Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Pistacjowe szaleństwo ogarnęło świat i nie mam nic przeciwko, bo słodkości z tymi orzechami to po prostu niebo w gębie. Kiedy nie mam za dużo czasu na pieczenie, a chcę przygotować coś pysznego dla moich bliskich, sięgam po przepis na ekspresowe rollsy pistacjowe. Wystarczy kilkanaście minut i deser ląduje na talerzu.

Rollsy pistacjoweRollsy pistacjowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Ciasto francuskie to prawdziwy skarb w kuchni. Na jego bazie można przygotować wiele różnych smakołyków zarówno na słono, jak i na słodko. Kiedy rozpoczęło się pistacjowe szaleństwo i zaczęły się pojawiać kolejne przysmaki o smaku pistacji, w mojej głowie wykiełkował pomysł. A gdyby tak zrobić ekspresowe rollsy pistacjowe na bazie chrupiącego, listkującego ciasta francuskiego?

Rollsy pistacjowe z ciasta francuskiego

Są szybkie w przygotowaniu, a z przepisem poradzi sobie nawet osoba, której daleko do mistrza sztuki cukiernictwa. Chrupiące ciasto zawinięte w rogaliki, polane mleczną czekoladą i posypane pokruszonymi pistacjami to deser, któremu nie sposób jest się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Składników jest zaledwie kilka, większość z nich znajdziesz bez problemu w sklepie. Świetną robotę robią tutaj liofilizowane maliny - dodają świeżości i lekkiego, kwaśnego smaku.

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego,
  • kilka łyżek mleka,
  • 150 g mlecznej czekolady,
  • pistacje,
  • liofilizowane maliny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i kroję na długie pasy. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć ok. 20 minut wcześniej z lodówki. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury, stanie się elastyczniejsze.

Krok 2. Paski ciasta francuskiego zawiń w rulony. Powinny być one dość ciasne, aby zawijasy się nie rozpadły.

Ciasto francuskie należy zrolować
Ciasto francuskie należy zrolować © Pyszności

Krok 3. Rollsy układam pionowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję mlekiem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut, aż rollsy się zarumienią.

Krok 4. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i polewam nią upieczone rollsy. Posypuję całość pokruszonymi pistacjami oraz liofilizowanym malinami. Pyszny i prosty deser jest już gotowy. Smacznego!

Rollsy pistacjowe
Rollsy pistacjowe © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie