Ryżowo-czekoladowe kuleczki to mój sprawdzony patent na błyskawiczną przekąskę do kawy
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu na domowe wypieki? Przygotuj błyskawiczny deser w formie genialnych kulek. Po prostu palce lizać!
11.03.2024 14:12
Każdy z nas od czasu do czasu przekąsiłby coś na słodko. Tylko jakoś zawsze brakuje wolnej chwili, aby przygotować domowe słodkości. W takich sytuacjach bardzo często sięgamy po gotowe produkty. Ale wcale nie musi tak być. Okazuje się, że w mgnieniu oka możesz zrobić szybką i naprawdę smaczną przekąskę na słodko.
Do przygotowania genialnych kulek będziesz potrzebować tak naprawdę kilku składników, które bez problemu kupisz w każdym markecie. Tym razem oprócz kultowej czekolady, możesz liczyć na akcenty smakowe w postaci masła orzechowego i syropu klonowego. Co więcej, w genialnym przepisie nie zabraknie i chrupkich elementów, bo domową przekąskę przygotujesz na bazie wafli ryżowych. Jak sam więc widzisz, będzie sporo się działo, dlatego nie zwlekaj ani chwili dłużej i od razu zapoznaj się z całą recepturą.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten deser zrobisz w mgnieniu oka. Co więcej, już po jednym kęsie totalnie się w nim zakochasz
Składniki:
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 1/4 szklanki syropu klonowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 4 wafle ryżowe,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady w roztopionej wersji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad domowym deserem rozpoczynam od przygotowania nadzienia do przyszłych kuleczek. W tym celu w dużej misce łącze ze sobą pokruszone drobno wafle ryżowe, masło orzechowe, syrop klonowy oraz ekstrat waniliowy.
Krok 2. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, do chwili aż stworzą jednolitą mieszankę. Dopiero wtedy dzielę miks na mniejsze części i z każdego takiego elementu formuję małą kulkę.
Krok 3. W kąpieli wodnej roztapiam dwie tabliczki gorzkiej czekolady. Następnie każdą kulkę zanurzam w czekoladach i dokładnie obtaczam ze wszystkich stron.
Krok 4. Na koniec kulki w polewie czekoladowej chłodzę w lodówce przez 30 minut.
Krok 5. I to tak naprawdę wszystko, kuleczki po wizycie w lodówce można jeść ze smakiem. Prościej i szybciej się już nie da!