Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają
Pistacjowe szaleństwo ogarnęło świat i nie mam nic przeciwko, bo słodkości z tymi orzechami to po prostu niebo w gębie. Kiedy nie mam za dużo czasu na pieczenie, a chcę przygotować coś pysznego dla moich bliskich, sięgam po przepis na ekspresowe rollsy pistacjowe. Wystarczy kilkanaście minut i deser ląduje na talerzu.
13.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 17:14
Ciasto francuskie to prawdziwy skarb w kuchni. Na jego bazie można przygotować wiele różnych smakołyków zarówno na słono, jak i na słodko. Kiedy rozpoczęło się pistacjowe szaleństwo i zaczęły się pojawiać kolejne przysmaki o smaku pistacji, w mojej głowie wykiełkował pomysł. A gdyby tak zrobić ekspresowe rollsy pistacjowe na bazie chrupiącego, listkującego ciasta francuskiego?
Rollsy pistacjowe z ciasta francuskiego
Są szybkie w przygotowaniu, a z przepisem poradzi sobie nawet osoba, której daleko do mistrza sztuki cukiernictwa. Chrupiące ciasto zawinięte w rogaliki, polane mleczną czekoladą i posypane pokruszonymi pistacjami to deser, któremu nie sposób jest się oprzeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składników jest zaledwie kilka, większość z nich znajdziesz bez problemu w sklepie. Świetną robotę robią tutaj liofilizowane maliny - dodają świeżości i lekkiego, kwaśnego smaku.
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego,
- kilka łyżek mleka,
- 150 g mlecznej czekolady,
- pistacje,
- liofilizowane maliny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i kroję na długie pasy. Ciasto francuskie dobrze jest wyjąć ok. 20 minut wcześniej z lodówki. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury, stanie się elastyczniejsze.
Krok 2. Paski ciasta francuskiego zawiń w rulony. Powinny być one dość ciasne, aby zawijasy się nie rozpadły.
Krok 3. Rollsy układam pionowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję mlekiem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut, aż rollsy się zarumienią.
Krok 4. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i polewam nią upieczone rollsy. Posypuję całość pokruszonymi pistacjami oraz liofilizowanym malinami. Pyszny i prosty deser jest już gotowy. Smacznego!