Czy wiesz, jak przechowywać wędlinę? Dzięki tej metodzie nie zrobi się obślizgła

Jak przedłużyć świeżość wędlin? Istnieje kilka prostych wskazówek, które pomogą ci osiągnąć ten cel i zapobiec marnowaniu jedzenia.

Jak przechowywać wędlinę? Jak przechowywać wędlinę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nawet najbardziej apetyczna szynka, którą kupisz w sklepie, może szybko stracić swoje walory smakowe, jeśli nie przechowujesz jej prawidłowo w lodówce. Nieodpowiednie warunki przechowywania mogą prowadzić do pojawienia się na niej śliskiego nalotu i utraty koloru, co natychmiast zniechęca do jej spożycia. Wielu ludzi popełnia błąd, przechowując wędliny w plastikowych torebkach, co przyspiesza proces ich psucia. Jeśli chcesz uniknąć marnowania żywności i utrzymania świeżości wędlin na dłuższy czas, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Jak przechowywać wędlinę, by przedłużyć jej świeżość?

Pod żadnym pozorem nie powinieneś zostawiać zakupionych wędlin w plastikowych torebkach. Zamiast tego przygotuj szklany pojemnik (szkło nie chłonie zapachów) oraz arkusze papieru do pieczenia, które pokroisz na mniejsze kawałki. Na dno pojemnika wyłóż część papieru, na to połóż szynkę, następnie ponownie papier i kolejne porcje wędlin.

Wędliny powinny mieć dostęp do powietrza, aby wyschły, a nie stały się obślizgłe. Dlatego też pudełko przykrywamy pokrywką, ale nie zamykamy go szczelnie. Teraz wystarczy włożyć je na środkową półkę lodówki. Dzięki temu twoja wędlina będzie świeża przez dłuższy czas.

Co zrobić, żeby wędlina nie zepsuła się zbyt szybko?
Co zrobić, żeby wędlina nie zepsuła się zbyt szybko? © Pixabay

Jak rozpoznać, że wędlina nie jest już świeża?

Kiedy produkt zbliża się do zepsucia, zazwyczaj staje się bardziej siny lub zielonkawy. Na jego powierzchni może pojawić się tłusty i lepki nalot. Jeśli szynka zaczyna się psuć, może zacząć wydzielać charakterystyczny amoniakalny zapach. Jest to oznaka zaawansowanych procesów chemicznych zachodzących wewnątrz mięsa, które mogą prowadzić do powstawania toksyn. Jest to wyraźny sygnał, że szynka nie jest już bezpieczna do spożycia.

Pamiętaj również, że najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie mniejszej ilości szynki. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której musisz wyrzucić zepsute jedzenie. Jeżeli to możliwe, postaw na wędlinę w kawałku, a nie w plasterkach. W tej formie dłużej zachowa ona swoją świeżość.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy