Czy wiesz, jak przechowywać wędlinę? Dzięki tej metodzie nie zrobi się obślizgła

Jak przedłużyć świeżość wędlin? Istnieje kilka prostych wskazówek, które pomogą ci osiągnąć ten cel i zapobiec marnowaniu jedzenia.

Jak przechowywać wędlinę? Jak przechowywać wędlinę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nawet najbardziej apetyczna szynka, którą kupisz w sklepie, może szybko stracić swoje walory smakowe, jeśli nie przechowujesz jej prawidłowo w lodówce. Nieodpowiednie warunki przechowywania mogą prowadzić do pojawienia się na niej śliskiego nalotu i utraty koloru, co natychmiast zniechęca do jej spożycia. Wielu ludzi popełnia błąd, przechowując wędliny w plastikowych torebkach, co przyspiesza proces ich psucia. Jeśli chcesz uniknąć marnowania żywności i utrzymania świeżości wędlin na dłuższy czas, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Jak przechowywać wędlinę, by przedłużyć jej świeżość?

Pod żadnym pozorem nie powinieneś zostawiać zakupionych wędlin w plastikowych torebkach. Zamiast tego przygotuj szklany pojemnik (szkło nie chłonie zapachów) oraz arkusze papieru do pieczenia, które pokroisz na mniejsze kawałki. Na dno pojemnika wyłóż część papieru, na to połóż szynkę, następnie ponownie papier i kolejne porcje wędlin.

Wędliny powinny mieć dostęp do powietrza, aby wyschły, a nie stały się obślizgłe. Dlatego też pudełko przykrywamy pokrywką, ale nie zamykamy go szczelnie. Teraz wystarczy włożyć je na środkową półkę lodówki. Dzięki temu twoja wędlina będzie świeża przez dłuższy czas.

Co zrobić, żeby wędlina nie zepsuła się zbyt szybko?
Co zrobić, żeby wędlina nie zepsuła się zbyt szybko? © Pixabay

Jak rozpoznać, że wędlina nie jest już świeża?

Kiedy produkt zbliża się do zepsucia, zazwyczaj staje się bardziej siny lub zielonkawy. Na jego powierzchni może pojawić się tłusty i lepki nalot. Jeśli szynka zaczyna się psuć, może zacząć wydzielać charakterystyczny amoniakalny zapach. Jest to oznaka zaawansowanych procesów chemicznych zachodzących wewnątrz mięsa, które mogą prowadzić do powstawania toksyn. Jest to wyraźny sygnał, że szynka nie jest już bezpieczna do spożycia.

Pamiętaj również, że najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie mniejszej ilości szynki. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której musisz wyrzucić zepsute jedzenie. Jeżeli to możliwe, postaw na wędlinę w kawałku, a nie w plasterkach. W tej formie dłużej zachowa ona swoją świeżość.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy