Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać
Jeśli masz słabość do domowych wypieków, propozycja na genialne ciasto z borówką i kokosem w roli głównej z pewnością cię zainteresuje. Obok takiej kombinacji smakowej po prostu nie sposób przejść obojętnie.
04.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:04
Czego nie może zabraknąć w domowym przepiśniku? Oczywiście sprawdzonych receptur na smaczne ciasta domowej roboty. I tak się składa, że mam pewną wyjątkową perełkę, która stanie się hitem w każdym domu.
Skąd ta pewność? Otóż nie znam ani jednej osoby, która potrafiłaby oprzeć się genialnej mieszance kokosa i borówki amerykańskiej. Ten duet to po prostu strzał w 10, któremu nie odmówi nawet największy twardziel. W moim domu ciasto to pojawia się bardzo często, a jego największą miłośniczką jest moja teściowa. Zawsze powtarza, że mogłaby jeść je na okrągło. Dlatego ty również musisz je przetestować i wprowadzić do własnego menu. Gwarantuję ci, że cała rodzina będzie zachwycona takim deserem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy z wizytą ma wpaść moja teściowa, zawsze robię kokosanka z borówkami. Nadal nie ma go dość
Składniki:
- 120 g masła,
- 120 g cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 90 g wiórków kokosowych,
- 120 g jogurtu greckiego,
- 400 g borówek amerykańskich,
- cukier puder do dekoracji,
- świeża mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kokosowej mieszanki. W tym celu najpierw przesiewam mąkę i proszek do pieczenia do jednej miski.
Krok 2. Następnie przy pomocy robota kuchennego miksuję masło z cukrem. Po chwili do miski trafiają również jajka.
Krok 3. Jako kolejne składniki dodaję: wcześniej przygotowany miks mąki i proszku do pieczenia, jogurt grecki oraz wiórki kokosowe. Składniki na przyszłe ciasto dokładnie mieszam przy pomocy drewnianej łyżki, po czym powstały miks przekładam do formy do pieczenia zabezpieczonej papierem do pieczenia.
Krok 4. To jednak nie koniec pracy nad domowym wypiekiem. Bezpośrednio na warstwie kokosowej układam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Ciasto w takim wydaniu trafia na koniec do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Krok 5. Gotowe ciasto dekoruję przy pomocy cukru pudru i świeżej mięty. I to wszystko, smacznego!