WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Kokosowo-czekoladowa miska szczęścia to mój niezawodny patent na genialny deser bez pieczenia

Co powiesz na połączenie dwóch kultowych smaków — czekolady i kokosu? Prawda, że brzmi ciekawie? Gwarantuję ci, że smakuje jeszcze lepiej!

Deserki z kokosową nutką znikają ze stołu w ekspresowym tempieDeserki z kokosową nutką znikają ze stołu w ekspresowym tempie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości w równym stopniu jak ja, na pewno zgodzisz się ze mną, że ciekawych, oryginalnych i przede wszystkim sprawdzonych receptur na domowe słodkości nigdy za wiele. Dlatego też często eksperymentuje w kuchni, aby stworzyć nowe i jednocześnie ciekawe przepisy

Nie inaczej było też ostatnim razem, kiedy to postanowiłam zrobić szybki deser bez pieczenia na bazie czekolady i kokosu. I jak się okazało, zadanie to było czystą przyjemnością, z którą bez problemu poradzi sobie nawet największy laik kulinarny. Niezawodny deser wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Sukces masz więc gwarantowany już na samym starcie. Taki deser świetnie sprawdzi się zarówno po niedzielnym obiedzie, jak i w roli szybkiej przekąski w środku tygodnia, kiedy dopada nas niespodziewanie ochota na coś słodkiego. Jednocześnie czekoladowo-kokosowe miski odnajdą się idealnie na wszelkiego rodzaju uroczystościach — urodzinach, imieninach, czy też rocznicach. Goście na pewno będą nim zachwyceni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowa miska szczęścia to mój niezawodny patent na genialny deser bez pieczenia

Przepyszny deser czekoladowo-kokosowy nosi nazwę miska szczęścia nie bez powodu. Jest tak dobry, że więcej do szczęścia po prostu nie potrzebujesz

Składniki:

I warstwa:

  • 4 pokruszone wafle ryżowe,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 1 cukier wanilinowy. 

Polewa: 

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • batoniki kokosowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania wafli ryżowych, które należy pokruszyć na mniejsze kawałki. 

W pierwszej kolejności zajmuję się waflami ryżowymi
W pierwszej kolejności zajmuję się waflami ryżowymi © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski z waflami dodaję następnie: wiórki kokosowe, jogurt grecki oraz cukier wanilinowy

W przepisie nie zabraknie m.in. jogurtu greckiego
W przepisie nie zabraknie m.in. jogurtu greckiego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Składniki dokładnie mieszam, po czym przekładam gotowy miks do kolorowych kokilek, tworząc jednocześnie pierwszą warstwę deseru

Pierwsza warstwa gotowa
Pierwsza warstwa gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie rozpuszczam gorzką czekoladę i rozprowadzam ją bezpośrednio na mieszance z kokosowym akcentem. 

Czas na czekoladowy dodatek
Czas na czekoladowy dodatek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec do każdego naczynia dodaję po kawałku kokosowego batonika, po czym wstawiam domowej roboty desery do lodówki do schłodzenia. Powinny spędzić w kuchennym sprzęcie m.in. 2 godziny

Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce
Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser