Teściowa z Podkarpacia pokazała mi, jak robić proziaki. Teraz przygotowuje je przynajmniej raz w tygodniu

Lubisz poznawać nowe smaki? Koniecznie sprawdź, jak zrobić genialny przysmak prosto z podkarpackiej ziemi. Kiedy raz go skosztowałam, wiedziałam, że zostanie ze mną już na zawsze.

Proziaki mają w sobie to "coś"Proziaki mają w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maciej Banasik
Marzena Pęcak

Na pewno znasz powiedzenie "cudze chwalicie, swego nie znacie". I moim zdaniem świetnie odnosi się ono również do polskiej kuchni, która skrywa wiele ciekawych i smacznych receptur. 

Jedną z nich poznałam podczas ostatniej wizyty u mojej teściowej. I muszę przyznać, że dosłownie oszalałam na punkcie genialnych placuszków, które można łączyć i serwować praktycznie ze wszystkimi dodatkami. Co więcej, można przygotować je zarówno na słono, jak i na słodko. O jakie placuszki chodzi? Już tłumaczę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Co to są proziaki?

Tydzień temu odwiedziłam teściową, która była w trakcie robienia małych placuszków. A, że jestem miłośniczką kuchni i po raz pierwszy spotkałam się z takim przepisem, chciałam dowiedzieć się o nim jak najwięcej. To jednak nie koniec, bo kiedy tylko ich spróbowałam, od razu wiedziałam, że sama z chęcią odtworzę tę recepturę w mojej kuchni

Jak się okazało, moja teściowa robiła proziaki. Są to tradycyjne placki z Podkarpacia, które przygotowuje się na bazie sody. Po upieczeniu smaczne placki można podawać solo, z mlekiem, masłem, domową konfiturą lub miodem. Można też nafaszerować je na bogato ulubionymi dodatkami i podać w formie przekąski, obiadu, a nawet kolacji. 

Pyszne placuszki można jeść na słono i słodko
Pyszne placuszki można jeść na słono i słodko © Adobe Stock | Dar1930

Jak zrobić proziaki?

Nie dość, że proziaki są naprawdę pyszne, to można przygotować je na wiele sposobów, a co za tym szybko się nie znudzą, warto podkreślić jeszcze jedną rzecz. Przepis jest tak banalnie prosty, także bez problemu poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny. 

Składniki:

  • 450 g mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szkl. maślanki,
  • 1 jajko,
  • ¾ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przesiej mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć
  2. Następnie wsyp do miski sodę oczyszczoną, sól oraz cukier. 
  3. Jako kolejne składniki dodaj jajko i maślankę. 
  4. Początkowo łącz produkty w misce, a kiedy już stworzą jednolitą mieszankę, przełóż ją na stolnicę i zacznij wyrabiać ciasto. 
  5. Gotowe ciasto podziel na mniejsze części i każdy taki element rozwałkuj na placek
  6. Następnie zacznij wycinać kółka. Moja teściowa wycina je za pomocą zwykłej szklanki
  7. Odstaw proziaki na 15 minut, po czym upiecz je w piekarniku (temp. 190 stopni, ok. 15 minut). Możesz też przygotować je na zwykłej patelni. Musisz jednak pamiętać, aby była ona dobrze nagrzana. Proziaki należy smażyć na każdej stronie po kilka minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇