Śniadaniowe stożki to moje najnowsze odkrycie. Moja rodzina nie chce jeść nic innego
Nie masz pomysłu na ciekawe śniadanie? Masz już dość jajecznicy, omletów lub owsianki? Z dzisiejszym przepisem stworzysz coś niesamowitego!
28.11.2023 06:40
Moja babcia zawsze powtarzała, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. I sama trzymam się tej tradycji. Nie wyobrażam sobie rozpocząć dnia bez pożywnego posiłku, który doda energii na cały dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z drugiej strony wiem, że rano zawsze brakuje czasu, dlatego stawiam na szybkie i proste przepisy, które jednak mają w sobie to "coś". Nie inaczej będzie też dzisiaj, już za moment dowiesz się, jak przy pomocy jajek, boczku, kolorowych warzyw i tortilli zrobić smaczne śniadanie na ciepło. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
To śniadanie to prawdziwy hit. Nie dość, że są przepyszne, to jeszcze podasz je w ciekawej formie. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 3 jajka,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1/4 czerwonej papryki,
- 1/4 żółtej papryki,
- 1/4 zielonej papryki,
- 90 g usmażonego boczku,
- 60 g tartego sera cheddar,
- przyprawy: sól/pieprz do smaku,
- 2 tortille pszenne.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jajecznego farszu. W tym celu łączę ze sobą: jajka, śmietanę, sól oraz pieprz. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 2. Kiedy udaje mi się już uzyskać formę jednolitej mieszanki, dodaję pozostałe składniki. Do miski trafiają: usmażone kawałki boczku, pokrojone w drobną kostkę 3 rodzaje papryk oraz starty na tarce ser cheddar.
Na koniec mieszam dokładnie produkty przy pomocy zwyklej łyżki stołowej.
Krok 3. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia z plackiem tortilli. Przy pomocy okrągłej foremki wycinam małe kółka. Następnie w każdym takim elemencie robię małe nacięcie.
Krok 4. Małe placuszki składam w stożek, po czym układam je w formie na muffiny.
Krok 5. Każdy stożek wypełniam jajeczną mieszanką, po czym wkładam formę do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowe stożki serwuję z drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Tak przygotowane stożki możesz serwować z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu. Możliwości jest naprawdę wiele!
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, czy preferujesz śniadania na słodko? A może jednak wolisz jeść je na słono? Osobiście jestem zwolenniczką słodkich rozwiązań, ale od czasu do czasu lubię postawić na wytrawne kęski. Śniadaniowe stożki na ciepło spiszą się w tej roli idealnie. Nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują. Lepiej być nie może!