Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku
04.09.2023 11:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bagietka z jajecznicą zawinięta w plastry chrupiącego boczku to przepis na rozkosznie pyszne śniadanie. Doda ci energii na długie godziny.
Jajka i boczek to śniadaniowy klasyk znany na całym świecie. Tym razem połączyłam go razem z bagietką, tworząc śniadanie godne króla. Jest sycąco, konkretnie i smacznie — takie śniadanie sprawi, że w brzuchu niezbyt szybko ponownie zacznie burczeć. W środku bagietki znalazł się również ser, który apetycznie rozlewa się po przekrojeniu. Prawdziwa śniadaniowa rozpusta, obok której nie da się przejść obojętnie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śniadaniowa bagietka w boczku
Składniki:
- 1/2 bagietki,
- jajecznica z dwóch, trzech jajek,
- 3 plastry sera żółtego,
- 6 plastrów boczku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Bagietkę przekrawam. Dolną część smaruje masłem i układam pokrojony ser. Możesz użyć dowolnego sera żółtego. Ja najczęściej sięgam po edamski, morski lub gouda.
Krok 2: Na patelni smażę jajecznicę i odstawiam, aby chwilę przestygła. W zależności od rozmiaru jaj wybieram 2 lub 3 sztuki. Jajecznica powinna być dość ścięta, aby wygodnie było ją nałożyć na bagietkę.
Krok 3: Na serze układam przygotowaną jajecznicę. Doprawiam pieprzem oraz solą i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Przykrywam drugą połówką bułki. Owijam całość plasterkami surowego boczku wędzonego. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 10-15 minut, aż boczek na bagietce się zarumieni.
Krok 4: Upieczoną bagietkę przekrajam na pół. Nie czekam z podaniem, bo najlepiej smakuje na ciepło, gry roztopiony ser apetycznie ciągnie się po przekrojeniu.
Smacznego!