Omlet z serdelkami i prostą sałatką z kukurydzy. Przepis na obłędne śniadanie

Omlet z serdelkami w towarzystwie prostej sałatki z kukurydzy i pomidora to prosty przepis na pomysłowe śniadanie. Zaskocz nim swoich bliskich.

Omlet z serdelkami- PysznościOmlet z serdelkami- Pyszności
Ewa

W ciągu tygodnia pracy i szkoły śniadania traktowane są nieco po macoszemu. W weekendy z kolei uwielbiam celebrować wspólne poranki z moją rodziną. Szykuję wtedy coś specjalnego i pomysłowego, na co najczęściej brakuje mi czasu przy codziennej krzątaninie przy wyjściu do pracy. Moim ostatnim odkryciem są pożywne omlety z serdelkami. Aby urozmaicić nieco zwartość talerza, serwuję je w towarzystwie prostej sałatki z kukurydzy i pomidorów z mozzarellą i przyprawami. Prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Tym śniadaniem zdecydowanie zaskoczysz swoich bliskich.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet z serdelkami i sałatka. Poznaj przepis na obłędne śniadanie

Omlet z serdelkami i sałatką

Składniki:

            
  • 3 serdelki z indyka
  • 3 jajka
  • łyżeczka soli
  • masło
  • kromka chleba tostowego
  • plaster sera żółtego
  • plaster pomidora
  • 1 sztuka awokado
  • ketchup
  • majonez

Sałatka

          
  • 2 szklanki kukurydzy
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pomidor
  • garść pietruszki
  • garść sera mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Serdelki przekrajam na dwie części.

2. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam na nim z obu stron dwie kromki masła. Jedną kromkę ściągam i wykładam serdelki. Podsmażam je z obu stron, a następnie zalewam roztrzepanym jajkiem.

Omlet z serdelkami- Pyszności
Omlet z serdelkami- Pyszności

3. Na serdelkach układam plaster sera żółtego, pomidora oraz kawałek awokado. Dodaję ketchup, majonez i przy pomocy łopatki składam omlet na pół.

Omlet z serdelkami- Pyszności
Omlet z serdelkami- Pyszności

4. Chwilę podsmażam, aby ser w środku się roztopił i zdejmuję z patelni.

5. Na patelnię wrzucam masło, odsączoną z wody kukurydzę z puszki i chwilę podsmażam. Dodaję słodką paprykę, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.

Obrazek
Omlet z serdelkami- Pyszności

6. Podsmażoną kukurydzę przekładam do miseczki. Dodaję pokrojony pomidor, posiekaną natkę pietruszki, mozzarellą oraz sól i dokładnie mieszam.

Obrazek
Omlet z serdelkami- Pyszności

7. Omlet przekładam na talerz. Dodaję przygotowaną wcześniej sałatkę i dekoruję posiekaną natką pietruszki.Smacznego!

Omlet z serdelkami- Pyszności
Omlet z serdelkami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej