Piankowe ciasto bez pieczenia robi wrażenie. W PRL‑u robiono je na okrągło
Wygląda jak deser żywcem wyjęty z bajki. Kolorowe galaretki zatopione dość niedbale w śmietankowej masie nie tylko wyglądają świetnie, ale smakują równie dobrze. Lastryko, nazywane również śmietankowcem, jest deserem, który zachwyca nieprzerwanie od czasów PRL-u.
21.02.2024 10:41
Zachwycający smak prosto z przeszłości. Śmietanowiec z galaretką to deser, który z pewnością kojarzy się wielu osobom z czasami PRL-u. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowny i pyszny, idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Może zastąpić urodzinowy tort, być pysznym pomysłem na podwieczorek, a jego kolory urzekną nie tylko dorosłych. Deser możesz wzbogacić o biszkoptowy spód, który nada mu charakteru "ciasta" na zimno.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lastryko czyli śmietankowiec z galaretką
Czasami nie trzeba wiele, aby uzyskać wyjątkowy efekt. Tak też jest w przypadku tego kultowego ciasta. Kolorowe kawałki galaretki zanurzone w białej, piankowej masie wyglądają po prostu bajecznie. Chociaż znacznie popularniejsza jest nazwa śmietankowiec, to w moim domu deser znany jest jako lastryko. Nawiązuje to do kamienia z kawałkami kruszywa, który królował na klatkach schodowych w czasach PRL.
Składniki:
- 3-4 różnokolorowe galaretki owocowe,
- 2 galaretki przezroczyste,
- wrzątek,
- 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
Sposób przygotowania:
- Do 4 oddzielnych miseczek wsyp galaretki.
- Zalej każdą galaretkę 250 ml wrzątku. Pamiętaj, aby nie dodawać więcej wody, ponieważ galaretki mają być twarde.
- Dokładnie wymieszaj każdą galaretkę, aby rozpuścić cały proszek i uzyskać jednolity płyn bez drobinek żelatyny.
- Odstaw miseczki z galaretkami do przestudzenia.
- Gdy galaretki będą już chłodne, wstaw je do lodówki, najlepiej na całą noc. Muszą całkowicie stężeć.
- Gdy galaretki całkowicie się zetną, wyciągnij je z miseczek.
- Pokrój je w miarę jednakowe kosteczki. Nie musisz dążyć do idealnego kształtu-nierówne będą wyglądać bardziej naturalnie.
- Wrzuć wszystkie pokrojone galaretki do jednej miski i ponownie wstaw do lodówki, aby się nie rozpuściły.
- W 500 ml wrzątku rozpuść dokładnie 2 przezroczyste galaretki.
- Odstaw rozpuszczone galaretki do wystudzenia.
- Upewnij się, że nie zaczną tężeć - galaretka musi być zimna, ale płynna.
- Śmietankę 30 proc. ubij.
- Do ubitej śmietanki powoli wlewaj chłodną, płynną galaretkę. Miksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.
- Do śmietankowej masy wrzuć pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki, aby masa stężała.