PrzepisCiasto bez pieczeniaPiankowe ciasto bez pieczenia robi wrażenie. W PRL-u robiono je na okrągło

Piankowe ciasto bez pieczenia robi wrażenie. W PRL‑u robiono je na okrągło

Wygląda jak deser żywcem wyjęty z bajki. Kolorowe galaretki zatopione dość niedbale w śmietankowej masie nie tylko wyglądają świetnie, ale smakują równie dobrze. Lastryko, nazywane również śmietankowcem, jest deserem, który zachwyca nieprzerwanie od czasów PRL-u.

Lastryko - Pyszności
Lastryko - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | africa-images

21.02.2024 10:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zachwycający smak prosto z przeszłości. Śmietanowiec z galaretką to deser, który z pewnością kojarzy się wielu osobom z czasami PRL-u. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowny i pyszny, idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Może zastąpić urodzinowy tort, być pysznym pomysłem na podwieczorek, a jego kolory urzekną nie tylko dorosłych. Deser możesz wzbogacić o biszkoptowy spód, który nada mu charakteru "ciasta" na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lastryko czyli śmietankowiec z galaretką

Czasami nie trzeba wiele, aby uzyskać wyjątkowy efekt. Tak też jest w przypadku tego kultowego ciasta. Kolorowe kawałki galaretki zanurzone w białej, piankowej masie wyglądają po prostu bajecznie. Chociaż znacznie popularniejsza jest nazwa śmietankowiec, to w moim domu deser znany jest jako lastryko. Nawiązuje to do kamienia z kawałkami kruszywa, który królował na klatkach schodowych w czasach PRL.

Lastryko - Pyszności
Lastryko - Pyszności© Canva | africa-images

Składniki:

  • 3-4 różnokolorowe galaretki owocowe,
  • 2 galaretki przezroczyste,
  • wrzątek,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,

Sposób przygotowania:

  1. Do 4 oddzielnych miseczek wsyp galaretki.
  2. Zalej każdą galaretkę 250 ml wrzątku. Pamiętaj, aby nie dodawać więcej wody, ponieważ galaretki mają być twarde.
  3. Dokładnie wymieszaj każdą galaretkę, aby rozpuścić cały proszek i uzyskać jednolity płyn bez drobinek żelatyny.
  4. Odstaw miseczki z galaretkami do przestudzenia.
  5. Gdy galaretki będą już chłodne, wstaw je do lodówki, najlepiej na całą noc. Muszą całkowicie stężeć.
  6. Gdy galaretki całkowicie się zetną, wyciągnij je z miseczek.
  7. Pokrój je w miarę jednakowe kosteczki. Nie musisz dążyć do idealnego kształtu-nierówne będą wyglądać bardziej naturalnie.
  8. Wrzuć wszystkie pokrojone galaretki do jednej miski i ponownie wstaw do lodówki, aby się nie rozpuściły.
  9. W 500 ml wrzątku rozpuść dokładnie 2 przezroczyste galaretki.
  10. Odstaw rozpuszczone galaretki do wystudzenia.
  11. Upewnij się, że nie zaczną tężeć - galaretka musi być zimna, ale płynna.
  12. Śmietankę 30 proc. ubij.
  13. Do ubitej śmietanki powoli wlewaj chłodną, płynną galaretkę. Miksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.
  14. Do śmietankowej masy wrzuć pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.
  15. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki, aby masa stężała.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjekuchnia prl