WideoŚniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą i boczkiem- Pyszności
Śniadaniowa bagietka z jajecznicą i boczkiem- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
04.09.2023 11:49

Bagietka z jajecznicą zawinięta w plastry chrupiącego boczku to przepis na rozkosznie pyszne śniadanie. Doda ci energii na długie godziny.

Jajka i boczek to śniadaniowy klasyk znany na całym świecie. Tym razem połączyłam go razem z bagietką, tworząc śniadanie godne króla. Jest sycąco, konkretnie i smacznie — takie śniadanie sprawi, że w brzuchu niezbyt szybko ponownie zacznie burczeć. W środku bagietki znalazł się również ser, który apetycznie rozlewa się po przekrojeniu. Prawdziwa śniadaniowa rozpusta, obok której nie da się przejść obojętnie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka w boczku

Składniki:

  • 1/2 bagietki,
  • jajecznica z dwóch, trzech jajek,
  • 3 plastry sera żółtego,
  • 6 plastrów boczku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Bagietkę przekrawam. Dolną część smaruje masłem i układam pokrojony ser. Możesz użyć dowolnego sera żółtego. Ja najczęściej sięgam po edamski, morski lub gouda.

Śniadaniowa bagietka - Pyszności
Śniadaniowa bagietka - Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Na patelni smażę jajecznicę i odstawiam, aby chwilę przestygła. W zależności od rozmiaru jaj wybieram 2 lub 3 sztuki. Jajecznica powinna być dość ścięta, aby wygodnie było ją nałożyć na bagietkę.

Krok 3: Na serze układam przygotowaną jajecznicę. Doprawiam pieprzem oraz solą i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Przykrywam drugą połówką bułki. Owijam całość plasterkami surowego boczku wędzonego. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 10-15 minut, aż boczek na bagietce się zarumieni.

Śniadaniowa bagietka - Pyszności
Śniadaniowa bagietka - Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Upieczoną bagietkę przekrajam na pół. Nie czekam z podaniem, bo najlepiej smakuje na ciepło, gry roztopiony ser apetycznie ciągnie się po przekrojeniu.

Smacznego!

Śniadaniowa bagietka z boczkiem i jajecznicą - Pyszności
Śniadaniowa bagietka z boczkiem i jajecznicą - Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także