Ryżowo-czekoladowe kuleczki to mój sprawdzony patent na błyskawiczną przekąskę do kawy

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu na domowe wypieki? Przygotuj błyskawiczny deser w formie genialnych kulek. Po prostu palce lizać!

Szybka i prosta przekąska na słodko zostanie z tobą na dłużejSzybka i prosta przekąska na słodko zostanie z tobą na dłużej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Każdy z nas od czasu do czasu przekąsiłby coś na słodko. Tylko jakoś zawsze brakuje wolnej chwili, aby przygotować domowe słodkości. W takich sytuacjach bardzo często sięgamy po gotowe produkty. Ale wcale nie musi tak być. Okazuje się, że w mgnieniu oka możesz zrobić szybką i naprawdę smaczną przekąskę na słodko.

Do przygotowania genialnych kulek będziesz potrzebować tak naprawdę kilku składników, które bez problemu kupisz w każdym markecie. Tym razem oprócz kultowej czekolady, możesz liczyć na akcenty smakowe w postaci masła orzechowegosyropu klonowego. Co więcej, w genialnym przepisie nie zabraknie i chrupkich elementów, bo domową przekąskę przygotujesz na bazie wafli ryżowych. Jak sam więc widzisz, będzie sporo się działo, dlatego nie zwlekaj ani chwili dłużej i od razu zapoznaj się z całą recepturą. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżowo-czekoladowe kulki. Słodka przekąska, którą zrobisz na ostatnią chwilę

Ten deser zrobisz w mgnieniu oka. Co więcej, już po jednym kęsie totalnie się w nim zakochasz

Składniki:

  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 4 wafle ryżowe,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady w roztopionej wersji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym deserem rozpoczynam od przygotowania nadzienia do przyszłych kuleczek. W tym celu w dużej misce łącze ze sobą pokruszone drobno wafle ryżowe, masło orzechowe, syrop klonowy oraz ekstrat waniliowy

Do przepisu wykorzystuję m.in. masło orzechowe
Do przepisu wykorzystuję m.in. masło orzechowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, do chwili aż stworzą jednolitą mieszankę. Dopiero wtedy dzielę miks na mniejsze części i z każdego takiego elementu formuję małą kulkę

Z otrzymanej mieszanki robię małe kulki
Z otrzymanej mieszanki robię małe kulki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W kąpieli wodnej roztapiam dwie tabliczki gorzkiej czekolady. Następnie każdą kulkę zanurzam w czekoladach i dokładnie obtaczam ze wszystkich stron. 

Każdą kullkę zanurzam następnie w roztopionej czekoladzie
Każdą kullkę zanurzam następnie w roztopionej czekoladzie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec kulki w polewie czekoladowej chłodzę w lodówce przez 30 minut

Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce
Jeszcze tylko krótka wizyta w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I to tak naprawdę wszystko, kuleczki po wizycie w lodówce można jeść ze smakiem. Prościej i szybciej się już nie da!

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza