Śniadaniowe stożki to moje najnowsze odkrycie. Moja rodzina nie chce jeść nic innego
Nie masz pomysłu na ciekawe śniadanie? Masz już dość jajecznicy, omletów lub owsianki? Z dzisiejszym przepisem stworzysz coś niesamowitego!
Moja babcia zawsze powtarzała, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. I sama trzymam się tej tradycji. Nie wyobrażam sobie rozpocząć dnia bez pożywnego posiłku, który doda energii na cały dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brakuje ci pomysłów na smaczne śniadanie? Przychodzimy z gotową recepturą w ciekawym wydaniu
Z drugiej strony wiem, że rano zawsze brakuje czasu, dlatego stawiam na szybkie i proste przepisy, które jednak mają w sobie to "coś". Nie inaczej będzie też dzisiaj, już za moment dowiesz się, jak przy pomocy jajek, boczku, kolorowych warzyw i tortilli zrobić smaczne śniadanie na ciepło. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
To śniadanie to prawdziwy hit. Nie dość, że są przepyszne, to jeszcze podasz je w ciekawej formie. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 3 jajka,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1/4 czerwonej papryki,
- 1/4 żółtej papryki,
- 1/4 zielonej papryki,
- 90 g usmażonego boczku,
- 60 g tartego sera cheddar,
- przyprawy: sól/pieprz do smaku,
- 2 tortille pszenne.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jajecznego farszu. W tym celu łączę ze sobą: jajka, śmietanę, sól oraz pieprz. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 2. Kiedy udaje mi się już uzyskać formę jednolitej mieszanki, dodaję pozostałe składniki. Do miski trafiają: usmażone kawałki boczku, pokrojone w drobną kostkę 3 rodzaje papryk oraz starty na tarce ser cheddar.
Na koniec mieszam dokładnie produkty przy pomocy zwyklej łyżki stołowej.
Krok 3. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia z plackiem tortilli. Przy pomocy okrągłej foremki wycinam małe kółka. Następnie w każdym takim elemencie robię małe nacięcie.
Krok 4. Małe placuszki składam w stożek, po czym układam je w formie na muffiny.
Krok 5. Każdy stożek wypełniam jajeczną mieszanką, po czym wkładam formę do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowe stożki serwuję z drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Tak przygotowane stożki możesz serwować z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu. Możliwości jest naprawdę wiele!
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, czy preferujesz śniadania na słodko? A może jednak wolisz jeść je na słono? Osobiście jestem zwolenniczką słodkich rozwiązań, ale od czasu do czasu lubię postawić na wytrawne kęski. Śniadaniowe stożki na ciepło spiszą się w tej roli idealnie. Nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują. Lepiej być nie może!