PrzepisCiastaPuszyste i szybkie ciasto. Zwykły biszkopt nie ma z nim szans

Puszyste i szybkie ciasto. Zwykły biszkopt nie ma z nim szans

Ciasto budyniowe
Ciasto budyniowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bojel

07.03.2024 17:02, aktual.: 15.03.2024 13:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz prostego i szybkiego przepisu na pyszny deser? Ciasto budyniowe to idealna propozycja! Zaledwie kilka składników i kilkanaście minut w kuchni wystarczą, aby stworzyć puszyste i aromatyczne ciasto, które z pewnością zachwyci całą rodzinę.

Marzysz o deserze, który jest nie tylko smaczny, ale też szybki w przygotowaniu? Ciasto budyniowe to odpowiedź na twoje pragnienia! Wielogodzinne stanie w kuchni i skomplikowane receptury odchodzą w niepamięć, gdy zaczynasz eksperymentować z tym łatwym w wykonaniu, a zarazem wyjątkowo apetycznym ciastem. Przekonaj się, dlaczego warto dać szansę temu przepisowi, a stanie się twoim ulubionym deserem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ciasto budyniowe

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 l mleka,
  • 250 g masła,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Do piany z białek dodaj mąkę i 50 g cukru pudru. Delikatnie wymieszaj, aby nie stracić puszystości.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowane ciasto. Wyrównaj szpatułką.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  5. W czasie pieczenia biszkoptu przygotuj masę budyniową. Żółtka ubij na jasną masę, dodając stopniowo pozostały cukier.
  6. W rondelku zagotuj mleko z masłem i budyniami. Mieszaj do uzyskania gęstej masy.
  7. Do budyniu dodaj żółtka i energicznie wymieszaj.
  8. Masę budyniową wyłóż na przestudzony biszkopt.
  9. Gotowe ciasto włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Wskazówki:

  • Do ciasta budyniowego możesz dodać bakalie, orzechy lub owoce.
  • Masę budyniową możesz urozmaicić, dodając do niej aromat waniliowy, cynamonowy lub rumowy.
  • Ciasto budyniowe możesz podawać z bitą śmietaną, lodami lub owocami.

Puszyste ciasto budyniowe to idealny deser na każdą okazję. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak i aromat z pewnością zachwycą wszystkich. Spróbuj już dziś i przekonaj się, jak pyszne może być to ciasto!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ciasto z budyniemprzepisciasta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.