Czy wiesz, jak przechowywać wędlinę? Dzięki tej metodzie nie zrobi się obślizgła

Czy wiesz, jak przechowywać wędlinę? Dzięki tej metodzie nie zrobi się obślizgła

Jak przechowywać wędlinę?
Jak przechowywać wędlinę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
06.02.2024 19:07, aktualizacja: 07.03.2024 10:07

Jak przedłużyć świeżość wędlin? Istnieje kilka prostych wskazówek, które pomogą ci osiągnąć ten cel i zapobiec marnowaniu jedzenia.

Nawet najbardziej apetyczna szynka, którą kupisz w sklepie, może szybko stracić swoje walory smakowe, jeśli nie przechowujesz jej prawidłowo w lodówce. Nieodpowiednie warunki przechowywania mogą prowadzić do pojawienia się na niej śliskiego nalotu i utraty koloru, co natychmiast zniechęca do jej spożycia. Wielu ludzi popełnia błąd, przechowując wędliny w plastikowych torebkach, co przyspiesza proces ich psucia. Jeśli chcesz uniknąć marnowania żywności i utrzymania świeżości wędlin na dłuższy czas, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przechowywać wędlinę, by przedłużyć jej świeżość?

Pod żadnym pozorem nie powinieneś zostawiać zakupionych wędlin w plastikowych torebkach. Zamiast tego przygotuj szklany pojemnik (szkło nie chłonie zapachów) oraz arkusze papieru do pieczenia, które pokroisz na mniejsze kawałki. Na dno pojemnika wyłóż część papieru, na to połóż szynkę, następnie ponownie papier i kolejne porcje wędlin.

Wędliny powinny mieć dostęp do powietrza, aby wyschły, a nie stały się obślizgłe. Dlatego też pudełko przykrywamy pokrywką, ale nie zamykamy go szczelnie. Teraz wystarczy włożyć je na środkową półkę lodówki. Dzięki temu twoja wędlina będzie świeża przez dłuższy czas.

Co zrobić, żeby wędlina nie zepsuła się zbyt szybko?
Co zrobić, żeby wędlina nie zepsuła się zbyt szybko? © Pixabay

Jak rozpoznać, że wędlina nie jest już świeża?

Kiedy produkt zbliża się do zepsucia, zazwyczaj staje się bardziej siny lub zielonkawy. Na jego powierzchni może pojawić się tłusty i lepki nalot. Jeśli szynka zaczyna się psuć, może zacząć wydzielać charakterystyczny amoniakalny zapach. Jest to oznaka zaawansowanych procesów chemicznych zachodzących wewnątrz mięsa, które mogą prowadzić do powstawania toksyn. Jest to wyraźny sygnał, że szynka nie jest już bezpieczna do spożycia.

Pamiętaj również, że najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie mniejszej ilości szynki. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której musisz wyrzucić zepsute jedzenie. Jeżeli to możliwe, postaw na wędlinę w kawałku, a nie w plasterkach. W tej formie dłużej zachowa ona swoją świeżość.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także