Puszyste i szybkie ciasto. Zwykły biszkopt nie ma z nim szans

Szukasz prostego i szybkiego przepisu na pyszny deser? Ciasto budyniowe to idealna propozycja! Zaledwie kilka składników i kilkanaście minut w kuchni wystarczą, aby stworzyć puszyste i aromatyczne ciasto, które z pewnością zachwyci całą rodzinę.

Ciasto budynioweCiasto budyniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bojel
Marcin Michałowski

Marzysz o deserze, który jest nie tylko smaczny, ale też szybki w przygotowaniu? Ciasto budyniowe to odpowiedź na twoje pragnienia! Wielogodzinne stanie w kuchni i skomplikowane receptury odchodzą w niepamięć, gdy zaczynasz eksperymentować z tym łatwym w wykonaniu, a zarazem wyjątkowo apetycznym ciastem. Przekonaj się, dlaczego warto dać szansę temu przepisowi, a stanie się twoim ulubionym deserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Przepis na ciasto budyniowe

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 l mleka,
  • 250 g masła,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Do piany z białek dodaj mąkę i 50 g cukru pudru. Delikatnie wymieszaj, aby nie stracić puszystości.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowane ciasto. Wyrównaj szpatułką.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  5. W czasie pieczenia biszkoptu przygotuj masę budyniową. Żółtka ubij na jasną masę, dodając stopniowo pozostały cukier.
  6. W rondelku zagotuj mleko z masłem i budyniami. Mieszaj do uzyskania gęstej masy.
  7. Do budyniu dodaj żółtka i energicznie wymieszaj.
  8. Masę budyniową wyłóż na przestudzony biszkopt.
  9. Gotowe ciasto włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Wskazówki:

  • Do ciasta budyniowego możesz dodać bakalie, orzechy lub owoce.
  • Masę budyniową możesz urozmaicić, dodając do niej aromat waniliowy, cynamonowy lub rumowy.
  • Ciasto budyniowe możesz podawać z bitą śmietaną, lodami lub owocami.

Puszyste ciasto budyniowe to idealny deser na każdą okazję. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak i aromat z pewnością zachwycą wszystkich. Spróbuj już dziś i przekonaj się, jak pyszne może być to ciasto!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej