WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Większość tępi go jak chwast. Ja robię z niego pyszny deser, który wszystkich zachwyca

Rdestowiec japoński, powszechnie znany jako "bambusowy chwast", kojarzy nam się głównie z uciążliwą rośliną, z którą bezskutecznie walczą ogrodnicy. Tymczasem ten niepożądany gość kryje w sobie słodką tajemnicę - z jego łodyg można wyczarować przepyszny deser, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Rdestowiec z owocami pod kruszonką i lodamiRdestowiec z owocami pod kruszonką i lodami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Rdestowiec jest powszechnie uznawany za uciążliwy chwast, znalazł się nawet na liście gatunków inwazyjnych, zagrażających rodzimej florze. Mimo że jego uprawa jest zakazana, to mało kto wie, że rdestowiec jest jadalny i może być wykorzystany w kuchni. Może to być nie tylko sposób na jego opanowanie, ale również źródło zaskakująco smacznych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Rdestowiec pod kruszonką - zaskoczenie dla podniebienia

Rdestowiec pod kruszonką to prosty, a zarazem efektowny deser, który z pewnością podbije serca twoich gości. Łączy w sobie kwaskowaty smak łodyg rdestowca z chrupiącą kruszonką i słodyczą jabłek, tworząc niepowtarzalną kompozycję smakową.

Składniki:

  • 250 g łodyg rdestowca,
  • 5 g cukru lub innego słodzika,
  • 25 g miodu (1 łyżka),
  • 50 g płatków owsianych,
  • 1 łykżka kokosu,
  • 2 jabłka,
  • 15 g masła klarowanego,
  • opcjonalnie: 15 g masła orzechowego bez cukru.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj łodygi rdestowca i usuń liście. Obierz je ze skórki i pokrój na drobne kawałki.
  2. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na kawałki podobnej wielkości do łodyg rdestowca.
  3. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami rdestowiec i jabłka. Polej je połową miodu.
  4. W miseczce wymieszaj płatki owsiane, kokos, masło orzechowe (jeśli używasz), pozostały miód, masło klarowane i cukier. Dokładnie wymieszaj, aby powstała kruszonka.
  5. Posyp rdestowiec i jabłka równomiernie kruszonką.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C z funkcją grilla lub termoobiegu (lub 170°C bez funkcji dodatkowych) przez około 20-25 minut, aż kruszonka uzyska złoty kolor.
  7. Podawaj na ciepło z gałką lodów śmietankowych, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

Rdestowiec - kulinarny kameleon

Rdestowiec to nie tylko opcja na pyszny deser, ale również wszechstronny składnik, który można wykorzystać na wiele innych sposobów. Z jego łodyg można zrobić:

  • Zupę krem z rdestowca - idealną na chłodne dni, z jogurtem naturalnym i pestkami dyni.
  • Sałatkę z rdestowcem - chrupiący dodatek do obiadu lub kolacji.
  • Drożdżówki z rdestowcem - słodkie i aromatyczne, jak z rabarbarem.
  • Dżem z rdestowca - wytrawny dodatek do mięs, wędlin i deski serów.
  • Herbatki i napary z rdestowca - zdrowe i aromatyczne, dostępne również w aptekach.

Wykorzystując rdestowiec w kuchni, nie tylko odkryjesz nowe smaki, ale również przyczynisz się do ograniczenia populacji tej inwazyjnej rośliny. Daj szansę "bambusowemu chwastowi" i przekonaj się, że kryje w sobie słodką tajemnicę!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji