Błyskawiczna śniadaniowa zapiekanka w słodkim wydaniu
21.02.2024 11:20, aktual.: 21.02.2024 12:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lubisz śniadania na słodko? Jeśli tak, mam dla ciebie genialną propozycję, której nie oprze się nawet największy niejadek. Po prostu nie ma takiej opcji.
Poranki bywają trudne. Tym bardziej jeśli brakuje nam zarówno czasu, jak i pomysłów na smaczne śniadanie dla całej rodziny. Ale już za moment wspólnie to zmienimy. A wszystko to za sprawą genialnej receptury na prawdziwą ucztę dla podniebienia. Do tego w słodkim wydaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bazą pysznego śniadania staną się dobrze znane i lubiane croissanty, które upieczesz z kremową mieszanką i kolorowymi owocami. Oczywiście, cały proces nie jest skomplikowany i zajmie ci dosłownie 15 minut. Resztę pracy wykona za ciebie piekarnik. Dlatego też spokojnie zdążysz rano się ogarnąć i zjeść pyszny posiłek z całą rodziną.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Pyszna zapiekanka na bazie croissantów z owocową nutką prosto z piekarnika to prawdziwy strzał w 10!
Składniki:
- 5 sztuk croissantów,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- owoce: maliny i borówki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania croissantów. W tym celu układam je na desce do krojenia i dzielę na mniejsze kawałki.
Chrupiące wypieki kroję w cienkie plastry, ale można oczywiście podzielić je również w drobną kostkę.
Krok 2. Kawałki croissantów umieszczam w formie do pieczenia, wypełniając naczynie po same brzegi.
Krok 3. Następnie przygotowuję kremową mieszankę, którą zaleję słodkie wypieki. Aby ją zrobić, w dużej misce łączę ze sobą kremową śmietankę, jajko, cynamon oraz miód.
Krok 4. Dokładnie mieszam produkty, aby stworzyły jednolitą mieszankę. Następnie gotowy miks rozlewam w formie bezpośrednio na wszystkich croissantach.
Krok 5. To oczywiście nie koniec, bo do formy trafiają również świeże owoce. Tym razem postawiłam na maliny oraz borówki. Oczywiście można użyć tu również innych owoców, najlepiej postawić na ulubioną kombinację.
Tak przygotowane śniadanie trafia na koniec do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. I to wszystko, smacznego!