Czy wiesz, jak przechowywać wędlinę? Dzięki tej metodzie nie zrobi się obślizgła

Jak przedłużyć świeżość wędlin? Istnieje kilka prostych wskazówek, które pomogą ci osiągnąć ten cel i zapobiec marnowaniu jedzenia.

Jak przechowywać wędlinę? Jak przechowywać wędlinę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nawet najbardziej apetyczna szynka, którą kupisz w sklepie, może szybko stracić swoje walory smakowe, jeśli nie przechowujesz jej prawidłowo w lodówce. Nieodpowiednie warunki przechowywania mogą prowadzić do pojawienia się na niej śliskiego nalotu i utraty koloru, co natychmiast zniechęca do jej spożycia. Wielu ludzi popełnia błąd, przechowując wędliny w plastikowych torebkach, co przyspiesza proces ich psucia. Jeśli chcesz uniknąć marnowania żywności i utrzymania świeżości wędlin na dłuższy czas, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Jak przechowywać wędlinę, by przedłużyć jej świeżość?

Pod żadnym pozorem nie powinieneś zostawiać zakupionych wędlin w plastikowych torebkach. Zamiast tego przygotuj szklany pojemnik (szkło nie chłonie zapachów) oraz arkusze papieru do pieczenia, które pokroisz na mniejsze kawałki. Na dno pojemnika wyłóż część papieru, na to połóż szynkę, następnie ponownie papier i kolejne porcje wędlin.

Wędliny powinny mieć dostęp do powietrza, aby wyschły, a nie stały się obślizgłe. Dlatego też pudełko przykrywamy pokrywką, ale nie zamykamy go szczelnie. Teraz wystarczy włożyć je na środkową półkę lodówki. Dzięki temu twoja wędlina będzie świeża przez dłuższy czas.

Co zrobić, żeby wędlina nie zepsuła się zbyt szybko?
Co zrobić, żeby wędlina nie zepsuła się zbyt szybko? © Pixabay

Jak rozpoznać, że wędlina nie jest już świeża?

Kiedy produkt zbliża się do zepsucia, zazwyczaj staje się bardziej siny lub zielonkawy. Na jego powierzchni może pojawić się tłusty i lepki nalot. Jeśli szynka zaczyna się psuć, może zacząć wydzielać charakterystyczny amoniakalny zapach. Jest to oznaka zaawansowanych procesów chemicznych zachodzących wewnątrz mięsa, które mogą prowadzić do powstawania toksyn. Jest to wyraźny sygnał, że szynka nie jest już bezpieczna do spożycia.

Pamiętaj również, że najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie mniejszej ilości szynki. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której musisz wyrzucić zepsute jedzenie. Jeżeli to możliwe, postaw na wędlinę w kawałku, a nie w plasterkach. W tej formie dłużej zachowa ona swoją świeżość.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀