Teściowa z Podkarpacia pokazała mi, jak robić proziaki. Teraz przygotowuje je przynajmniej raz w tygodniu

Lubisz poznawać nowe smaki? Koniecznie sprawdź, jak zrobić genialny przysmak prosto z podkarpackiej ziemi. Kiedy raz go skosztowałam, wiedziałam, że zostanie ze mną już na zawsze.

Proziaki mają w sobie to "coś"Proziaki mają w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maciej Banasik
SKOMENTUJ

Na pewno znasz powiedzenie "cudze chwalicie, swego nie znacie". I moim zdaniem świetnie odnosi się ono również do polskiej kuchni, która skrywa wiele ciekawych i smacznych receptur. 

Jedną z nich poznałam podczas ostatniej wizyty u mojej teściowej. I muszę przyznać, że dosłownie oszalałam na punkcie genialnych placuszków, które można łączyć i serwować praktycznie ze wszystkimi dodatkami. Co więcej, można przygotować je zarówno na słono, jak i na słodko. O jakie placuszki chodzi? Już tłumaczę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Co to są proziaki?

Tydzień temu odwiedziłam teściową, która była w trakcie robienia małych placuszków. A, że jestem miłośniczką kuchni i po raz pierwszy spotkałam się z takim przepisem, chciałam dowiedzieć się o nim jak najwięcej. To jednak nie koniec, bo kiedy tylko ich spróbowałam, od razu wiedziałam, że sama z chęcią odtworzę tę recepturę w mojej kuchni

Jak się okazało, moja teściowa robiła proziaki. Są to tradycyjne placki z Podkarpacia, które przygotowuje się na bazie sody. Po upieczeniu smaczne placki można podawać solo, z mlekiem, masłem, domową konfiturą lub miodem. Można też nafaszerować je na bogato ulubionymi dodatkami i podać w formie przekąski, obiadu, a nawet kolacji. 

Pyszne placuszki można jeść na słono i słodko
Pyszne placuszki można jeść na słono i słodko © Adobe Stock | Dar1930

Jak zrobić proziaki?

Nie dość, że proziaki są naprawdę pyszne, to można przygotować je na wiele sposobów, a co za tym szybko się nie znudzą, warto podkreślić jeszcze jedną rzecz. Przepis jest tak banalnie prosty, także bez problemu poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny. 

Składniki:

  • 450 g mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szkl. maślanki,
  • 1 jajko,
  • ¾ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przesiej mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć
  2. Następnie wsyp do miski sodę oczyszczoną, sól oraz cukier. 
  3. Jako kolejne składniki dodaj jajko i maślankę. 
  4. Początkowo łącz produkty w misce, a kiedy już stworzą jednolitą mieszankę, przełóż ją na stolnicę i zacznij wyrabiać ciasto. 
  5. Gotowe ciasto podziel na mniejsze części i każdy taki element rozwałkuj na placek
  6. Następnie zacznij wycinać kółka. Moja teściowa wycina je za pomocą zwykłej szklanki
  7. Odstaw proziaki na 15 minut, po czym upiecz je w piekarniku (temp. 190 stopni, ok. 15 minut). Możesz też przygotować je na zwykłej patelni. Musisz jednak pamiętać, aby była ona dobrze nagrzana. Proziaki należy smażyć na każdej stronie po kilka minut. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali