PrzepisCiastaKokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

To ciasto gości w mojej kuchni bardzo często
To ciasto gości w mojej kuchni bardzo często
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

04.06.2024 07:27, aktual.: 13.06.2024 12:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli masz słabość do domowych wypieków, propozycja na genialne ciasto z borówką i kokosem w roli głównej z pewnością cię zainteresuje. Obok takiej kombinacji smakowej po prostu nie sposób przejść obojętnie.

Czego nie może zabraknąć w domowym przepiśniku? Oczywiście sprawdzonych receptur na smaczne ciasta domowej roboty. I tak się składa, że mam pewną wyjątkową perełkę, która stanie się hitem w każdym domu. 

Skąd ta pewność? Otóż nie znam ani jednej osoby, która potrafiłaby oprzeć się genialnej mieszance kokosaborówki amerykańskiej. Ten duet to po prostu strzał w 10, któremu nie odmówi nawet największy twardziel. W moim domu ciasto to pojawia się bardzo często, a jego największą miłośniczką jest moja teściowa. Zawsze powtarza, że mogłaby jeść je na okrągło. Dlatego ty również musisz je przetestować i wprowadzić do własnego menu. Gwarantuję ci, że cała rodzina będzie zachwycona takim deserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy z wizytą ma wpaść moja teściowa, zawsze robię kokosanka z borówkami. Nadal nie ma go dość

Składniki:

  • 120 g masła,
  • 120 g cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 90 g wiórków kokosowych,
  • 120 g jogurtu greckiego,
  • 400 g borówek amerykańskich,
  • cukier puder do dekoracji,
  • świeża mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kokosowej mieszanki. W tym celu najpierw przesiewam mąkę i proszek do pieczenia do jednej miski.

W pierwszej kolejności zajmuję się mąką i proszkiem do pieczenia
W pierwszej kolejności zajmuję się mąką i proszkiem do pieczenia© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przy pomocy robota kuchennego miksuję masło z cukrem. Po chwili do miski trafiają również jajka.

W przepisie nie zabraknie oczywiście jajek
W przepisie nie zabraknie oczywiście jajek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki dodaję: wcześniej przygotowany miks mąki i proszku do pieczenia, jogurt grecki oraz wiórki kokosowe. Składniki na przyszłe ciasto dokładnie mieszam przy pomocy drewnianej łyżki, po czym powstały miks przekładam do formy do pieczenia zabezpieczonej papierem do pieczenia. 

Bazą tego przepisu są wiórki kokosowe
Bazą tego przepisu są wiórki kokosowe© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec pracy nad domowym wypiekiem. Bezpośrednio na warstwie kokosowej układam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Ciasto w takim wydaniu trafia na koniec do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe ciasto dekoruję przy pomocy cukru pudruświeżej mięty. I to wszystko, smacznego!

Kokosanek z borówkami ma w sobie to "coś"
Kokosanek z borówkami ma w sobie to "coś"© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także