Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Pistacjowe szaleństwo ogarnęło świat i nie mam nic przeciwko, bo słodkości z tymi orzechami to po prostu niebo w gębie. Kiedy nie mam za dużo czasu na pieczenie, a chcę przygotować coś pysznego dla moich bliskich, sięgam po przepis na ekspresowe rollsy pistacjowe. Wystarczy kilkanaście minut i deser ląduje na talerzu.

Rollsy pistacjoweRollsy pistacjowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Ciasto francuskie to prawdziwy skarb w kuchni. Na jego bazie można przygotować wiele różnych smakołyków zarówno na słono, jak i na słodko. Kiedy rozpoczęło się pistacjowe szaleństwo i zaczęły się pojawiać kolejne przysmaki o smaku pistacji, w mojej głowie wykiełkował pomysł. A gdyby tak zrobić ekspresowe rollsy pistacjowe na bazie chrupiącego, listkującego ciasta francuskiego?

Rollsy pistacjowe z ciasta francuskiego

Są szybkie w przygotowaniu, a z przepisem poradzi sobie nawet osoba, której daleko do mistrza sztuki cukiernictwa. Chrupiące ciasto zawinięte w rogaliki, polane mleczną czekoladą i posypane pokruszonymi pistacjami to deser, któremu nie sposób jest się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Składników jest zaledwie kilka, większość z nich znajdziesz bez problemu w sklepie. Świetną robotę robią tutaj liofilizowane maliny - dodają świeżości i lekkiego, kwaśnego smaku.

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego,
  • kilka łyżek mleka,
  • 150 g mlecznej czekolady,
  • pistacje,
  • liofilizowane maliny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i kroję na długie pasy. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć ok. 20 minut wcześniej z lodówki. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury, stanie się elastyczniejsze.

Krok 2. Paski ciasta francuskiego zawiń w rulony. Powinny być one dość ciasne, aby zawijasy się nie rozpadły.

Ciasto francuskie należy zrolować
Ciasto francuskie należy zrolować © Pyszności

Krok 3. Rollsy układam pionowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję mlekiem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut, aż rollsy się zarumienią.

Krok 4. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i polewam nią upieczone rollsy. Posypuję całość pokruszonymi pistacjami oraz liofilizowanym malinami. Pyszny i prosty deser jest już gotowy. Smacznego!

Rollsy pistacjowe
Rollsy pistacjowe © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować