Puszyste i szybkie ciasto. Zwykły biszkopt nie ma z nim szans

Szukasz prostego i szybkiego przepisu na pyszny deser? Ciasto budyniowe to idealna propozycja! Zaledwie kilka składników i kilkanaście minut w kuchni wystarczą, aby stworzyć puszyste i aromatyczne ciasto, które z pewnością zachwyci całą rodzinę.

Ciasto budynioweCiasto budyniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bojel
Marcin Michałowski

Marzysz o deserze, który jest nie tylko smaczny, ale też szybki w przygotowaniu? Ciasto budyniowe to odpowiedź na twoje pragnienia! Wielogodzinne stanie w kuchni i skomplikowane receptury odchodzą w niepamięć, gdy zaczynasz eksperymentować z tym łatwym w wykonaniu, a zarazem wyjątkowo apetycznym ciastem. Przekonaj się, dlaczego warto dać szansę temu przepisowi, a stanie się twoim ulubionym deserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Przepis na ciasto budyniowe

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 l mleka,
  • 250 g masła,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Do piany z białek dodaj mąkę i 50 g cukru pudru. Delikatnie wymieszaj, aby nie stracić puszystości.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowane ciasto. Wyrównaj szpatułką.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  5. W czasie pieczenia biszkoptu przygotuj masę budyniową. Żółtka ubij na jasną masę, dodając stopniowo pozostały cukier.
  6. W rondelku zagotuj mleko z masłem i budyniami. Mieszaj do uzyskania gęstej masy.
  7. Do budyniu dodaj żółtka i energicznie wymieszaj.
  8. Masę budyniową wyłóż na przestudzony biszkopt.
  9. Gotowe ciasto włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Wskazówki:

  • Do ciasta budyniowego możesz dodać bakalie, orzechy lub owoce.
  • Masę budyniową możesz urozmaicić, dodając do niej aromat waniliowy, cynamonowy lub rumowy.
  • Ciasto budyniowe możesz podawać z bitą śmietaną, lodami lub owocami.

Puszyste ciasto budyniowe to idealny deser na każdą okazję. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak i aromat z pewnością zachwycą wszystkich. Spróbuj już dziś i przekonaj się, jak pyszne może być to ciasto!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀