Kokosowo-czekoladowa miska szczęścia to mój niezawodny patent na genialny deser bez pieczenia

Co powiesz na połączenie dwóch kultowych smaków — czekolady i kokosu? Prawda, że brzmi ciekawie? Gwarantuję ci, że smakuje jeszcze lepiej!

Deserki z kokosową nutką znikają ze stołu w ekspresowym tempieDeserki z kokosową nutką znikają ze stołu w ekspresowym tempie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości w równym stopniu jak ja, na pewno zgodzisz się ze mną, że ciekawych, oryginalnych i przede wszystkim sprawdzonych receptur na domowe słodkości nigdy za wiele. Dlatego też często eksperymentuje w kuchni, aby stworzyć nowe i jednocześnie ciekawe przepisy

Nie inaczej było też ostatnim razem, kiedy to postanowiłam zrobić szybki deser bez pieczenia na bazie czekolady i kokosu. I jak się okazało, zadanie to było czystą przyjemnością, z którą bez problemu poradzi sobie nawet największy laik kulinarny. Niezawodny deser wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Sukces masz więc gwarantowany już na samym starcie. Taki deser świetnie sprawdzi się zarówno po niedzielnym obiedzie, jak i w roli szybkiej przekąski w środku tygodnia, kiedy dopada nas niespodziewanie ochota na coś słodkiego. Jednocześnie czekoladowo-kokosowe miski odnajdą się idealnie na wszelkiego rodzaju uroczystościach — urodzinach, imieninach, czy też rocznicach. Goście na pewno będą nim zachwyceni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowa miska szczęścia to mój niezawodny patent na genialny deser bez pieczenia

Przepyszny deser czekoladowo-kokosowy nosi nazwę miska szczęścia nie bez powodu. Jest tak dobry, że więcej do szczęścia po prostu nie potrzebujesz

Składniki:

I warstwa:

  • 4 pokruszone wafle ryżowe,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 1 cukier wanilinowy. 

Polewa: 

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • batoniki kokosowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania wafli ryżowych, które należy pokruszyć na mniejsze kawałki. 

W pierwszej kolejności zajmuję się waflami ryżowymi
W pierwszej kolejności zajmuję się waflami ryżowymi © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski z waflami dodaję następnie: wiórki kokosowe, jogurt grecki oraz cukier wanilinowy

W przepisie nie zabraknie m.in. jogurtu greckiego
W przepisie nie zabraknie m.in. jogurtu greckiego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Składniki dokładnie mieszam, po czym przekładam gotowy miks do kolorowych kokilek, tworząc jednocześnie pierwszą warstwę deseru

Pierwsza warstwa gotowa
Pierwsza warstwa gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie rozpuszczam gorzką czekoladę i rozprowadzam ją bezpośrednio na mieszance z kokosowym akcentem. 

Czas na czekoladowy dodatek
Czas na czekoladowy dodatek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec do każdego naczynia dodaję po kawałku kokosowego batonika, po czym wstawiam domowej roboty desery do lodówki do schłodzenia. Powinny spędzić w kuchennym sprzęcie m.in. 2 godziny

Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce
Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟