyszne placuszki można jeść na słono i słodko
Pyszne placuszki można jeść na słono i słodko © Adobe Stock | Dar1930

Jak zrobić proziaki?

Nie dość, że proziaki są naprawdę pyszne, to można przygotować je na wiele sposobów, a co za tym szybko się nie znudzą, warto podkreślić jeszcze jedną rzecz. Przepis jest tak banalnie prosty, także bez problemu poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny. 

Składniki:

  • 450 g mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szkl. maślanki,
  • 1 jajko,
  • ¾ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przesiej mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć
  2. Następnie wsyp do miski sodę oczyszczoną, sól oraz cukier. 
  3. Jako kolejne składniki dodaj jajko i maślankę. 
  4. Początkowo łącz produkty w misce, a kiedy już stworzą jednolitą mieszankę, przełóż ją na stolnicę i zacznij wyrabiać ciasto. 
  5. Gotowe ciasto podziel na mniejsze części i każdy taki element rozwałkuj na placek
  6. Następnie zacznij wycinać kółka. Moja teściowa wycina je za pomocą zwykłej szklanki
  7. Odstaw proziaki na 15 minut, po czym upiecz je w piekarniku (temp. 190 stopni, ok. 15 minut). Możesz też przygotować je na zwykłej patelni. Musisz jednak pamiętać, aby była ona dobrze nagrzana. Proziaki należy smażyć na każdej stronie po kilka minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil