Błyskawiczna śniadaniowa zapiekanka w słodkim wydaniu

Lubisz śniadania na słodko? Jeśli tak, mam dla ciebie genialną propozycję, której nie oprze się nawet największy niejadek. Po prostu nie ma takiej opcji.

Śniadanie w formie zapiekanki na ciepło stanie się hitemŚniadanie w formie zapiekanki na ciepło stanie się hitem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Poranki bywają trudne. Tym bardziej jeśli brakuje nam zarówno czasu, jak i pomysłów na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Ale już za moment wspólnie to zmienimy. A wszystko to za sprawą genialnej receptury na prawdziwą ucztę dla podniebienia. Do tego w słodkim wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Bazą pysznego śniadania staną się dobrze znane i lubiane croissanty, które upieczesz z kremową mieszankąkolorowymi owocami. Oczywiście, cały proces nie jest skomplikowany i zajmie ci dosłownie 15 minut. Resztę pracy wykona za ciebie piekarnik. Dlatego też spokojnie zdążysz rano się ogarnąć i zjeść pyszny posiłek z całą rodziną.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Pyszna zapiekanka na bazie croissantów z owocową nutką prosto z piekarnika to prawdziwy strzał w 10!

Składniki:

  • 5 sztuk croissantów,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • owoce: maliny i borówki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania croissantów. W tym celu układam je na desce do krojenia i dzielę na mniejsze kawałki

Najpierw zabieram się za przygotowanie croissantów
Najpierw zabieram się za przygotowanie croissantów © Licencjodawca | Pyszności

Chrupiące wypieki kroję w cienkie plastry, ale można oczywiście podzielić je również w drobną kostkę.  

Krok 2. Kawałki croissantów umieszczam w formie do pieczenia, wypełniając naczynie po same brzegi. 

Przy pomocy rogalików wypełniam formę do pieczenia
Przy pomocy rogalików wypełniam formę do pieczenia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przygotowuję kremową mieszankę, którą zaleję słodkie wypieki. Aby ją zrobić, w dużej misce łączę ze sobą kremową śmietankę, jajko, cynamon oraz miód

W przepisie nie zabraknie miodowego akcentu
W przepisie nie zabraknie miodowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dokładnie mieszam produkty, aby stworzyły jednolitą mieszankę. Następnie gotowy miks rozlewam w formie bezpośrednio na wszystkich croissantach. 

Mieszankę rozprowadzam w formie do pieczenia
Mieszankę rozprowadzam w formie do pieczenia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec, bo do formy trafiają również świeże owoce. Tym razem postawiłam na maliny oraz borówki. Oczywiście można użyć tu również innych owoców, najlepiej postawić na ulubioną kombinację

I do piekarnika
I do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane śniadanie trafia na koniec do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Krok 6. I to wszystko, smacznego! 

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej