PrzepisSłodkościPistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Rollsy pistacjowe
Rollsy pistacjowe
Źródło zdjęć: © Pyszności

13.06.2024 16:17, aktual.: 13.06.2024 17:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pistacjowe szaleństwo ogarnęło świat i nie mam nic przeciwko, bo słodkości z tymi orzechami to po prostu niebo w gębie. Kiedy nie mam za dużo czasu na pieczenie, a chcę przygotować coś pysznego dla moich bliskich, sięgam po przepis na ekspresowe rollsy pistacjowe. Wystarczy kilkanaście minut i deser ląduje na talerzu.

Ciasto francuskie to prawdziwy skarb w kuchni. Na jego bazie można przygotować wiele różnych smakołyków zarówno na słono, jak i na słodko. Kiedy rozpoczęło się pistacjowe szaleństwo i zaczęły się pojawiać kolejne przysmaki o smaku pistacji, w mojej głowie wykiełkował pomysł. A gdyby tak zrobić ekspresowe rollsy pistacjowe na bazie chrupiącego, listkującego ciasta francuskiego?

Rollsy pistacjowe z ciasta francuskiego

Są szybkie w przygotowaniu, a z przepisem poradzi sobie nawet osoba, której daleko do mistrza sztuki cukiernictwa. Chrupiące ciasto zawinięte w rogaliki, polane mleczną czekoladą i posypane pokruszonymi pistacjami to deser, któremu nie sposób jest się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składników jest zaledwie kilka, większość z nich znajdziesz bez problemu w sklepie. Świetną robotę robią tutaj liofilizowane maliny - dodają świeżości i lekkiego, kwaśnego smaku.

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego,
  • kilka łyżek mleka,
  • 150 g mlecznej czekolady,
  • pistacje,
  • liofilizowane maliny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i kroję na długie pasy. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć ok. 20 minut wcześniej z lodówki. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury, stanie się elastyczniejsze.

Krok 2. Paski ciasta francuskiego zawiń w rulony. Powinny być one dość ciasne, aby zawijasy się nie rozpadły.

Ciasto francuskie należy zrolować
Ciasto francuskie należy zrolować© Pyszności

Krok 3. Rollsy układam pionowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję mlekiem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut, aż rollsy się zarumienią.

Krok 4. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i polewam nią upieczone rollsy. Posypuję całość pokruszonymi pistacjami oraz liofilizowanym malinami. Pyszny i prosty deser jest już gotowy. Smacznego!

Rollsy pistacjowe
Rollsy pistacjowe © Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także