Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

Bagietka z jajecznicą zawinięta w plastry chrupiącego boczku to przepis na rozkosznie pyszne śniadanie. Doda ci energii na długie godziny.

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą i boczkiem- PysznościŚniadaniowa bagietka z jajecznicą i boczkiem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Jajka i boczek to śniadaniowy klasyk znany na całym świecie. Tym razem połączyłam go razem z bagietką, tworząc śniadanie godne króla. Jest sycąco, konkretnie i smacznie — takie śniadanie sprawi, że w brzuchu niezbyt szybko ponownie zacznie burczeć. W środku bagietki znalazł się również ser, który apetycznie rozlewa się po przekrojeniu. Prawdziwa śniadaniowa rozpusta, obok której nie da się przejść obojętnie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

Śniadaniowa bagietka w boczku

Składniki:

  • 1/2 bagietki,
  • jajecznica z dwóch, trzech jajek,
  • 3 plastry sera żółtego,
  • 6 plastrów boczku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Bagietkę przekrawam. Dolną część smaruje masłem i układam pokrojony ser. Możesz użyć dowolnego sera żółtego. Ja najczęściej sięgam po edamski, morski lub gouda.

Śniadaniowa bagietka- Pyszności
Śniadaniowa bagietka - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Na patelni smażę jajecznicę i odstawiam, aby chwilę przestygła. W zależności od rozmiaru jaj wybieram 2 lub 3 sztuki. Jajecznica powinna być dość ścięta, aby wygodnie było ją nałożyć na bagietkę.

Krok 3: Na serze układam przygotowaną jajecznicę. Doprawiam pieprzem oraz solą i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Przykrywam drugą połówką bułki. Owijam całość plasterkami surowego boczku wędzonego. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 10-15 minut, aż boczek na bagietce się zarumieni.

Śniadaniowa bagietka- Pyszności
Śniadaniowa bagietka - Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Upieczoną bagietkę przekrajam na pół. Nie czekam z podaniem, bo najlepiej smakuje na ciepło, gry roztopiony ser apetycznie ciągnie się po przekrojeniu.

Smacznego!

Śniadaniowa bagietka z boczkiem i jajecznicą- Pyszności
Śniadaniowa bagietka z boczkiem i jajecznicą - Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości