Śniadaniowe stożki to moje najnowsze odkrycie. Moja rodzina nie chce jeść nic innego

Nie masz pomysłu na ciekawe śniadanie? Masz już dość jajecznicy, omletów lub owsianki? Z dzisiejszym przepisem stworzysz coś niesamowitego!

Takie śniadanie można jeść na okrągłoTakie śniadanie można jeść na okrągło
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Moja babcia zawsze powtarzała, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. I sama trzymam się tej tradycji. Nie wyobrażam sobie rozpocząć dnia bez pożywnego posiłku, który doda energii na cały dzień. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłów na smaczne śniadanie? Przychodzimy z gotową recepturą w ciekawym wydaniu

Z drugiej strony wiem, że rano zawsze brakuje czasu, dlatego stawiam na szybkieproste przepisy, które jednak mają w sobie to "coś". Nie inaczej będzie też dzisiaj, już za moment dowiesz się, jak przy pomocy jajek, boczku, kolorowych warzyw i tortilli zrobić smaczne śniadanie na ciepło. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

To śniadanie to prawdziwy hit. Nie dość, że są przepyszne, to jeszcze podasz je w ciekawej formie. Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • 1/4 żółtej papryki,
  • 1/4 zielonej papryki,
  • 90 g usmażonego boczku,
  • 60 g tartego sera cheddar,
  • przyprawy: sól/pieprz do smaku,
  • 2 tortille pszenne.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jajecznego farszu. W tym celu łączę ze sobą: jajka, śmietanę, sól oraz pieprz. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej rózgi

Najpierw przygotowuję jajeczną mieszankę
Najpierw przygotowuję jajeczną mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kiedy udaje mi się już uzyskać formę jednolitej mieszanki, dodaję pozostałe składniki. Do miski trafiają: usmażone kawałki boczku, pokrojone w drobną kostkę 3 rodzaje papryk oraz starty na tarce ser cheddar. 

Czas na kolejne dodatki
Czas na kolejne dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Na koniec mieszam dokładnie produkty przy pomocy zwyklej łyżki stołowej. 

Krok 3. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia z plackiem tortilli. Przy pomocy okrągłej foremki wycinam małe kółka. Następnie w każdym takim elemencie robię małe nacięcie

Z tortilli przygotowuję małe stożki
Z tortilli przygotowuję małe stożki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Małe placuszki składam w stożek, po czym układam je w formie na muffiny. 

Mini stożki układam w formie na muffinki
Mini stożki układam w formie na muffinki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Każdy stożek wypełniam jajeczną mieszanką, po czym wkładam formę do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza

Jeszcze krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe stożki serwuję z drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane stożki możesz serwować z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu. Możliwości jest naprawdę wiele!

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, czy preferujesz śniadania na słodko? A może jednak wolisz jeść je na słono? Osobiście jestem zwolenniczką słodkich rozwiązań, ale od czasu do czasu lubię postawić na wytrawne kęski. Śniadaniowe stożki na ciepło spiszą się w tej roli idealnie. Nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują. Lepiej być nie może!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"